În timp ce mii de pelerini se așează la coadă pentru a o cinsti pe Sfânta Parascheva de la Iași, o familie de bucureșteni se ocupă cu împodobirea baldachinului pe care va fi așezată racla cu moaștele Cuvioasei.
Această tradiție este continuată de familia din Capitală care, de 15 ani, vine la Iași înaintea praznicului cu un camion încărcat cu mii de flori.
Încă de la primele ore ale dimineții, sute de ornamente florale au fost descărcate în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași. Pentru al 15-lea an consecutiv, familia Buștei este cea care împodobește baldachinul într-o simfonie de culori.
Tradiția părinților este continuată de Maria. Încă de mică, ea a venit la Iași unde a aflat de minunile făcute de-a lungul timpului de Sfânta Parascheva.
„Este o bucurie pentru noi să participăm la această sărbătoare. O iubim pe sfânta”, a afirmat Maria pentru Mediafax.
Ea a povestit despre primul ei pelerinaj la moaștele Cuvioasei Parascheva.
„Îmi amintesc că era foarte frig, eram mai mică și am venit cu mama și încă două doamne și credeam că o fsă fie simplu. Este foarte ajutătoare sfânta și nu doar pentru mine”, și-a amintit tânăra.
Despre împodobirea baldachinului a vorbit și purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Constantin Sturzu: „Este o simfonie de culori. Anul acesta predomină, din câte am înţeles de la cei care vor împodobi, culorile albastru şi mov. Albastrul e simbolul purităţii, al cerului, a curartiei Sfintei Parascheva. Este aceeaşi familie care împodobeşte, oameni credincioşi. Deşi fac o cheltuială mare nu vor să renunţe”.
Primii pelerini, la sfintele moaște
Deși Sfânta Paraschiva se przănuiește pe data de 14 octombrie, primii pelerini deja s-au așezat la rând, în liniște și rugăciune. Câteva femei au venit din Adjud și Neamț și spun că vor aștepta aproape 24 de ore pentru a se închina la sfintele moaște.
Peste 7.000 de oameni au plecat, miercuri seară, cu autocarele din Voluntari pentru a se închina la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cu binecuvântarea preoţilor, oamenii au urcat în autocarele ce au plecat noaptea spre Iaşi. De-a lungul anilor, pentru unii dintre ei a devenit o adevărată tradiţie.
După o procesiune impresionantă, racla va fi aşezată pe baldachinul din curte pentru închinare şi rugăciune.
La această procesiune sunt așteptați peste 200.000 de credincioși.
Paza și ordinea vor fi asigurate de jandarmi din Bacău, în timp ce mai multe corturi de prim-ajutor au fost instalate. De asemenea, peste 100 de voluntari vor oferi ceaiuri calde pelerinilor.