Se înființează Poliția Animalelor în România. Ce atribuții vor avea polițiștii

.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat proiectul unei Ordonanțe de Urgență prin care se dorește înființarea Poliției Animalelor. Proiectul prevede stoparea violenței față de animale.

În ultimii ani au fost raportate numeroase acte de violență și abuz față de animale, se arată în proiectul OUG. De aceea, agenții de poliție „pot folosi forța și mijloacele din dotare, în mod adecvat și proporțional, pentru a pătrunde în spațiile prevăzute” și „au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol.”

Citește și: Celebrități cu animale de companie mai puțin obișnuite

În situația în care un animal nu va putea fi salvat, „serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la fața locului”, se mai arată în proiectul OUG. Animalele maltratate vor fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopție.

De asemenea, acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.

„Acțiunile polițiștilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimțământul persoanelor” – este prevăzut în proiectul de lege.

Citește și: Recomandarea specialiștilor: și animalele de companie ar trebui să respecte distanțarea socială

Ce înseamnă că un animal este în situație de pericol

Potrivit proiectului, situațiile în care un animal se află în pericol sunt următoarele:

  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor.

Poliția Animalelor va avea atribuții inclusiv în ceea ce privește animalele sălbatice și va fi în subordinea Poliției Române.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, de la data publicării anunțului pe site-ul MAI, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

 

 

 

Ultima modificare august 26, 2020 7:35 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale