Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu trebuie să mănânci în această zi

.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Pe 29 august credincioşii ortodocşi prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. Cei care vor să se spele de păcate ar trebui să ţină post negru. Şi, potrivit credinţelor populare, ar trebui să mănânce struguri şi să evite varza şi alimentele de culoare roşie.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama să, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus.

Potrivit creștinortodox.ro,n așterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Sfântul Ioan Botezătorul s-a retras în pustiu, unde a dus o viață de aspre nevoințe, până în momentul în care a primit poruncă să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii că Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – tradiții și obiceiuri

Citește și: Sfânta Maria. Cele mai frumoase mesaje, felicitări și urări pentru cei dragi

Ce nu ai voie să mănânci și să faci în ziua Tăierii Capului Sf Ioan Botezătorul

Potrivit obiceiurilor și tradițiilor populare, în ziua în care este prăznuită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, nu ai voie să faci câteva lucruri importante.

  • nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie);
  • nu se taie bucatele cu cuţitul (tot în legătură cu metoda prin care a fost ucis Sfântul Ioan Botezătorul), tot ce se mănâncă se rupe cu mâna;
  • în memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu se consume vin roşu, nici alimente şi mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare (pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate, carne roşie – nici atât, pentru că e zi de post etc.).
  • nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor;
  • nu mânca fructe și legume cu formă rotundă (de exemplu pepene)
  • nici varză nu se mănâncă, pentru că această legumă are o conotaţie negativă în această zi: legendele spun că Sfântului i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi tot de atâtea ori a înviat. Aşa se face că sărbătoarea mai este numită şi „Sfântul Ioan taie capul pe curechi”.

Citește și: Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria!

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi

De ce este bine să ții post negru în această zi

Pe vremuri, postul Sfântului Ioan Botezătorul ținea „de la cruce până la cruce”, adică din 29 august până pe 14 septembrie, Ziua Crucii. Astfel, credincioșii mâncau doar o dată pe zi, o turtă de grâu sau mălai, coaptă de ei. Singurii care aveau voie să mănânce și poame erau cei care nu aveau păcate grele.

În zilele noastre, Biserica recomandă post negru pe 29 august pentru curîțarea sufletului de cele mai mari păcate, precum avort, crimă, furt, arucare de blesteme.

De ce i-a fost tăiat capul Sfîntului Ioan Botezătorul

Conform Evangheliei, Irod l-a întemnițat pe Ioan și intenționa să-l elibereze. Însă, la un ospăț dat în onoarea zilei sale de naștere, Irodiada i-a cerut să-i taie capul Sfântului Ioan.

Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. Cum îl ura, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Nevoit să-și respecte promisiunea făcută Salomeei în fața tuturor oaspeților, Irod a ordonat tăierea capului lui Ioan.

Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiția Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a două aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai.

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare august 28, 2024 9:30 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale