Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2, pe teritoriul României, a fost finalizat de Ministerul Sănătăţii. Astfel, în perioada iunie-septembrie 2020, la nivel naţional, aproximativ 30.000 de români urmează să fie testaţi în cadrul unui studiu de seropravelanţă.
Citeşte şi: Ministerul Sănătății: România a trecut de vârful pandemiei de coronavirus
„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecţiei SARS-CoV-2 în populaţia României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecţie a sănătăţii populaţiei. Institutul Naţional de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra şi va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un număr de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate şi investigate. În acest sens, vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de kituri, reactivi etc”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, potrivtit digi24.ro.
Direcţiile de sănătate publică urmează să selecteze câteva laboratoare proprii sau externalizate ale spitalelor judeţene, publice sau private, care furnizează servicii pentru pacienţi neinternaţi care vor participa la acest studiu. Laboratoarele trebuie să fie capabile să lucreze peste 1.000 de probe pe săptămână.
Citește ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI.
Serurile reziduale vor fi colectate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare judeţ în perioada iunie-septembrie şi care îşi vor da acordul pentru participarea la acest studiu.
sursa foto – 123rf.com