Portretul regelui Charles, printre tablourile vandalizate de activişti! Ce alte picturi, în valoare de milioane de dolari, au fost compromise

.

Recent, portretul oficial al Regelui Charles a fost vandalizat de activiști pentru drepturile animalelor, adăugându-se astfel unei serii de tablouri de mare valoare afectate de diverse grupuri de protest.

Portretul regelui Charles, printre tablourile vandalizate de activişti

În ultimii ani, mai multe opere de artă semnate de mari maeștri au devenit ținte pentru activiștii dornici să atragă atenția asupra cauzelor lor, utilizând arta ca platformă de exprimare a nemulțumirilor.

Citeşte şi: Reacţia Regelui Charles, după ce a văzut cum arată primul său portret oficial. Detaliile ascunse din spatele lucrării

Activiștii unui grup pentru drepturile animalelor au vandalizat primul portret oficial al regelui Charles, aflat în prezent expus într-o galerie din Londra. Grupul „Animal Rising” a postat marți un videoclip pe canalele sale de social media, în care se poate observa cum doi activiști folosesc un trafalet pentru a lipi afișe peste portretul monarhului – devenit luna trecută patronul regal al RSPCA.

Scopul acțiunii lor a fost de a atrage atenția asupra unui nou raport care documentează cruzimea asupra animalelor în fermele certificate de RSPCA. Din fericire, tabloul nu a fost deteriorat datorită protecției oferite de un strat de Perspex, iar activiștii au părăsit galeria la cererea personalului.

„Cu regele Charles fiind un mare fan al lui ‘Wallace and Gromit,’ nu ne-am putut gândi la un mod mai bun de a-i atrage atenția asupra scenelor îngrozitoare din fermele RSPCA Assured! Deși sperăm că acest lucru este amuzant pentru Maiestatea Sa, îi solicităm serios să reconsidere dacă vrea să fie asociat cu suferința îngrozitoare din fermele susținute de RSPCA”, a fost declaraţia oferită un activist de la Animal Rising, ziarului britanic The Telegraph.

Ce alte tablouri celebre, în valoare de milioane de dolari, au fost vandalizate

„Mona Lisa” de Leonardo da Vinci

În mai 2021, un activist pentru schimbările climatice, deghizat într-o doamnă în vârstă într-un scaun cu rotile, a încercat să vandalizeze Mona Lisa, murdărind pictura cu tort. Activistul a reușit să se apropie de Mona Lisa folosind locul destinat persoanelor cu dizabilități de lângă pictură, iar când a fost suficient de aproape, s-a ridicat din scaunul cu rotile și a murdărit geamul antiglonț care protejează pictura cu tort.

Când a fost reținut de paznicii de serviciu, activistul a strigat în franceză: „Gândiți-vă la Pământ. Există oameni care distrug Pământul. Gândiți-vă la asta… toți artiștii, gândiți-vă la Pământ — de aceea am făcut asta. Gândiți-vă la planetă”.

Citeşte şi: Steaua lui Donald Trump de pe Hollywood Walk of Fame a fost vandalizată

Deși nu s-a produs niciun prejudiciu real asupra picturii datorită carcasei de protecție, bărbatul s-a confruntat cu acuzații de încercare de a distruge artefacte culturale.

O altă acţiune celebră de vandalizare împotriva celebrului a lui Leonardo da Vinci a avut loc în 1956, când un vizitator al Muzeului Luvru a aruncat acid sulfuric pe „Mona Lisa„, deteriorând partea inferioară a picturii.

Citeşte şi: Mona Lisa a lui Da Vinci conține și alte simboluri misterioase. Un pictor le-a descoperit

În același an, un alt atacator a aruncat o piatră în tablou, provocând mici daune la cotul picturii. Astfel de acte au condus la măsuri stricte de securitate, inclusiv la plasarea tabloului în spatele unui geam de protecție.

„Sunflowers” de Vincent van Gogh

Un alt incident a avut loc în octombrie 2022, când doi activiști de la grupul „Just Stop Oil” au aruncat supă de roșii pe pictura „Sunflowers” a lui Van Gogh. După ce au aruncat supa pe pictură, cei doi activiști și-au lipit mâinile de peretele de sub tablou și au început să strige pentru a atrage atenția oamenilor.

Una dintre activiste a întrebat mulțimea ce contează mai mult pentru ei, arta sau viața. Ea a menționat cum inflația a făcut ca prețul petrolului și al combustibilului să fie atât de ridicat încât unele familii nu își mai pot permite nici măcar o conservă de supă.

Din nou, pictura nu a fost afectată, deoarece era protejată de un geam, dar geamul a suferit câteva zgârieturi.

„Rokeby Venus” de Diego Velázquez

Pe 6 noiembrie 2023, doi activiști pentru schimbările climatice au spart capacul de sticlă de protecție care acoperea celebrul tablou în ulei al lui Diego Velázquez, „Rokeby Venus”. Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare a arătat micile găuri și rame de sticlă crăpate, după ce activiștii l-au lovit de patru sau cinci ori cu ciocanul. Aceștia au susținut că guvernul își trădează cetățenii și au fost apoi reținuți.

Acelaşi tablou a fost distrus în 1914, de Mary Richardson, cu un topor în semn de protest față de arestarea liderului mișcării sufragete, Emmeline Pankhurst. Richardson a explicat că a atacat tabloul pentru a protesta împotriva idolatrizării frumoaselor portrete feminine, în timp ce femeile reale sufereau.

Sursa foto: Captură video şi profimediaimages.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton