Până când poți ciocni ouăle roșii de Paște

.

Ouăle roșii de Paște se pun la mare cinste pe masă în ziua de Înviere, alături de lumina sfântă adusă de la biserică. Toți creștinii așteaptă cu nerăbdare să ciocnească ouăle roșii de Paște și să ureze unii altora tradiționalul ”Hristos a înviat!”

Ouăle roșii de Paște au numeroase semnificații pentru credincioși, iar pregătirea lor presupune respectarea unor canoane și a unor reguli stricte. În ultima vreme, însă, mulți credincioși au uitat cum și când se pregătesc ouăle roșii de Paște și cum se ciocnesc ele pentru a le aduce sănătate și spor tot timpul anului. Puțini români mai știu că se vopsesc ouă și după Paște, cu ocazia unor sărbători de mare însemnătate care se țin după Învierea Domnului.

Când se pregătesc ouăle roșii înainte de Paște

Gospodinele trebuie să respecte Joia Mare, ziua în care, conform tradiției și semnificațiilor creștine, este bine să vopsească ouăle de Paște. În Joia Mare se pregătesc diverse bucate tradiționale pentru masa care se organizează în familie în Duminica Paștelui.

Tradiția spune că în această zi nu trebuie să mai faci altceva, nu trebuie să speli rufe sau să faci curat, doar să gătești preparatele tradiționale din carne de miel și să vopsești ouăle roșii. Indiferent că îți place să vopsești ouă galbene, verzi sau portocalii, cu diferite modele și desene, este obligatoriu să ai în casă de Paște și să pui pe masă câteva ouă simple, vopsite în culoarea roșie.

Doar ouăle roșii respectă cu adevărat tradiția creștină și amintesc de jertfa pe cruce a Mântuitorului. Ouăle roșii vor fi duse la biserică, să fie sfințite de preot, apoi vor fi puse pe masă, alături de lumina sfântă și de crengile de salcie sfințite.

Când se ciocnesc ouăle în ziua de Înviere

Postul cel mare al Paștelui se ține până în noaptea de Înviere și abia după ce se împarte lumina sfântă de la Ierusalim și preotul încheie slujba de Înviere, se încheie postul.

În multe zone din țară, oamenii aduc cu ei ouă roșii la slujba de Înviere și, imediat după ce primesc lumina, ciocnesc ouăle roșii cu tradiționala formulă ”Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu ”Adevărat a înviat!” Mulți creștini așteaptă cu bucurie momentul în care primesc lumina sfântă și apoi momentul în care pot ciocni ouăle roșii sfințite în biserică. Conform tradiției creștine, în momentul în care se ciocnesc ouăle roșii în noaptea de Înviere, crapă pământul, se deschide în mod simbolic mormântul lui Iisus și are loc Învierea, puterea vieții asupra morții.

Se mai spune că tinerii și copiii care mănâncă din ouăle ciocnite chiar la biserică vor fi binecuvântați cu sănătate și noroc tot anul.

Coaja ouălor ciocnite în biserică se fărâmițează și se presară la mormintele celor adormiți din familie. Este un obicei specific anumitor zone din Moldova, iar semnificația lui ține de amintirea pe care o purtăm celor pe care i-am pierdut.

După slujba de la biserică, creștinii merg acasă unde este bine să se închine la icoana Domnului și apoi să pregătească masa de Paște. Primele lucruri pe care le pun pe masa de sărbătoare sunt lumânările cu lumina primită de la biserică și ouăle roșii, simboluri ale jertfei lui Iisus. Înainte de a gusta din preparatele delicioase de Paște, toți românii ciocnesc ouăle roșii în familie, dar nu oricum, ci după anumite reguli pe care este bine să le urmăm și azi.

Reguli din vechime pentru ouăle roșii

Până când poți ciocni ouăle roșii de Paște

O veche credință românească spune că cei care ciocnesc ouăle roșii de Paște chiar în ziua de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă. De aceea, fiecare familie încearcă să fie împreună la masa de sărbătoare și să ciocnească ouăle de Paști cu toate rudele, de la cei mai bătrâni până la cei mai mici.

Ordinea în familie

Nu întâmplător, ciocnitul ouălor trebuie să se facă într-o anumită ordine. În primul rând, bărbatul cel mai în vârstă din familie ia primul ou roșu de pe masă și ciocnește cu soția sa sau cu primul copil născut, dacă soția sa nu mai trăiește.

După ce soții ciocnesc ouăle între ei, urmează părinții și copii și apoi copiii între ei. Ulterior, fiecare membru al familiei ciocnește ouăle cu celelalte rude sau cu prietenii invitați la masă.

O altă tradiție frumoasă la români spune că, din primul ou roșu care se sparge la masa de Paști trebuie să guste toți membrii familiei pentru a fi uniți toată viața. Dar primul ou ciocnit trebuie să fie neapărat un ou adus de la biserică, unde a fost sfințit la slujba de Înviere.

Iar cine descoperă un ou roșu cu două gălbenușuri trebuie să se pregătească de nuntă, fie că se va căsători el/ea chiar în acel an, fie își va căsători unul dintre copii.

În multe familii, dimineața devreme, după ce s-au întors de la slujba de Paște, mama pune un ou roșu sfințit într-un castron cu apă, în care mai adaugă mir sau agheasmă și un bănuț sau crenguțe de busuioc sfințit. Cu această apă trebuie să se spele pe față copiii mici, să fie rumeni în obraji tot anul, sănătoși și rezistenți, feriți de boli și de necazuri.

Ordinea zilelor de sărbătoare

Ouăle roșii de Paște se ciocnesc așadar într-o anumită ordine în familie, la masa de sărbătoare. Dar există și alte reguli care prevăd modul în care ciocnim ouăle în cele trei zile de sărbătoare după Învierea Domnului.

Astfel, în ziua de Înviere, ouăle se ciocnesc doar ”cap în cap”, adică vârf la vârf.

A doua zi de Paște, se ciocnesc ouăle vârf cu dos.

A treia zi de Paște se ciocnesc ouăle dos cu dos.

Oul ciocnit trebuie decojit și consumat imediat chiar de către cel care îl ciocnește. În ziua de Înviere, în Duminica Paștelui, imediat după ce se ciocnesc ouăle roșii și se mănâncă, fiecare membru al familiei va servi câte o bucată din pasca sfințită la biserică.

Se spune că este bine să mai păstrezi o bucată din această pască și pentru a doua zi de Paște, să o împarți cu familia dimineața devreme, după ce te rogi la icoane.

De asemenea, este bine să iei cu tine la biserică mai multe ouă roșii, să fie sfințite de preot, iar câteva dintre ele este bine să le dai de pomană pentru sufletul celor adormiți.

Până când se ciocnesc ouăle roșii de Paște

În primele trei zile de la Înviere, adică în Duminica Paștelui, luni și marți este bine să se ciocnească ouăle roșii în fiecare zi, înainte de masă. Creștinii știu că în aceste zile de mare sărbătoare, în care ne bucurăm de Învierea Domnului, este bine să consumi și ouăle roșii sfințite la biserică pentru a fi binecuvântat tot anul și pentru a te feri de rele și necazuri.

Cine fierbe multe ouă roșii de Paște, poate să ciocnească ouă și să le mănânce în familie până la Înălțarea Domnului, timp de 40 de zile de la Înviere. Tot acest răstimp, de la Înviere până la Înălțarea Sa la ceruri, Iisus a rămas printre oameni și s-a arătat mironosițelor și apostolilor săi. Pentru creștini, această perioadă este încărcată de semnificații și este considerată o perioadă binecuvântată, în care trebuie să te ferești de păcate, de certuri și gânduri rele și să îți păstrezi sufletul curat. În toată această perioadă, creștinii se salută cu formula ”Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu ”Adevărat a înviat!”, formule care înlocuiesc obișnuitele saluturi de ”Bună dimineața” sau ”Bună ziua”. Până și convorbirile la telefon sau mesajele din această perioadă pot începe cu formula ”Hristos a înviat!” în locul salutului obișnuit.

În cele 40 de zile de la Înviere până la Înălțare, se mai pot ciocni ouăle roșii de Paște. De câte ori se organizează o masă în familie sau cu prietenii, chiar dacă nu este zi de sărbătoare, este bine să aduci câteva ouă roșii și să ciocnești cu oamenii dragi. Astfel, se spune că legăturile dintre voi vor rămâne strânse toată viața și că vă veți întâlni în viața de apoi, în Împărăția lui Dumnezeu.

Când se mai fierb ouă roșii după Paște

Până când poți ciocni ouăle roșii de Paște

Înălțarea Domnului la ceruri este a doua mare sărbătoare după Înviere. Aceasta se sărbătorește la 40 de zile după Paște și pică întotdeauna într-o zi de joi.

În ziua de Înălțare, dimineața devreme, creștinii au datoria să vopsească iarăși ouă roșii, să pregătească pască și colivă, alături de o sticlă de vin și lumânări. Cu toate acestea, se merge la biserică la slujba de Înălțare, unde preotul sfințește din nou bucatele ritualice și ouăle roșii.

Este un gest profund creștinesc să pregătești pachete de pomană pe care să le oferi celor apropiați și mai ales celor sărmani în ziua de Înălțare. Iar în aceste pachete se pune neapărat și câte un ou roșu sfințit la biserică.

Ziua de Înălțare este ultima zi în care românii mai ciocnesc ouăle roșii de Paște. Iar după ce le ciocnesc, ei spun ”Hristos s-a înălțat!”. Cu această mare sărbătoare, se încheie șirul de sărbători Pascale, dedicate Învierii Domnului.  

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton