Povestea lui Hedy Lamarr, una dintre cele mai frumoase actrițe de la Hollywood și femeia care a inventat wifi-ul

.

Hedy Lamarr a fost o vedetă de film plină de farmec, dar și un inventator talentat, autodidact, care a dezvoltat o tehnologie unică pentru a ajuta la scufundarea submarinelor naziste. Însă, frumoasa actriță de la Hollywood este cea care a inventat și wifi-ul.

Cine a fost Hedy Lamarr, actrița de la Hollywood care a inventat wifi-ul

În anii 1940, puține actrițe de la Hollywood erau mai faimoase și mai frumoase decât Hedy Lamarr. Cu toate acestea, în ciuda faptului că a jucat în zeci de filme și a ocupat coperta fiecărei reviste de celebrități de la Hollywood, puțini oameni știau că Hedy este și un inventator talentat. De fapt, una dintre tehnologiile pe care le-a co-inventat a pus o bază cheie pentru viitoarele sisteme de comunicații, inclusiv GPS, Bluetooth și WiFi.

„Hedy avea o masă de desen și un perete întreg plin de cărți de inginerie. A fost un hobby serios”, spune Rhodes”, citat de Historia.

„Hedy a simțit întotdeauna că oamenii nu au apreciat-o pentru inteligența ei din cauza faptului că frumusețea ei era atât de evidentă”, a afirmat istoricul Richard Rhodes, câștigător al Premiului Pulitzer, ce a scris o biografie despre Hedy.

După ce lucra 12-15 ore la MGM Studios, Hedy Lamarr se așeza la masa la care inventa lucruri.

Deși nu era un inginer sau matematician calificat, Hedy găsea întotdeauna o soluție ingenioasă pentru probleme. Cele mai multe dintre invențiile ei au fost soluții practice la probleme de zi cu zi, cum ar fi un atașament pentru cutia de șervețele pentru depozitarea șervețelelor uzate sau un guler de câine care strălucește în întuneric.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea a dezvoltat „salt de frecvență”, o invenție care este acum recunoscută ca o tehnologie fundamentală pentru comunicații sigure.

Lamarr a primit credit pentru această invenție mult mai târziu.

Citește și: Cine este femeia care a inventat mașina de spălat vase. Josephine Cochrane a reușit să se afirme într-o lume a bărbaților

Citește și: Cine este femeia care a inventat ștergătorul de parbriz. Mary Anderson s-a luptat să revoluționeze industria auto, dar a fost refuzată

Copilăria în Austria

Hedy Lamarr s-a născut Hedwig Eva Kiesler la Viena, Austria în 1914. Era singurul copil al unei familii bogate de evrei seculari. De la tatăl ei, director de bancă, și de la mama ei, pianistă de concerte, Hedy a primit educația unei debutante – cursuri de balet, lecții de pian și antrenament ecvestru.

Au existat semne la o vârstă fragedă că Hedy avea curiozitatea naturală a inginerului. În plimbările lungi pe străzile pline de viață ale Vienei, tatăl lui Hedy explica cum funcționează tramvaiele și cum era generată electricitatea lor la centrala electrică. La cinci ani, Hedy a demontat o cutie muzicală și a reasamblat-o bucată cu bucată.

Citește și: Cine e femeia care a inventat berea așa cum e astăzi. Hildegard of Bingen a fost canonizată

Citește și: Cum a apărut sistemul Braille. Tragedia lui Louis Braille, copilul care a inventat alfabetul pentru nevăzători

Hedy Lamarr a debutat ca actriță în adolescență

Chiar dacă Hedy și-ar fi dorit să fie inginer sau om de știință profesionist, acea carieră nu era disponibilă fetelor vieneze în anii 1930. În schimb, adolescenta Hedy a pus ochii pe industria cinematografică.

„La 16 ani, Hedy a falsificat un bilet către profesorii ei din Viena în care spunea: „Fiica mea nu va putea veni azi la școală”, astfel încât să poată merge la cel mai mare studio de film din Europa și să intre pe ușă pentru a spune: „Vreau să fiu vedetă de cinema””, a afirmat istoricul.

Hedy a început ca o fată de scenariu, dar a câștigat rapid câteva roluri. Regizorul austriac Max Reinhardt a dus-o pe Hedy la Berlin unde a jucat în câteva filme, înainte de a primi un rol important la vârsta de 18 ani în filmul Ecstasy al regizorului ceh Gustav Machatý.

Filmul a fost denunțat de Papa Pius al XI-lea, interzis în Germania și blocat de autoritățile vamale americane pentru că era „periculos de indecent”.

Reinhardt a numit-o pe Hedy „cea mai frumoasă femeie din Europa” și chiar înainte de Ecstasy, aceasta era cap de afiș la producțiile de teatru din toată Europa. În timpul difuzării unei piese de teatru intitulată Sissy, Hedy Lamarr a atras atenția unui baron austriac bogat, numit Fritz Mandl.

Actrița și baronul s-au căsătorit în anul 1933, dar această uniune a sufocat-o pe frumoasa Hedy. Bărbatul voia ca soția lui să îl însoțească în timp ce încheia afaceri, fără ca ea să scoată un cuvânt.

„Ea stătea la cină plictisită de discuții despre bombe și torpile și totuși absorbea informația. Desigur, nimeni nu i-a pus întrebări. Trebuia să fie frumoasă și tăcută. Dar cred că prin această experiență și-a dezvoltat cunoștințele considerabile despre modul în care a funcționat ghidarea torpilelor”, a afirmat Richard Rhodes.

În 1937, Hedy a fugit de căsnicia ei nefericită (Mandl era profund paranoic că Hedy îl înșela) și, de asemenea, a fugit din Austria, o țară aliniată cu politicile anti-evreiești ale lui Adolf Hitler.

Și-a schimbat numele în drum spre America

Hedy a aterizat la Londra, unde Louis B. Mayer de la MGM Studios cumpăra în mod activ contractele actorilor evrei care nu mai puteau lucra în siguranță în Europa. Actrița s-a întâlnit cu Mayer, dar a refuzat oferta lui de 125 dolari pe săptămână pentru un contract exclusiv MGM. Atunci, ea și-a rezervat trecerea în Statele Unite cu vasul de lux SS Normandie, aceeași navă pe care Mayer se îndrepta spre casă.

„Când au ajuns la New York, Hedy făcuse o afacere mult mai bună cu Mayer” – 500 de dolari pe săptămână – „cu condiția ca ea să învețe cum să vorbească engleza în șase luni.”

Însă Mayer i-a cerut să își schimbe numele întrucât Hedwig Kiesler suna mult prea german. Soția lui Mayer era un fan al actriței din anii 1920 Barbara La Marr (care a murit tragic la 29 de ani), așa că Mayer a decis că noul său actor MGM va fi acum cunoscut sub numele de Hedy Lamarr.

Actriță ziua, inventator pe timpul nopții

Nu a durat mult până când Hedy a apărut ca o nouă vedetă strălucitoare la Hollywood. Rolul ei de debut a fost în Alger, alături de Charles Boyer. De atunci, Hedy a jucat în numeroase filme de lung metraj în anii 1940.

„Orice fată poate fi plină de farmec”, a glumit odată Hedy. „Tot ce trebuie să faci este să stai pe loc și să pari proastă”.

Oricât de mult i-a plăcut lui Hedy celebritatea de la Hollywood, prima ei dragoste era totuși rezolvarea problemelor. Ea a găsit un spirit înrudit în Howard Hughes, producătorul de film și inginer aeronautic. Când Hedy a împărtășit o idee pentru o tabletă solubilă care ar putea transforma băutura austriacă a unui soldat într-o băutură răcoritoare, Hughes i-a împrumutat câțiva dintre chimiștii săi.

Dar cea mai mare parte a muncii lui Hedy a fost făcută acasă, la masa ei de inginerie, unde schița desene pentru soluții creative la probleme practice. Pe lângă atașamentul pentru cutia de șervețele și zgarda de câine iluminată, Hedy a conceput un scaun de duș special pentru bătrâni, care se rotește în siguranță dintr-o cadă.

Hedy Lamarr l-a cunoscut pe George Antheil 

În 1940, Hedy a fost tulburată de știrile care veneau din Europa, unde mașina de război nazistă câștiga în mod constant teritoriu și submarinele germane făceau ravagii în Atlantic. Aceasta a fost o problemă mult mai dificil de rezolvat, dar Hedy era hotărâtă să se implice în efortul de a termina războiul.

Momentul de cotitură a venit când Hedy a întâlnit un bărbat la o cină. George Antheil a fost un compozitor de muzică de avangardă care și-a pierdut fratele în primele zile ale războiului. Antheil și Hedy erau spirite înrudite – două minți strălucitoare, chiar dacă neconvenționale, gata să găsească o modalitate de a-l învinge pe Hitler. Dar cum?

Atunci Rhodes crede că Hedy s-a bazat pe cunoștințele pe care le-a dobândit cu ani în urmă, în timpul acelor mese plictisitoare pentru clienți cu primul ei soț la Viena.

Răspunsul a fost în mod clar un tip de torpilă controlată radio, dar cum i-ar împiedica pe germani să blocheze pur și simplu semnalul radio? Soluția creativă a lui Hedy și Antheil a fost inspirată, crede Rhodes, de dragostea lor reciprocă pentru pian.

Lamarr și Antheil s-au folosit de iubirea pentru muzică pentru o invenție care a rămas în istorie

În timpul sesiunilor lor de brainstorming de noapte, Hedy și Antheil au jucat un joc muzical. S-au așezat împreună la pian, o persoană începea să cânte o melodie populară, iar cealaltă vedea cât de repede o putea recunoaște și începea să cânte.

Aici, crede Rhodes, Hedy și Antheil au avut pentru prima dată ideea saltului de frecvență. Dacă doi muzicieni cântă aceeași muzică, ei pot sări împreună pe tastatură în sincronizare perfectă. Cu toate acestea, dacă cineva care ascultă nu cunoaște melodia, nu are idee ce taste vor fi apăsate în continuare. „Semnalul”, cu alte cuvinte, a fost ascuns în frecvențele în continuă schimbare.

Cum s-a aplicat acest lucru torpilelor radiocontrolate? Germanii puteau bruia cu ușurință o singură frecvență radio, dar nu o „simfonie” de frecvențe în continuă schimbare.

În compozițiile sale muzicale experimentale, Antheil a scris cântece pentru mai multe piane sincronizate. Pianele cântau sincronizat, deoarece erau alimentate cu aceleași role de pian – un tip de program primitiv de hârtie decupat – care controla ce taste erau cântate și când.

Astfel, au realizat că pot inventa o mdetodă similară pentru sincronizarea comunicațiilor dintre o torpilă și controlerul acesteia de pe o navă din apropiere.

Hedy Lamarr a fost cea care a numit sistemul lor inteligent „salt de frecvență”.

După ce proiectul a fost realizat, armata a refuzat să îl folosească, iar cei doi inventatori au fost nevoiți să revină la joburile lor de zi cu zi, în timp ce planurile invenției lor au rămas încuiate pe tot parcursul războiului.

Cum a apărut Wifi-ul

În anii 1950, producătorul de electricitate Sylvania a folosit saltul de frecvență pentru a construi un sistem sigur de comunicare cu submarinele. Și la începutul anilor 1960, tehnologia a fost implementată pe navele de război americane pentru a preveni bruiajul semnalelor sovietice în timpul crizei rachetelor din Cuba.

Când telefoanele pentru mașini au devenit populare pentru prima dată în anii 1970, transportatorii au folosit saltul de frecvență pentru a permite sutelor de apelanți să partajeze un spectru limitat de frecvențe radio. Aceeași tehnologie a fost implementată pentru cele mai vechi rețele de telefonie mobilă.

Până în anii 1990, saltul de frecvență era atât de omniprezent încât a devenit standardul tehnologic cerut de Comisia Federală de Comunicații (FCC) din SUA pentru comunicațiile radio sigure. De aceea, Bluetooth, WiFi și alte tehnologii esențiale se bazează, în esență, pe o idee visată de Hedy Lamarr și George Antheil.

„Este o idee cu adevărat profundă și fundamentală”, spune Rhodes. „Are aplicații largi peste tot.”

După ce s-a retras de la Hollywood, actrița s-a mutat în Florida, unde a continuat să se „joace” cu noi invenții, inclusiv un tip de semafor mai „prietenos pentru șoferi”.

Abia când Hedy avea 80 de ani, un grup de ingineri și-a dat seama că „Hedwig Kiesler Mackay” listat pe brevetul de salt de frecvență nu era nimeni altul decât legenda de la Hollywood, Hedy Lamarr.

„Hedy nu a vrut bani, dar a vrut recunoaștere”, spune Rhodes, „și a înfuriat-o cu adevărat că nimeni nu i-a acordat credit pentru această invenție importantă. În anii 1990, ea a primit în sfârșit un premiu pentru contribuția ei.

În momentul în care și-a primit premiul, Hedy Lamarr a afirmat: „Ei bine, era și timpul”. Aceasta a încetat din viață pe 19 ianuarie 2000, la vârsta de 85 de ani.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu Hedy Lamarr

Sursă foto: Hepta, Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton