Guvernul României a a doptat un proiect pentru reducerea impactului produselor de plastic asupra mediului. Astfel, paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic, dar și bețișoarele de urechi urmează să fie scoase din comerț.
„S-a constatat, cu ocazia elaborării mai multor studii la nivel european, că majoritatea deșeurilor, de exemplu din zona maritimă, provin din single-use plastic de unică folosință și aici nu vorbim doar de plasticul în sine și de poluarea cu microplastic. De asta există această directivă 904 din 2019 care obligă statele membre să ia măsuri pentru reducerea producerii, punerii pe piață și a consumului de produse din plastic de unică folosință”, a ministrul Mediului, Tanczos Barna, miercuri, într-o conferință de presă.
Acesta a precizat că după intrarea în vigoare a proiectului, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, se va interzice comercializarea următoarelor produse fabricate din materiale plastice:
„Ordonanța se va aplica pentru produsele din plastic de unică folosință: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, bețișoare pentru urechi, tacâmuri, furculițe, linguri, bețișoare chinezești, farfurii, paie pentru băuturi agitatoare, bețe care de care se atașează baloane, respectiv recipiente pentru băuturi și pahare pentru băuturi din polistiren expandat și produse care pot fi utilizate în combinație cu produse de tutun, vorbim de acele filtre care conțin plastic. de asemenea, se va aplica și pungilor de transport din plastic subțire.”
Potrivit lui Barna, excepție fac următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: bețișoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosință; bețișoarele din plastic de unică folosință utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri științifice (diagnostic, educațional sau în cercetare); paiele de plastic de unică folosință.