Simona Halep se poate întoarce pe terenul de tenis. TAS i-a redus sentința la 9 luni

.

Simona Halep a înregistrat o victorie la TAS, care i-a redus pedeapsa jucătoarei de tenis de la 4 ani la nouă luni. Mai mult, proba de sânge a fost anulată. Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv este definitivă.

TAS a micșorat perioada de suspendare a Simonei Halep

După ce a fost audiată la TAS în perioada 7-9 februarie, Simona Halep a încercat să obțină o mișcorare a perioadei de suspendare dictată de ITIA. Lucru care s-a și întâmplat acum. Sportiva a primit verdictul, după ce judecătorii au decis să îi micșoreze pedeapsa de suspendare de la 4 ani la nouă luni, potrivit Euronews.

Patrick Mouratoglou și echipa sa au fost și ei audiați la Lausanne, aceștia asumându-și răspunderea pentru înlocuirea suplimentelor administrate Simonei Halep, cu cele pe bază de colagen.

Elementul-cheie este pașaportul biologic, în care s-au găsit șase probe de sânge neconforme de-a lungul timpului, înainte și după ce ea a fost depistată pozitiv cu Roxadustat. Avocații Simonei Halep au susținut că ea a luat acel supliment contaminat timp de cinci zile.

Simona Halep a apelat și la ajutorul unui expert francez, Jean-Claude Alvarez, specialist în farmacologie, toxicologie și biologie, la audierile de la TAS.

Dat fiind faptul că decizia inițială de suspendare a fost dată pe 7 octombrie 2022, românca a stat deja suspendată mult peste cele 9 luni decise acum de TAS, ceea ce înseamnă că jucătoarea se poate întoarce pe terenul de tenis.

Citește și: Simona Halep, încrezătoare înaintea verdictului TAS în cazul de dopaj: „Acest coșmar s-a terminat”

Citește și: Cătălin Botezatu a comentat ținuta purtată de Simona Halep în prima zi a procesului de la TAS: „Ipocrizia românilor merge mult prea departe”

Simona Halep a continuat antrenamentele

Deși nu a mai putut participa la marile competiții, Simona Halep nu și-a pierdut speranța că va reveni curând pe terenul de tenis și și-a continuat antrenamentele.

La două luni de la ultimul meci jucat, Simona a primit scrisoarea prin care era înștiințată că testul antidoping făcut la US Open a ieșit pozitiv și era suspendata provizoriu, iar 3 săptămâni mai târziu a fost intervievată pentru prima oară de ITIA.

Probemele au continuat însă în mai 2023, atunci când au apărut nereguli la Pașaportul Biologic. Pe 11 septembrie, anul trecut, Tribunalul de la Londra a decis să o suspende pe Simona pe o perioadă de 4 ani.

Citește și: Cum arată vila din Snagov pe care Simona Halep o vinde pentru 4,4 milioane de euro / Galerie foto

Citește și: Primele imagini din Asia Express 2024. Cum arată locația de vis în care au ajuns concurenții

De ce a decis ITIA suspendarea româncei

În iulie 2023, ITIA anunța că Simona Halep este suspendată pentru o perioadă de 4 ani, după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat.

„Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023, la Londra, și a audiat martori și experți științifici, în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei, în cadrul procedurilor.  La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping, în temeiul articolului 2 din TADP: prezența și utilizarea Roxadustatului, așa cum s-a evidențiat”, a precizat atunci ITIA.

Totodată, ITIA specifica în acel moment că este responsabilitatea integrală a sportivului de a se asigura că nu ingerează substanțe interzise.

Sursă foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton