O nouă provocare care a apărut pe TikTok pune în pericol copiii din Europa. Provocarea ”Paracetamol” face ravagii pe rețelele sociale, printre tineri, însă aceștia nu știu că are consecințe ce pot fi fatale. Medicii trag un semnal de alarmă, iar farmaciile sunt îndemnate să aibă grijă când vând acest medicament tinerilor.
Medicii și autoritățile au îcneput să devină mult mai vigilente la provocările care apar în ultime vreme pe TikTok, mai ales că multe dintre acestea au efect asupra sănătății. Cea mai nouă provocare apărută pe rețeaua de socializare este provocarea „Paracetamol”, în care participanții sunt îndemnați să consume cantități mari din acest medicament, lucru dăunător asupra ficatului.
Cu toate că paracetamolul este un analgezic și antipiretic comun, poate provoca leziuni hepatice grave dacă este consumat în doze mari, spun medicii. Mai mult, toxicitatea acestuia poate fi fatală. La început, simptomele pot fi subtile, astfel că diagnosticul poate fi realizat mult mai greu, în special în cazul unei intoxicații acute.
Medicii s-au arătat îngrijorați de faptul că tinerii sunt mai predispuși să participe la astfel de provocări fără a cunoaște riscurile.
„Această provocare este deosebit de periculoasă, deoarece dincolo de doza zilnică recomandată (3 g pe zi pentru un adult), supradozajul cu paracetamol provoacă leziuni ireversibile ale ficatului. «Aceasta (intoxicaţia cu Paracetamol) este prima cauză de transplant hepatic de origine medicamentoasă în Franţa», comentează ANSM (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentului şi a Produselor de Sănătate)”, a explicat Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar Cardiologie şi Medicină Internă, într-o postare pe Facebook.
Intoxicațiile cu paracetamol, principala cauză pentru transplanturile hepatice
Așa cum spune medicul Gabriel Tatu-Chițoiu, intoxicațiile cu paracetamol reprezintă una dintre principalele cauze de transplant hepatic. Simptomele nu sunt vizibile imediat, astfel că intervenția este de cele mai multe ori una întârziată. Leziunile hepatice pot duce la insuficiență hepatică, iar singura opțiune devine transplantul de ficat.
Potrivit medicului, simptomele inițiale sunt greață, vărsături și dureri de stomac.
În cazurile grave de supradozaj apare și icterul, care oferă un semn clar că ficatul este afectat.
Mai mult, toxicitatea substanței active poate duce la insuficiență hepatică gravă dacă este folosit incorect și poate fi chiar fatală, în cazul unei supradoze.
Provocarea „Paracetamol” pare să fie un trend recurent în mediul online, astfel că mai multe țări au emis avertizări în acest sens.
Autorităţile de sănătate din cantoanele Fribourg, Jura şi Vaud au avertizat populaţia cu privire la riscurile acestei practici, în timp ce farmaciile sunt îndemnate să fie mai vigilente atunci când vând Paracetamol tinerilor.
Părinţii care au suspiciuni că al lor copil a participat la această provocare sunt sfătuiţi să sune la 112.