O fetiță a făcut o descoperire uluitoare. Lucrurile găsite sunt mai vechi de 1000 de ani

.

O fetiță din Danemarca a făcut o descoperire surprinzătoare, în timp ce se juca cu un detector de metale. Fetița se afla pe un câmp cu porumb în momentul în care a găsit comoara ce datează de mai mult de 1000 de ani.

Fetița folosea în joacă un detector de metale când a găsit, îngropate în pământ, 300 de monede de argint vikinge.

Monede vikinge de argint, marea descoperire din Danemarca

Această descoperire uimitoare a fost făcută în apropierea unui castel viking din nord-vestul Danemarcei, a nunțat un muzeu danez într-un comunicat de presă, potrivit People.

Dintre cele 300 de piese de argint găsite, în jur de 50 erau încă întregi. Tezaurul, despre care se crede că ar fi din vremea vikingilor, include un amestec de monede daneze, germane și arabe, a afirmat un arheolog.

Fata a dezgropat argintul toamna trecută, în timp ce folosea un detector de metale, într-un lan de porumb.

„Un tezaur ca acesta este foarte rar”, a declarat Lars Christian Norbach, directorul muzeului Iutlanda de Nord, unde artefactele vor fi expuse, pentru AFP.

Citește și: Ce nu ai voie să cari cu liftul. Amenzile sunt usturătoare!

Monedele au fost găsite la aproximativ opt kilometri de forțarul viking Frykat, în apropierea orașului Hobro.

În afară de monede, tezaurul include două piese de bijuterii originare din Scoția sau Irlanda, potrivit arheologilor.

Citește și: Cum se măsura timpul înainte să fie inventat ceasul. Dispozitivele au fost folosite timp de secole

„Acestea sunt două bile decorate, împletite bogat pe o bucată mică de tijă de argint tăiată, care inițial făcea parte dintr-un ac de inel neobișnuit de mare”, se arată în comunicatul muzeului.

Bijuteriile găsite, folosite de bărbații înaltei societăți din Irlanda

„Astfel de știfturi au fost folosite în special de bărbații din înalta societate din Irlanda din epoca vikingă și de pe insulele învecinate”, mai spun arheologii.

Potrivit lui Norbach, articolele sunt din aceeași perioadă cu fortul construit de regele Harald Bluetooth și ar oferi o perspectivă mai bună asupra istoriei vikingilor, relatează The Guardian.

Citește și: Cele mai ciudate testamente din lume. William Shakespeare i-a lăsat soției „al doilea cel mai bun pat”

„Cele două comori de argint constituie o poveste fantastică în sine, dar să le găsești abandonate într-o așezare la doar opt kilometri de cetatea vikingă a lui Haralds Blåtand, Frykat, este incredibil de interesant”, a spus Torben Trier Christiansen, arheolog și inspector de muzeu la Muzeele din Iutlanda.

Citește și: Cine este femeia care a inventat ștergătorul de parbriz. Mary Anderson s-a luptat să revoluționeze industria auto, dar a fost refuzată

Arheologii au anunțat că vor continua săpăturile pe amplasament toamna aceasta, după recoltare. Deși nu cred că vor mai găsi alte comori de argint, aceștia speră să găsească casele și locurile de veci ale foștilor proprietari ai tezaurului.

Monedele și argintul descoperit în lanul de porumb din Danemarca vor fi prezentate publicului de pe data de 1 iulie la Aalborg Historical Museum.

Fata care a făcut descoperirea va primit o recompensă financiară, însă suma pe care aceasta o va primi nu a fost făcută publică.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus cum arată monedele de argint din vremea vikingilor, descoperite în Danemarca

Sursă foto: Profimedia

Ultima modificare aprilie 25, 2023 1:56 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale