O nouă taxă ar putea fi introdusă pentru românii care ales să își petreacă concediile în străinătate. Iar banii strânși ar putea fi folosiți pentru promovarea obiectivelor turistice din țara noastră. Ideea este a Federației Patronatelor din Turismul Românesc.
În timp ce Spania, Grecia, Turcia și Bulgaria au devenit cele mai populare destinații pentru vacanța de vară, litoralul românesc pare să fie uitat. Iar motivul este creșterea prețurilor în stațiunile din România. Însă acum, cei care vor să plece din nou în străinătate, ar putea avea de achitat o nouă taxă.
O nouă taxă pentru românii care pleacă în străinătate
Federația Patronatelor din România a venit cu propunerea implementării unei noi taxe pentriu cei care vor să își petreacă vacanțele în străinătate. Astfel, această sumă s-ar adăuga la cea pe care turiștii deja o plătesc țărilor destinatare.
„Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online. În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin, vin întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de 3 milioane de euro”, a declarat președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoș Răducan, la Digi 24.
„Ne-am gândit ca fiecare turist român care pleacă din țară să participe la promovarea României. A fost un model de succes acum 30 de ani când din TVA, 3% se ducea în promovarea turismului. Avem mai multe variante, una e să se plătească suplimentar o taxă modică. În Turcia se plătesc 12 euro de persoană. Noi am vrea ca aceste sume să fie deduse dintr-un impozit al agenției respective, să plătească mai puțin TVA, dar banii să aibă destinație precisă, nu să se ducă undeva unde să nu știe nimeni de ei”, a precizat Răducan.
Unde ar putea fi achitată
Potrivit planului Federației Patronatelor din Turismul Românesc, suma nu a fost încă stabilită. Totuși, taxa ar urma să fie plătită atât de turiștii care apelează la agențiile de turism, cât și de cei care pleacă pe cont propriu.
„Ne gândim la un euro. Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene. Așteptăm să treacă această furtună financiar-fiscală care e în Parlament ca apoi să venim și noi cu această propunere care să fie implementată într-un act normativ, nu vrem să afecteze bugetele turiștilor”, a explicat Dragoș Răducan.
Președintele Federației a precizat, totuși, că agențiile de turism nu sunt de acord în prezent cu introducerea acestei noi taxe.
„Nu s-a purtat o discuție oficială la nivel de minister. Au fost contacte neoficiale cu Ministerul de Finanțe, al Economiei, cu colegi din țară, urmează să discutăm cu agențiile de turism care, bineînțeles că nu sunt de acord cu această măsură pe care vrem să o implementăm”, a mai spus acesta.