A fost confirmat primul pacient român diagnosticat cu „ciupercă neagră” din 2022

.

Un pacient român vârstnic a fost recent diagnosticat cu „ciuperca neagră”. Afecțiunea poate apărea la aproximativ o lună de la infecția cu COVID-19, pe fondul sistemului imunitar compromis, mai ales în cazul celor care au avut forme severe de boală, dar și pe fondul altor afecțiuni, precum diabetul sau HIV/SIDA.

A fost confirmat primul pacient român diagnosticat cu „ciupercă neagră” din 2022

Bărbatul a fost operat în urmă cu o săptămână, Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. Dorin Hociotă” din București, a confirmat directorul instituției, conf. univ. dr. Răzvan Hainăroşie, pentru News.ro.

În 2021, cel puțin șase astfel de cazuri au fost diagnosticate în România. Bărbatul operat este acum internat pe secție la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală și primește tratament de specialitate. Echipele de medici de la cele două spitale au colaborat pentru gestionarea acestui caz.

Medicul Adrian Marinescu spune că este extrem de important ca un astfel de caz să fie diagnosticat cât mai din timp, astfel încât intervențiile chirurgicale necesare, dar și tratamentul specific care urmează după acestea să fie eficiente.

Pacientul diagnosticat cu mucormicoză va mai rămâne internat la „Matei Balș” până când va depăși în totalitate pericolul, boala fiind imprevizibilă, spune medicul. În acest caz s-a putut interveni la timp, însă există și cazuri grave cu complicații pulmonare sau la nivelul creierului, în care este amenințată viața pacientului.

Articolul continuă după recomandări

Citește și: Suma exorbitantă plătită de un turist român pentru un prânz pe Transfăgărășan. „Cartofii, congelați, tari. Să mai mâncați în România!”

Citește și: Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri

Citește și: Incendiu cauzat de o explozie într-un canal tehnologic din București, lângă Biblioteca Centrală Universitară. Un muncitor de 50 de ani a murit

„Pacientul vârstnic, cu multiple probleme de sănătate printre care și diabetul zaharat, a avut acum ceva vreme Covid-19. A fost diagnosticat în altă clinică de ORL unde s-a prelevat o probă bioptică și diagnosticul anatomo-patologic a fost pus de mucormicoză rino-sinuzală. A fost trimis către Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș pentru tratament medicamentos, antifungic. Colegii noștri de acolo ne-au rugat să rezolvăm partea chirurgicală a problemei, lucru pe care l-am și făcut. Practic, sub anestezie generală am îndepărtat tot țesutul invadat de mucormicoză. Ulterior, pacientul a fost retrimis către colegii noștri pentru tratamentul cu antifungic, urmând să fie supravegheat,” a spus Marinescu.

„Cei șase pacienți îngrijiți de noi în 2021 au supraviețuit toți, o singură pacientă și-a pierdut un ochi pe fondul infecției fungice,” a spus Hainăroşie.

„Din păcate, nu sunt niște semnale de alarmă serioase pe care pacientul le primește și care să-l ajute să ajungă la doctor. Ele uneori mimează simptomatologie rino-sinuzală banală, dar odată ajunși la doctor cu siguranță că oricare din colegii noștri la un diagnostic endoscopic, când va vedea respectiva culoarea neagră în nas prima dată se va gândi la mucormicoză”, a mai spus Hainăroşie.

„Nu există vaccin care să prevină această infecție, deci nu se transmite de la un om la altul, nu există vaccin și singura modalitate reală este aceea de a pune diagnosticul într-un timp cât mai scurt pentru ca intervenția să se facă, ORL și pe partea de tratament. Recuperarea durează săptămâni, dar haideți întâi să trecem de ceea ce urmează în viitorul apropiat”, a mai declarat doctorul Marinescu.

Foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton