Teoriile conspirației în vreme de pandemie. Ce fel de oameni cred în ele

.

Pandemia de COVID-19 a generat o avalanșă de teorii ale consiprației despre noul coronavirus, pe care mulți s-au arătat dispuși să le creadă. Experții ne spun cine sunt oamenii care îmbrățișează astfel de ipoteze. 

Informațiile despre pandemia de COVID-19 se propagă rapid prin intermediul tehnologiei, iar teoriile conspirației sunt greu de oprit într-o eră în care majoritatea are acces la internet. În contextul în care nici măcar specialiștii nu sunt lămuriți cum ne afectează noul coronavirus, avalanșa de dezinformări erodează și mai mult încrederea populației în autorități și are un impact negativ asupra strategiilor alese de experți pentru a limita și preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Teoriile conspirației „prind la anumiți oameni. Ei nu sunt nici proști, nici răi. Sunt anumite mecanisme și sociale și mentale care ne fac predispuși la a le crede, de aceea oameni de lângă noi cred în lucruri cum că virusul ar fi făcut în laborator sau că nu există, sau că cineva profită de pe urma acestei pandemii” – a explicat antropologul Radu Umbreș pentru Digi24.

Cercetătorul, împreună cu colegul său Cătălin Stoica, de la SNSPA, au demarat un studiu, în cadrul căruia au întrebat oamenii în ce teorii ale conspirației cred.

„În primul rând, sunt niște oameni care sunt deseori marginali în societate. Nu se simt incluși. Poate au poziții politice extreme. Sunt de asemenea oameni care se simt cumva mai jos în societate, că au statut mai scăzut. Nu sunt neapărat oameni care să nu fie educați. E un stereotip. Oamenii care au studii până la liceu sunt cei care cred cel mai puțin în teoriile conspirației” – a adăugat el.

De ce cred oamenii în teoriile conspirației

Antropologul mai spune că aceste credințe țin și de psihicul uman: „Sunt oameni care deseori cred că au dreptate și sunt foarte convinși de părerile lor, care nu vor neapărat să învețe de la ceilalți. Se simt într-un fel superiori. Sunt oameni care nu sunt deschiși neapărat către dialog. Sunt oameni care au o părere foarte bună despre ei. În același timp se simt și singuri. Sunt oameni care își cred foarte mult propriile intuiții.  Nu sunt oameni ciudați, ci pur și simplu oameni cu anumite trăsături și trebuie incluși în societate, cu care trebuie să se discute.”

Citește și: De ce sunt atât de multe cazuri de COVID-19 în România? Părerea experților

De asemenea, Radu Umbreș a constatat că oamenii în vârstă tind să creadă aceste teorii ale conspirației pentru că nu au încredere în sistem: „Oamenii în vârstă tind mai repede să creadă în teoriile conspirației, s-ar putea datorită faptului că au fost expuși la perioada comunistă, în care au existat teorii ale conspirației, pentru că versiunile oficiale nu erau crezute, pentru că era totul propagandă (…) Este foarte important ca oamenii să aibă încredere în autorități. Eu nu știu că virusul există. Dumneavoastră nu știți că virusul există. Dacă o să luăm un microscop, n-o să deosebim virusul ăsta de bacilul tuberculozei. Nu suntem experți. Există niște experți care știu ce înseamnă virusul, cum poate fi ținut sub control, ce se poate face din punct de vedere social, politic, ca să trecem prin criza asta. Pe de o parte, trebuie să avem încredere în ei că știu mai bine, pe de cealaltă parte trebuie ei să ne dovedească că știu ce vorbesc.”

Acesta este de părere că soluția este comunicarea cu bune intenții și informativă.

Sursă foto: Shutterstock.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale