Scandal fără precedent la TNB, după punerea în scenă a spectacolului „Proorocul Ilie”. BOR: „Un atac la credință”. Reacția reprezentanților teatrului

.

Piesa de teatru „Proorocul Ilie”, care se joacă pe scena Teatrului Național București (TNB) Ion Luca Caragiale, a provocat un val de reacții acide în mediul online. Spectatorii s-au arătat revoltați și consideră spectacolul lui Botond Nagy ca fiind o „blasfemie” și „o rușine adusă credinței”. Unii au fost atât de supărați încât au cerut boicotarea Teatrului Național și demiterea conducerii instuției.

Scandal fără precedent la Teatrul Național București

La o lună de la premiera piesei de teatru „Proorocul Ilie”, numeroși spectatori au criticat cu duritate acest spectacol care se joacă pe scena Teatrului Național București (TNB). În timp ce unii l-au considerat a fi „o ofensă adusă Ortodoxiei”, alții au cerut ca piesa să fie scoasă de pe afișe. De asemenea, au existat guri care au apelat la organizarea de proteste pentru a întrerupe spectacolul sau penrtu a-l interzice complet.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a emis un punct de vedere dur.

„Respectarea simbolurilor creștine constituie un act deopotrivă spiritual și cultural important și necesar într-o lume tot mai secularizată și înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieții spirituale”, se arată în declarația oficială a BOR.

„Luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru ”Proorocul Ilie” și sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală”, se mai arată în comunicatul emis de reprezentanții Bisericii.

Citește și: Maia Morgenstern, după ce actorii Teatrului evreiesc de Stat au fost amenințați cu moartea: „Îmi este foarte greu”

Citește și: Ecaterina Ladin, despre sacrificiile pe care le-a făcut pentru carieră: „Copilul pupa televizorul, când pe mine, pe mama lui trebuia să o pupe. Am zis că nu mai vreau teatru!” / EXCLUSIV

Reacția TNB

După ce pe internet au apărut numeroase reacții negative, TNB a emis un comunicat în care a explicat că piesa „Proorocul Ilie” nu are intenția de a ofensa credința creștină și nicio altă convingere religioasă.

„Spectacolul nu este o blasfemie și nu își propune să ridiculizeze credința, ci, dimpotrivă, invită la o reflecție asupra relației dintre om și divinitate. Așa cum se menționează și pe site-ul oficial al spectacolului, ”Proorocul Ilie” este o invitație la meditație sinceră asupra credinței și religiei, într-un moment de profundă criză spirituală și morală”, au declarat reprezentanții Teatrului Național pe Facebook.

De asemenea, rerpezentanții Teatrului Național au subliniat faptul că piesa în cauză este un demers artistic care încurajează toleranța, dialogul și o înțelegere mai profundă a complexității spiritului uman.

Aceștia au reafirmat că spectacolul regizat de Botond Nagy nu are nicio intenție de a jigni religia, ci de a stimula o reflecție critică asupra modului în care credința poate fi influențată sau deturnată de extremismul religios.

„Teatrul este, prin definiție, un loc al întrebărilor, nu al răspunsurilor impuse, un spațiu în care fiecare spectator are libertatea de a interpreta și de a reflecta”, au concluzionat oficialii Teatrului Național.

Citește și: Mica recalculare a pensiilor, întârzieri semnificative. Ce se întâmplă cu banii pensionarilor

Citește și: Andrew Tate, acuzat de agresiune sexuală de Bri Stern, iubita lui. Ce mesaje îi trimitea: „Dacă mă vei trăda vreodată, o să regreți. Sunt serios”

Povestea piesei „Proorocul Ilie”

„Proorocul Ilie” este o piesă scrisă de Tadeusz Słobodzianek, care explorează teme precum ura rasială și fanatismul religios. Montarea regizată de Botond Nagy este inspirată dintr-un fenomen real, descris de sociologul Włodzimierz Pawluczuk în 1974.

Povestea este centrată pe Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric din Polonia anilor 30 – 40, care s-a autoproclamat „profetul Ilie” și a creat o mică comunitate de adepți. Aceștia, după ce au fost martorii unei așteptări zadarnice a apocalipsei, au ajuns să recurgă la crucificarea profetului lor, în încercarea de a grăbi sfârșitul lumii.

„Îmi doresc ca prin acest proiect artistic spectatorii să-și analizeze propriile credințe într-o lumină nouă și să înțeleagă adevărata valoare a acestei miraculoase conexiuni interumane care este credința”, a declarat regizorul Botond Nagy înainte de premieră.

Sursă foto: TNB (Cristina Bazavan), Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton