O elevă din Târgu Neamț a născut în timp ce dădea examenul de Bacalaureat „Am susținut proba în spital!”

.

O elevă în vârstă de 19 ani, din Târgu Neamț, a născut un băiețel între probele de Bacalaureat. Tânăra mămică, pe nume Alexandra, a luat examenul cu media 6,63, după ce, proba la alegerea profilului, la Geografie, a susținut-o de pe patul maternității.

Într-un interviu pentru Libertatea, ea a povestit experiența ei și le-a transmis un mesaj de susținere mamelor foarte tinere, care încă se află pe băncile școlilor.

„Tatăl a reușit și el să ia BAC-ul”

Alexandra a început să aibă contracții în ziua de 27 iunie, cu o jumătate de oră înaintea încheirii probei de Matematică. A rezistat până șa sfârșitul probei, dar apoi s-a dus drect la spital.

„Am făcut o ecografie și doamna doctor a spus că am început să am dilatație. La o oră jumătate după ce am ieșit de la BAC am născut. Adică am avut două ore de travaliu. Înainte eram speriată că nu știam cât ține. Am avut dureri mari în alea două ore, dar a trecut foarte repede, iar doamna doctor a fost lângă mine și nașterea a decurs bine”, a povestit fata pentru sursa amintită anterior.

Citeşte şi: Ce note au luat vedetele la Bacalaureat. Dorian Popa, Andra și Smiley au avut printre cele mai mari medii. Cine a picat examenul

Citeşte şi: Dan Negru, mesaj pentru părinții care se împotrivesc examenului de Bacalaureat la Religie: „Nu le tăiați copiilor aripile cunoașterii”

Citeşte şi: Bacalaureatul s-ar putea schimba. Ministerul Educației vrea să introducă mai multe probe

Citeşte şi: Ianca, fiica lui Răzvan Simion, dă examenul de Bacalaureat de două ori. „E mai mult de muncă!”

Tânăra a adus pe lume un băiețel sănătos, de 3,6 kg, dar care a primit nota 9 la naștere, pentru că “n-a plâns și era prea liniștit”. Alexandra a spus că tatăl copilului a luat și el BAC-ul cu media 6,60, după ce au învățat împreună pentru examen.

“Tatăl a reușit și el să ia BAC-ul, avem doar trei sutimi diferență, el are 6,60, eu, 6,63. Am învățat împreună înainte de BAC. Am luat notă destul de bună la materia la care am susținut examenul în spital – 7,70, Geografie. Ba chiar când am susținut proba în spital am avut mai puține emoții ca la probele din clasă, doamnele supraveghetoare au fost foarte drăguțe cu mine” – a mai relatat eleva.

Din cele povestite de fată, doar diriginta ei știa de sarcină și a susținut-o și ajutat-o cu sfaturi, dar și cu actele necesare pentru concediul prenatal.

„Educația sexuală cu siguranță este foarte importantă”

„Profesorii ceilalți nu prea au știut, a fost un șoc și pentru ei când au aflat, eu aveam și burta micuță, slăbuță, nu s-a observat. Dar sunt destul de mândri că, chiar dacă am fost însărcinată, am reușit să iau BAC-ul”.

Alexandra a ținut să sublinieze importanța educației sexuale în școli, mărturisind că ea nu a avut parte de așa ceva, deși i-ar fi fost foarte necesară. Ea sfătuiește tinerele care se află în situația ei să nu renunțe la studii după ce devin mame și să aibă grijă de sănătatea lor.

„Educația sexuală cu siguranță este foarte importantă. Eu nu am avut parte de ea și ar fi foarte necesar. Încă pentru unii profesori sau părinți este rușinos să vorbești despre asta. Ceea ce nu ar trebui să mai existe în zilele noastre.

[Elevele însărcinate] să nu renunțe orice ar fi la școală, copilul, chiar dacă vine, nu te oprește din nimic. Eu însărcinată fiind am putut și să învăț, și să merg la școală. Doar dacă e o sarcină cu probleme cred că ar fi mai dificil, dar nu trebuie să renunțe la școală pentru nimic! Să aibă grijă la sănătate, să verifice mereu sarcina, ca să fie sigure că bebelușul e bine. Și orice ar fi, să nu renunțe la școală!” – a mai precizat ea.

Alexandra și partenerul ei își doresc să termine o facultate, iar abia apoi își vor face palnurile pentru căsătorie.

Potrivit unui raport al Eurostat, România este țara cu cel mai mare număr de mame minore din UE. Astfel, 30% dintre femei rămân gravide până la vârsta de 18 ani, iar 85% dintre ele nu  își mai continuă studiile după ce nasc.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton