O femeie spune că a stat în comă 17 zile pentru că a suferit o reacție rară după ce a luat ibuprofen pentru a-și ameliora durerile menstruale.
Cuprins
Cuprins
Jaqueline a avut , la început, simptome asemănătoare unei afecțiuni trecătoare
Jaqueline Gmack, din Papanduva din Brazilia, a luat comprimatele fără prescripție medicală pentru a-și ameliora crampele menstruale, iar în doar 48 de ore, tânăra, acum în vârstă de 31 de ani, a început să simtă mâncărime în zona ochilor și a observat că i-au apărut unele vezicule în gură.
S-a dus la spital, dar simptomele ei au escaladat rapid și i-au apărut vezicule și pe față, iar vederea îi era din ce în ce mai slabă.
Medicii au stabilit că suferă de sindromul Stevens-Johnson (SJS) și au plasat-o în comă indusă. Afecțiunea rară face ca sistemul imunitar să reacționeze excesiv la un anumit declanșator, cum ar fi un medicament, și să atace pielea sănătoasă, mucoasa, ochii și organele genitale. Sindromul Stevens-Johnson este caracterizat prin inflamarea și deteriorarea severa a pielii și a membranelor mucoase.
Reamintindu-și calvarul după ce s-a trezit din comă, Gmack a spus: „Simțeam o arsură din interior spre exterior. Nu știam ce sa întâmplat cu mine. Am observat că tot corpul meu este bandajat, vederea mea era complet încețoșată și aveam un tub în gât, dar nu mă durea deloc. Abia atunci mi-a picat fisa și mi-am dat seama că sunt foarte slăbită și că mi s-a întâmplat ceva foarte grav.”
Citeşte şi: O tânără de 20 de ani s-a trezit paralizată, după ce și-a ignorat migrenele. Ce diagnostic a primit
Citeşte şi: Olivia Munn a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer la sân: „Am făcut o dublă mastectomie”
Citeşte şi: Efectele ibuprofen asupra persoanelor infectate cu coronavirus
Sindromul Stevens-Johnson poate fi fatal
Tânăra nu a mai avut vreo în trecut reacție de la ibuprofen și nici nu suferea de vreo afecțiune.
SJS debutează adesea cu simptome asemănătoare gripei, urmate de o erupție roșie sau violetă pe piele care se răspândește și formează vezicule.
Fără tratament, afecțiunea poate pune viața în pericol, studiile sugerând că aproximativ unul din 10 cazuri sunt fatale, notează Daily Mail.
Se crede că afectează până la unul dintr-un milion de oameni în fiecare an. Tratamentul spitalicesc implică de obicei lichide pentru a preveni deshidratarea, creme și pansamente pentru hidratarea pielii, analgezice puternice pentru a ușura disconfortul și medicamente pentru a controla inflamația și a preveni infecțiile.
Jaqueline Gmack: „Medicii mi-au spus că a fost un miracol că am supraviețuit”
Unii pacienți sunt plasați în comă indusă pentru a minimiza daunele.
Jaqueline Gmack a adăugat: „Medicii mi-au spus că a fost un miracol că am supraviețuit. Familia mea nu m-a lăsat să mă văd în oglindă câteva zile. Când m-am uitat, în cele din urmă, în oglindă, am văzut o persoană pe care nu am recunoscut-o”.
În încercarea de a-și salva vederea, ea a început un tratament oftalmolog. „El [oftalmologul] a mai spus că trebuie să mă operez cât mai repede posibil, altfel voi pierde ochiul. Am plecat de la birou plângând” – a adăugat.
De atunci, ea a suferit 24 de operații pentru a-și ajuta vederea, inclusiv un transplant de cornee, transplant de celule stem și transplant de membrană amniotică – în care o foaie de membrană amniotică este fixată pe suprafața ochiului de sub pleoapă.
Când se efectuează imediat după o arsură a suprafeței oculare, cercetările au sugerat că reduce durerea și accelerează vindecarea.
În deceniul care a trecut, doamna Gmack încă mai face controale la două săptămâni pentru a-și monitoriza sănătatea ochilor și susține că poate vedea doar în proporție de 40%.
„Cel mai greu obstacol de depășit este să știu că nu voi avea niciodată viziunea pe care am avut-o cândva. Mi-aș dori să găsesc un leac să pot vedea din nou. Dar mă simt ca un războinică!” – a încheiat.
Foto – Facebook
Ultima modificare mai 13, 2024 3:13 pm