Poluare record în București. Care sunt cauzele

.

Poluare record în București. Încă de duminică, în Capitală s-au înregistrat în București niveluri record de poluare.  Cele mai afectate persoane sunt cele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii și cei care suferă de astm.

Luni dimineață au fost înregistrate depășiri record ale poluării în București, mai exact depășiri cu 500-1000% peste limitele maxime admise.

Care sunt cauzele poluării din București

Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat care sunt cauzele poluării excesive înregistrată în Capitală. Potrivit acestuia au existat arderi necontrolate, însă există suspiciuni și cu privire la posibile activități industriale în județul Ilfov și în București.

Potrivit DIGI 24, ministrul a anunțat și demiterea directorului de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului București, după această poluare record înregistrată în București.

Citește și: Fumatul şi poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar

Citește și: Raport OMS: Poluarea ucide anual 7 milioane de oameni

Alexe a mai spus că rețeaua națională a înregistrat depășiri de până la 8 ori de ale particulelor în suspensie PM10 și „depășiri foarte, foarte mari” de NO2 – dioxid de azot.

În momentul de faţă, la staţia B1 – Lacul Morii, la staţia B3 – Mihai Bravu sau B6 – cercul Militar am avut aceste depăşiri, dar acum, când avem această conferinţă de presă, avem condiţii de intrare în normalitate în ceea ce priveşte poluarea aerului în Bucureşti. O spun şi staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, o spune şi reţeaua de senzori independenţi care este astăzi în municipiul Bucureşti”, a spus Alexe.

Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112. Am avut în această dimineaţă discuţii cu cei de la ISU care, din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea la Gara de Nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelalte gunoaie, care au fost în cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Din acest motiv, am avut şi aceste valori ridicate. Aceste creşteri au început aseară în jurul orei 21:00, cu vârful în jurul ore 3:00 – 4:00 dimineaţă, scăzând către primele ore ale zilei. Deci, acum avem valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti. Evident, mai avem depăşiri pe PM10 şi ceilalţi factori poluanţi”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Alexe, toate sursele de poluare vor fi controlate până la sfârșitul acestei săptămâni.

Conducerea APM a aflat de poluare de pe Facebook

Ministrul Mediului a decis să îl demită pe directorul APM după ce s-a aflat că acesta a aflat de nivelul poluării din București de pe Facebook.

Avem și în minister un elefant – ANPM care, în acest moment, are carențe de comunicare și management. Am solicitat demiterea conducerii APM București”, a spus Costel Alexe.

În timp ce nivelul poluării era extrem de crescut, pe platforma calitateaer.ro, unde sunt publicate datele monitorizate prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului nu exista nicio alertă de calitate a aerului.

Citește și: Cum îți distruge poluarea părul și ce poți face să oprești asta

Citește și: Iată cum industria modei distruge încet și sigur planeta

Cele mai poluate zone din București

Zonele din Capitală în care valorile de poluare cu PM 10 erau peste limite, luni dimineață, sunt: Iuliu Maniu, Universitate, Moşilor, Piaţa Romană, Mihalache, Expoziţiei şi Băneasa Nord.

De asemenea, în alte patru zone (Piaţa Sudului, Timpuri Noi, 13 Septembrie şi Libertăţii), se înregistrau valori foarte crescute ale concentraţiilor de PM2.5, cuprinse între 77 micrograme/mc şi 92 micrograme/mc.

Ce sunt PM 10 și PM 2,5

PM 10 sunt particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen.

PM 2,5 sunt particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu.

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Aceste particule sunt inhalate și pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Cei mai afectați sunt copiii sub 15 ani care inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți.

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare martie 2, 2020 2:28 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale