Numărul orelor cu stres termic este tot mai mare, iar organismul uman nu mai face față

.

Experții atrag atenția că orele cu stres termic s-au înmulțit, iar organismul uman nu mai poate ajunge la un echilibru, în ciuda mecanismelor de reglare și adaptare la variațiile de temperatură. 

Fenomenele meteo extreme – caniculă și furtuni – s-au intensificat în ultimii ani, ceea ce a dus la o creștere a orelor de stres termic de peste an. Mai mult, aceste ore tind să fie consecutive. Specialiștii atrag atenția că organismul uman face față din ce în ce mai greu acestei situații.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

„Pe de-o parte, Administrația Națională de Meteorologie comunică mult mai eficient în ceea ce privește furtunile severe, discomfortul termic dar, pe de altă parte, asistăm și la o intensificare a acestor fenomene. O să vă dau un exemplu doar legat de discomfortul termic – de curând am realizat un studiu cu colegii mei de la departamentul în care lucrez și ne-am uitat să vedem ce s-a schimbat în ce privește stresul la care este supus organismul uman, stresul termic, care poate să fie la căldură sau poate să fie la frig” a declarat expertul meteorolog Bogdan Antonescu.

„Ne-am uitat în special la stresul termic la căldură. Deci, valurile acestea, discomfortul termic pe care îl simțim acum în București. Ce-am văzut, începând din 1979 până în 2019, este că numărul de ore de-a lungul anului, cu stres termic a crescut foarte mult. În special în București, uitându-ne la toate orașele mari din Europa. Și nu numai că acest stres termic a crescut ca număr de ore, dar aceste ore tind să fie una după alta” a adăugat specialistul.

Ce înseamnă stres termic și cum afectează organismul uman

„Sunt o serie de indici care țin de fiziologia organismului și de condițiile meteorologice și toți acești factori sunt îmbinați sau combinați într-un singur indice care e, de fapt, o valoare a temperaturii dar care nu are o semnificație, să vă dau un exemplu – 35 de grade pentru acest indice nu înseamnă că sunt 35 de grade afară, ci ceea ce resimte organismul. În momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural. Și atunci este supus unui stres termic la care, uneori, nu poate face față”, a mai spus expertul în fenomene meteo extreme, potrivit Digi24.

Citește și: Vremea iulie 2020. Anunț ANM

ANM emite zilnic avertizări privind condițiile meteo extreme

Vara lui 2020 a debutat cu fenomene meteo extreme, ce au făcut ravagii în unele zone ale țării. Iunie a fost în topul celor mai ploioase luni din ultimii 60 de ani. După ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină, vremea s-a schimbat brusc și a venit canicula. În data de 1 iulie, meteorologii au emis prima avertizare de vreme caniculară în România. La diferență de numai câteva zile, în timp ce în sudul și sud-estul țării erau emise coduri galbene de caniculă, pentru alte regiuni specialiștii anunțau coduri galbene sau chiar portocalii de furtuni.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale