Prima zi de școală 2018: Ce schimbări majore vor fi în noul an școlar

.

Școala a început mai devreme anul acesta, iar emoțiile nu au lipsit nici de această dată pentru elevi. De la clasa I, la clasa a 12-a, elevii s-au adunat la festivitățile de deschidere ale noului an școlar. Iar acest nou an vine cu o serie majoră de schimbări.

Prima schimbare care apare se referă chiar la prima zi a noului an școlar. În loc de 15 septembrie, cum eram obișnuiți, cursurile încep mai devreme, pe data de 10 septembrie.

Structura anului şcolar 2018 -2019

Elevii vor merge la cursuri 168 de zile lucrătoare. Structura anului şcolar arată că vor fi 34 de săptămâni de cursuri, organizate în două semestre.

Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019). Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Vacanțele

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019) şi vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019).
Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor avea vacanţă şi în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018.

Școala altfel

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

„Desfăşurarea programului «Şcoala altfel» nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific”, precizează Ministerul Educației.

Ziua Internațională a Educației

Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.

Cadourile pentur profesori

O schimbare semnificativă se referă la cadourile pentru profesori. În anul școlar 2018-2019 se vrea renunțarea definitivă la cadourile pentru profesori și la toate situațiile care ar necesita alocarea de bani pentru profesori, din partea elevilor. Astfel că, încă de la începutul anului școlar, se va activa o linie telefonică la care atât elevii, părinții, dar și profesorii sunt îndemnați să reclame situațiile în care li se cer bani pentru profesori. Ministerul Educației și Inspectoratele susțin inițiativa, cu precizarea că fiecare director de școală trebuie să impună renuțarea la cadouri.

Vezi și: 

Când va avea loc Noaptea Albă a Filmului Românesc, ediția a IX-a

Cine este românca numită Ministrul Sportului în Franța

Sursă foto: 123rf.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale