Țara Brânzeturilor oferă o bucătărie savuroasă pentru orice gurmand, iar cele mai cunoscute specialități culinare elvețiene pot fi degustate și la standurile de pe stradă, și în restaurantele de lux.
Brânzeturile, sosurile de brânză și diversele specialități culinare elvețiene cu brânză te vor cuceri de la prima degustare.
Micul dejun elvețian este foarte consistent și vei avea o mulțime de oferte savuroase: brânzeturi albe cremoase, cașcavaluri grase și amărui, brânzeturi în coajă sau brânzeturi puternic aromate. Fiecare are farmecul ei și trebuie gustate.
De asemenea, vei descoperi în bucătăria acestei țări o mulțime de specialități culinare elvețiene sățioase, pe bază de carne de vițel, multe preparate pe bază de cartofi, dar și legume la grătar din culturi ecologice. De altfel, elvețienii sunt, poate, cei mai pasionați bucătari și totodată consumatori de alimente ecologice.
Multe hoteluri cu pretenții au propriile grădini de legume și colaborează direct cu ferme de animale crescute în sistem ecologic. Chiar dacă bucătăria elvețiană este mai sățioasă și mai grasă, aici vei mânca bine, vei mânca pe săturate și mai ales vei mânca sănătos!
Ori de câte ori ajungi în Elveția trebuie să te delectezi cu brânzeturile lor, foarte gustoase, dar și rafinate, care îți vor aduce aminte de brânzeturile din Olanda. Emmental este, poate, cel mai popular, celebrul cașcaval cu găuri fiind foarte îndrăgit și de elvețieni, și de turiști.
Trebuie să mai încerci Appenzeller și celebrul Gruyer, un cașcaval venit din inima Alpilor, al cărui gust este greu de uitat. Cumpără și câteva bucăți să aduci acasă, pentru că îți va fi dor de gustul lui cu aromă de pășune și polen amărui.
În orice local ai lua masa, trebuie să încerci și fondue, crema de brânză topită cu vin alb, cu mirodenii și uneori cu un strop de usturoi. Fondue se poate gusta și în localurile din inima orașelor, dar și la standurile cu specialități culinare elvețiene din stațiunile de ski. Toată lumea adoră crema de brânză caldă, care se servește cu pâine prăjită și vin alb.
La fel ca fondue, gurmanzii adoră Raclette, brânză încălzită la foc potrivit și apoi răzuită peste cartofi copți în cuptor, servită cu pâine crocantă și castraveciori murați.
Specialități culinare elvețiene
Brânzeturile lor aromate te vor cuceri de la micul dejun, dar nu trebuie să ocolești preparatele cu diverse tipuri de carne, cârnații și mezelurile de calitate, salatele sau legumele pregătite la grătar.
Kaseschnitte – pâine crocantă cu unt și cașcaval
Kaseschnitte este una dintre specialitățile culinare elvețiene care se pregătește adesea la micul dejun sau pentru o gustare sățioasă după amiaza. Elvețienii pregătesc la cuptor acest preparat făcut din felii de pâine unse cu unt, pe care se pun felii de șuncă sau felii de ardei gras, se presară cu un cașcaval ras mai sărat și se lasă totul la foc potrivit până devine pâinea crocantă.
Dimineața, se servește acest preparat cu omletă sau cu ouă prăjite, iar după amiaza se poate servi cu un pahar de vin roșu.
Tartiflette – cartofi gratinați mai de soi
Este o combinație de-a dreptul delicioasă din felii de cartofi, ceapă caramelizată, bacon afumat și brânză Reblocohon. Acest mic deliciu la tavă, care se coace în cuptor, este specific regiuni alpine vecine cu Franța.
Se pare că a fost creată pentru a stimula vânzarea brânzeturilor și folosirea lor în bucătăriile marilor restaurante. Preparatul delicios a fost imediat îndrăgit și se servește acum în localurile din întreaga țară, mai ales iarna, când vin turiștii la ski.
Rosti – chifteluțe din cartofi
Este un preparat simplu, rustic, dar savuros. Cartofii se dau pe răzătoare și se amestecă bine cu brânză rasă, ouă, șuncă sau diverse legume, se formează chifteluțe subțiri și se prăjesc în unt.
Rosti se servesc de obicei pe post de garnitură pentru cărnați sau fripturi sau lângă ouă prăjite, dimineața.
Alpermagronen – macaroane cu brânză
Dacă italienii au macaroanele lor și francezii au macaroanele lor, elvețienii au adaptat și ei o rețetă după propriul gust. Se pare că acest preparat a fost inventat de ciobanii din regiunea învecinată cu Germania.
Macaroanele fierte sunt amestecate cu cartofi, brânză, lapte, unt și ceapă călită. Preparatul se coace la cuptor și, când este gata, se garnisește cu inele de ceapă și cu sos de mere acrișor.
Kasec Knopfli – tăieței cu brânză
Este un preparat tradițional foarte gustos, care se pregătește din tăieței de casă, tăiați în bucățele mici și fierți în prealabil. Apoi, tăiețeii se amestecă cu un sos de brânză cremos, cu ceapă caramelizată, uneori cu bacon sau cu bucăți de cârnați, și se coace la cuptor.
Este o mâncare simplă, din popor, dar foarte apreciată și de turiști datorită sosului de brânză care capătă un gust deosebit când este gratinat.
Geschnetzeltes Kalbfleisch – vițel cu sos de brânză
Multe specialități culinare elvețiene au la bază carnea de vițel, care este foarte dulce, gustoasă și foarte sănătoasă. Acest preparat se pregătește din cubulețe de carne fragedă de vițel de lapte, cu ciuperci, unt, sos de brânză, ceapă și diverse condimente asortate.
Se obține o tocăniță de vițel cu bucățele de carne suculente și foarte aromate, iar sosul este incredibil de gustos. Elvețienii preferă această tocăniță cu rosti prăjite din cartofi sau cu garnitură de orez, alături de care servesc și murături.
Specialități culinare elvețiene pentru desert
Ciocolata, nucile, aluatul de patiserie, bezelele și merele se numără printre ingredientele de bază folosite în deserturile tradiționale sau locale din Elveția. Ciocolata și bezelele au cucerit o lume întreagă! Și tu vei fi cucerită de aromele pline cu care te întâmpină cele mai gutoase specialități culinare elvețiene dulci.
Ciocolata elvețiană, cea mai apreciată din lume
Elvețienii sunt recunoscuți pentru sortimentele fine de ciocolată de cea mai bună calitate. Ceea ce face ca specialitățile lor să fie atât de fine și cremoase este laptele gras de vacă și procentul ridicat de unt de cacao. Ciocolata elvețiană va fi mereu în competiție cu ciocolata belgiană, dar gustul ei va avea întotdeauna de câștigat datorită laptelui aromat din Alpi.
Prima fabrică de ciocolată elvețiană a fost deschisă în anul 1819 de Francois-Louis Cailler, brandul Cailler fiind și azi unul dintre cele mai apreciate din Elveția. De altfel, la fabrica de ciocolată Cailler, din cantonul Fribourg, poți face o incursiune în istoria ei dulce și poți degusta tot felul de specialități.
Iar dacă vrei să faci un tur al marilor fabrici de ciocolată din Elveția, poți lua Trenul Ciocolatei pe ruta Montreux-Broc-Gruyer, luna mai până în luna octombrie.
Bezelele, delicii inventate în Elveția
Orașul Meiringen susține că este locul în care au fost create bezelele, drept pentru care au și primit numele de merengue de la creatorul lor.
Se pare că bezelele ar fi fost inventate de un chef italian Gasparini care lucra în Meiringen pe la începutul secolului al XVII-lea sau al XVIII-lea. Povestea nu este prea bine documentată. Cert este că bucătarul italian s-a gândit să folosească într-un mod inedit niște albușuri rămase de la plăcinte și zahărul pudră. Așa s-au născut bezelele, deserturi pufoase, aerate, făcute din spumă de albuș și zahăr, coapte la cuptor până devin crocante.
În Elveția, bezelele se servesc alături de frișcă, bucățele de fructe, sos de ciocolată sau înghețată, și reprezintă una dintre specialitățile culinare elvețiene cu care se mândresc.
Bundner Nusstorte – tarta cu nuci și frișcă
Aluatul crocant de tartă este umplut cu o combinație de nuci tăiate grosier, frișcă, zahăr caramelizat și lapte. Este un desert inventat, se pare, prin anii 1920, dar foarte popular în patiseriile locale. De altfel, este unul dintre dulciurile tradiționale elvețiene vândute și în străinătate, mai ales în Germania, unde dulciurile cu nuci sunt foarte iubite.
Ține cont de faptul că este o tartă deosebit de dulce și plină de calorii, dar merită să guști o porție cât de mică!
Bircher Muesli – cerealele tipic elvețiene
Maximilian Oskar Bircher-Benner, un medic elvețian și specialist în nutriție, a fost cel care a introdus muesli în alimentație, punând bazele unui întreg curent în nutriția modernă și încurajând consumul de cereale integrale. Bircher Muesli este rețeta preferată a elvețienilor pentru mic-dejun, fiind atât nutritivă cât și deosebit de gustoasă.
Elvețienii servesc aceste cereale într-un mod deosebit față de americani sau față de ceilalți europeni. Ei pun la înmuiat cerealele cu câteva ore înainte să le consume, astfel că fulgii de ovăz devin moi și cremoși. Aceste cereale conțin, pe lângă fulgii de ovăz, iaurt, miere, alune prăjite și bucățele de mere verzi.
Zuger Kirschtorte – tort cu bezea
Zuger Kirschtorte este un tort specific elvețian, care constă din straturi de bezea cu nuci, pandișpan și cremă de unt și este aromat cu sirop din coniac de cireșe. Este un tort extrem de dulce, dar coniacul de cireșe îi dă o aromă deosebită. Se servește adesea după amiaza la o cafea cu lapte și se poate comanda din orice cofetărie elvețiană. Nu pleca din Elveția fără să guști din acest tort care a devenit un desert tradițional în toate cofetăriile cu pretenții. Fiecare cofetar mai adaugă un mic ingredient sau o aromă deosebită rețetei, unii fac acest tort cu mai multă cremă de unt, alții adaugă și fulgi de migdale.