Anul 2017 debutează cu o spectaculoasă ploaie de stele. Este vorba de Quadrantide, care vor atinge apogeul în intervalul 3 – 4 ianuarie.
Citește și – Enigmele stelelor căzătoare
Acest current are radiantul în constelația Bootes, lângă Carul Mare, iar radiantul poartă numele unei constalații vechi, care nu mai există pe hărțile actuale ale cerului – Quadras Muralis. Potrivit Societății Americane de Meteori, Quadrantidele vor fi active până pe 10 ianuarie, însă vor putea fi văzute cel mai bine în intervalul 3 – 4 ianuarie.
Sursa acestei ploi de meteoriţi a fost necunoscuta până în decembrie 2003 când Peter Jenniskens de la Ames Research Center (NASA) a descoperit dovezi că toţi meteoriţii Quadrantidelor provin de la 2003 EH1, un „asteroid”, care este probabil o bucată dintr-o cometa care s-a dezintegrat cu 500 ani în urmă.
Ele apar atunci când Pământul trece prin praful lăsat în urmă de asteroidul 2004 EH1, bănuit a fi, de fapt, o rămăşiţă a unei comete bătrâne.
Quadrantidele reprezintă unul dintre cei mai puternici curenți de meteori, producând, în timpul maximului între 100 și 140 de meteori pe oră. Astronomii susțin că meteorii acestor curenți sunt slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat pentru a putea fi observați.
Citește și – Necunoscut: De ce cad stelele?
Foto – 123rf