O femeie căreia medicii i-au spus că durerile de burtă de care se plângea sunt „ceva normal” a fost diagnosticată cu cancer

.

O femeie căreia medicii i-au spus inițial că durerile de burtă de care se plângea sunt „ceva normal, parte a faptului de a fi femeie”, a fost diagnosticată cu cancer ovarian în stadiu avansat.

Medicii i-au ignorat simptomele până când au descoperit cât de gravă e starea sa

Keesha Walden, din Norfolk, a început să sufere de dureri fulgerătoare în partea stângă a abdomenului la începutul lui 2023, la vârsta de 26 de ani. Până în martie a avut dureri agonizante în abdomenul inferior și menstruații neregulate. Cu toate acestea, ea a susținut că medicul a sfătuit-o doar să fie atentă la alimentație și să facă exerciții fizice.

La începutul acestui an, în urma analizelor amănunție s-a constatat că boala ei se răspândise înspre plămâni.

Ea a fost diagnosticată cu adenocarcinom mucinos – o afecțiune atât de rară încât reprezintă doar trei la sută din toate cazurile de cancer ovarian – și de atunci a trebuit să îi fie îndepărtate ambele ovare, uterul, apendicele și colul uterin.

„Din cauza diagnosticului întârziat, am fost informată că o histerectomie era singura mea opțiune de supraviețuire și că ei bănuiau că cancerul este de fapt stadiul trei, potențial stadiul patru” – a precizat ea, citată de Daily Mail.

„Mi s-a spus că toate analizele mele sunt în regulă și că sunt sănătoasă, în ciuda faptului că medicul de familie nu m-a văzut niciodată față în față și mi-a spus să urmăresc ce mănânc și să fac mișcare, deoarece circumferința taliei era foarte mare” – a adăugat femeia.

Deși s-a plâns constant de dureri atroce, medicii nu i-au luat în serios simptomele pentru că este „prea tânără pentru o afecțiune gravă”.

„Mi s-a spus că sunt „prea tânără” pentru a avea o afecțiune gravă, mai ales când a fost vorba despre cancerul ovarian. Au fost momente când medicii au spus că simptomele mele se datorau unor alegeri necorespunzătoare legate de stilul de viață, fără a lua în considerare alte posibilități.

M-au sugerat că trebuie doar să mănânc mai bine, să fac mai mult sport sau să mă relaxez, ceea ce m-a făcut să mă simt responsabilă pentru propria mea suferință și i-a împiedicat să caute mai adânc în cauza reală.

Când am făcut presiuni pentru mai multe informații, medicul nu mi-a oferti detalii supleimentare. Medicul a încheiat discuția cu mine spunând: Uneori, doctorii nu au toate răspunsurile” – a mai precizat Keesha.

Cancerul ovarian este al șaselea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie. Boala ucide în jur de 11 femei în fiecare zi în Marea Britanie, în medie, sau 4.000 pe an. De asemenea, ucide de trei ori mai multe femei în SUA în fiecare an, arată cifrele.

Citeşte şi: Care sunt alimentele ce ar putea contribui la apariția cancerului în rândul persoanelor de sub 50 de ani. Avertismentul oncologilor

Citeşte şi: Problemele nu s-au încheiat pentru Kate Middleton. Prințesa de Wales, nevoită să își continue tratamentul pentru cancer

Citeşte şi: Cele mai frecvente greșeli legate de protecția solară care pot crește riscul apariției cancerului de piele

Citeşte şi: Ce este nevoit Mihai Albu să facă toată viaţa, după ce a fost diagnosticat cu cancer

Este adesea diagnosticat târziu, deoarece simptomele sunt vagi și pot include indigestie, dureri pelvine sau abdominale, pierderea poftei de mâncare, constipație și nevoia de a urina mai des.

Aproximativ 93% dintre femeile diagnosticate trăiesc cinci ani sau mai mult dacă boala este observată în stadiul cel mai incipient, comparativ cu doar 13% diagnosticate în stadiul patru.

Etapa a treia înseamnă că boala s-a răspândit în afara pelvisului în cavitatea abdominală sau în ganglionii limfatici.

Keesha Walden: „Cancerul și chimioterapia mi-au afectat profund stima de sine ca femeie”

În martie, Walden a suferit o histerectomie abdominală totală, fiindu-i îndepărtate sistemul reproducător, apendicele, colul uterin, 26 de ganglioni limfatici și epiploonul.

Ea a spus: „În prezent sunt în curs de chimioterapie, cu speranța că ultimul meu ciclu va fi pe 6 septembrie. După aceasta, mă voi confrunta cu o perioadă de cinci ani de monitorizare pentru a vedea dacă nodulii din plămânul meu se schimbă și pentru a mă asigura că nu există alte semne de boală recurentă. Incertitudinea situației mele face dificil să-mi imaginez cum va arăta viitorul meu.

La 27 de ani, majoritatea oamenilor sunt concentrați pe construirea vieții, pe cumpărarea unei case, pe întemeierea unei familii.

— Din păcate, eu nu mă pot gândi la aceste lucruri. Noua mea realitate este despre găsirea liniștii.

Cancerul și chimioterapia mi-au afectat profund încrederea și stima de sine ca femeie. Schimbările fizice care vin odată cu tratamentul, căderea părului, fluctuațiile în greutate și impactul vizibil asupra corpului meu și cicatricile mari au fost dificil de acceptat” – a adăugat tânăra.

Foto – Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton