Regele Mihai a murit

.
Casa Regală a României a anunțat decesul Majestății Sale Regele Mihai. Acesta s-a stins la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferință. Regele Mihai era grav bolnav, diagnosticele oficiale fiind de “carcinomepidermoid metastazant”şi “leucemie cronică”.

Regele Mihai a murit – „Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru”

Discret din fire, Regele Mihai s-a retras din viața publică din 2016, lăsându-i atribuțiile sale Principesei Moştenitoare Margareta a României. În martie 2016, Regele Mihai transmitea următorul mesaj: „În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei„.

Regele Mihai, ultimul rege al României

Născut la Sinaia, la 25 octombrie 1921, Regele Mihai a fost ultimul rege al României. Iubit de unii, contestat de alții, Mihai a fost cu siguranță însă o figură marcantă în istoria României. Ajuns rege la doar 6 ani, după moartea bunicului său Ferdinand, deoarece tatăl său renunțase la tron în decembrie 1925, el a fost detronat 5 ani mai târziu de acesta, când Carol s-a întors neașteptat în țară.

Tatăl lui Mihai, Principele Carol, a fost implicat de-a lungul anilor în multe scandaluri amoroase. El a fugit din țară în 1925 cu amanta sa, Elena Lupescu, și s-a întors după moartea Regelui Ferdinand. Acela a fost momentul în care el a devenit Regele Carol al II-lea. La doar 6 ani, la rândul său, după moartea lui Ferdinand, Regele Mihai a devenit Regele Mihai I.

Ulterior, Mihai a devenit din nou rege la vârsta de 18 ani, după ce Carol al II-lea, tatăl său, a abdicat și a fugit din țară pentru a doua oară, tot pentru Elena Lupescu.

Domnia lui Mihai I a fost marcată de momentul întoarcerii armelor împotriva Germaniei naziste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Regele Mihai și Regina Ana – iubirea și exilul

În noiembrie 1947, la vârsta de 26 de ani, tânărul Rege Mihai I o cunoaște la Londra, la un dineu prilejuit de nunta viitoarei Regine Elisabeta a II-a, pe Prințesa Ana de Bourbon-Parma, cea care avea să îi devină soție. Se logodesc la scurt timp, înainte ca Mihai să se întoarcă în țară. La întoarcerea în România, Mihai a fost obligat de regimul comunist să renunțe la tron. Comuniștii au anunțat abolirea monarhiei și instaurarea unei republici populare și au transmis la radio înregistrarea proclamației regelui despre propria sa abdicare.

La 3 ianuarie 1948, Mihai I este exilat și rămâne aproape cinci decenii în străinătate, în Elveția și Anglia, până după căderea regimului comunist. În același an, el se căsătorește cu Ana, la Atena, care devine astfel regina unei ţări a cărei limbă nu o vorbea. Cei doi au împreună cinci fiice – Margareta, Principesa Moștenitoare a României, Custode al Coroanei României (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964).

Abia în 1992 se întoarce în România, într-o primă vizită oficială, după căderea lui Ceaușescu, iar în 1997 Regele Mihai I își primește înapoi cetățenia română.

Regele Mihai I

Averea Regelui Mihai

Conform stirileprotv.ro, în 2015 TOP 300 Capital poziționa Casa Regală a României pe locul 81, cu o avere estimată la 60 de milioane de euro. Administrată de Consiliul Regal, avuția Coroanei este compusă din patru castele, printre care și Pelesul, aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile și un teren în București, un imobil și terenuri în Sinaia și câteva cabane în zona Azuga-Predeal.

Cu toate acestea, Regele Mihai I și Regina Ana nu au vorbit niciodată public despre avere sau bani. O astfel de abordare ar fi fost nepotrivită cu regulile de etichetă.

Discursul istoric din Parlament și retragerea din viața publică

La 25 octombrie 2011, Mihai I ține un discurs istoric în Parlamentul României, discurs în care menționează, printre altele, următoarele: „Sunt mai bine de şaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia reprezentanţilor legitimi ai poporului. Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă.

Ultimii douăzeci de ani au adus democraţie, libertăţi şi un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, îşi împlinesc visele şi încearcă să-şi consolideze familia şi viaţa, spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru (…) Regina şi cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susţine interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre.

Nu m-aş putea adresa naţiunii fără a vorbi despre Familia Regală şi despre importanţa ei în viaţa ţării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie„.

Anii următori au fost marcați de diverse vizite în România, până în martie 2016, când reprezentanții Casei Regale a României au anunţat îmbolnăvirea sa de cancer şi retragerea din viaţa publică.

Foto – Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton