O tânără a ajuns în stare critică la spital, cu cheaguri de sânge în plămâni, din cauza anticoncepționalelor pe care le lua

.

O femeie care acuza durere în zona șoldului și credea că a făcut o întindere musculară a aflat de la medici că are mai multe cheaguri de sânge în diverse zone ale corpului din cauza anticoncepționalelor pe care le lua.

Tânăra a combinat mai multe tipuri de pilule contraceptive

Holly Whitehall, în vârstă de 22 de ani, spune că este „norocoasă că este în viață”, după ce medicii i-au spus despre cheagurile de sânge că sunt o complicație rară apărută din cauza pilulelor contraceptive combinate.

Whitehall a încercat trei pastile combinate diferite în doar câteva luni. Ea obișnuiește să meargă des la sala de fitness și, inițial, a crezut că durerea la șold care o deranja este din cauza unei posibile întinderi musculare.

„Am avut această durere în zona șoldului dintr-o dată, dar merg destul de mult la sală, așa că am crezut că tocmai mi-am întins mușchi”, a spus ea, citată de Daily Mail. „Nu m-am gândit la nimic. Era ca o durere constantă” – a continuat.

„Câteva zile mai târziu nu s-a oprit, așa că am pus ceva rece azolo, dar degeaba. Părinții mei au spus de că poate ar trebui să merg la medic și să verific problema, așa că m-am dus și mi-au făcut teste.

Citeşte şi: O tânără de 20 de ani s-a trezit paralizată, după ce și-a ignorat migrenele. Ce diagnostic a primit

Citeşte şi: Ozzy Osbourne, în scaunul cu rotile. Diagnosticul dur primit de artist: „Echilibrul meu este afectat total”

Citeşte şi: Ce afecțiune i-a adus moartea cântăreței Maria Tănase. Mărturisirea medicului care i-a pus primul diagnosticul crunt

Citeşte şi: Ce diagnostic crunt a primit o femeie care căsca excesiv. „Marile mele temeri s-au adeverit!”

La Urgență mă simțeam din ce în ce mai inconfortabil. Mă durea foarte tare și practic mi-au spus că mi-au găsit cheaguri de sânge în picior, care se deplasaseră până la șold.

Durerea la picior a devenit atât de puternică încât nu am mai putut să merg până la urmă. Erau cheaguri în plămâni, stomac și în piciorul stâng. Au fost șocați că încă nu îmi afectatseră respirația. Au spus că sunt multe cheaguri și că sunt norocoasă să fiu în viață. Am împietrit!

Trebuia să călătoresc în Australia două săptămâni mai târziu și, în esență, au spus că dacă m-aș fi urcat în avion nu aș mai fi ajuns acasă în viață” – a continuat tânăra.

Holly Whitehall a fost la un pas de moarte din cauza unui efect secundar rar al anticoncepționalelor

Whitehall a suferit două intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea cheagurilor și o operație pentru a restabili circulația în șold. Ea va rămâne pe medicamente pentru subțierea sângelui pentru tot restul vieții.

Apariția cheagurilor de sânge reprezintă un efect secundar al administrării pilulelor contraceptive combinate, dar acest risc este foarte mic.

De fapt, doar una din 1.000 de persoane care utilizează contracepție hormonală combinată, cum ar fi pilula, este expusă riscului de a face cheaguri de sânge, potrivit specialiștilor.

Teste ulterioare au arătat că doamna Holly Whitehall avea sindrom antifosfolipidic (APS) – o tulburare a sistemului imunitar care provoacă un risc crescut de apariție a cheagurilor de sânge.

Anumite medicamente, inclusiv pilula contraceptivă combinată, pot declanșa APS la unele persoane. Dieta nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice și fumatul sunt, de asemenea, factori de risc.

Foto – Facebook

Ultima modificare iunie 19, 2024 2:59 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale