În școlile din România a fost transmisă, recent, o declarație pe care părinții trebuie să o completeze și să o semneze.
Prin semnarea acestei declarații, părintele „se obligă” să nu înregistreze prin niciun procedeu activitățile didactice desfășurate online de copiii lor și să ia toate măsurile pentru a preveni înregistrarea acestor activități diadactice de către copii sau oricine altcineva.
Reprezentanții Ministerului Educației spun că declarația a apărut pentru ca unitățile de învățământ să fie în concordanță cu normele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția identității și protecția demnității persoanei.
„Am senzația că deși condițiile speciale prin care trecem ar fi trebuit să ne solidarizeze, vedem din păcate că între cadrele didactice și părinți a apărut o prăpastie. Această declarație noi o propunem ca o dovadă de încredere pe care și- o acordă părinții cadrelor didactrice și invers. Personal, nu văd care ar fi problema să ne luăm un angajament, atât timp cât aceste lucruri sunt reglementate de lege, atâta timp cât cumva respectăm legea, nu facem altceva decât să respectăm legislația”, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Educației, Jean Badea, la Digi24.
Citește gratuit ediția de noiembrie a revistei Unica. O găsești AICI
Întrebat ce se poate întâmpla dacă părinții refuză se semneze această declarație, subsecretarul de stat a răspuns în felul următor: „Dacă un părinte refuză să semneze declarația, nu se întâmplă nimic, aceste declarații sunt cu titlul de recomandare, logica lor a fost aceea de a acorda o încredere suplimentară celor două categorii implicate în acest proces și la care trebuie să contribuie în egală măsură părinții și cadrele didactice. Vor exista consecințe doar în situația în care se înregistrează lecția și aceste înregistrări devin publice și unul dintre cei vizați reclamă acest aspect.”