Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, susține că este nevoie de prelungirea stării de alertă deoarece riscul epidemiologic impune acest lucru, iar o decizie politică în acest sens nu poate fi luată în calcul.
Potrivit ministrului, prelungirea stării de alertă vine dintr-o nevoie „pur epidemiologică, tehnică, sanitară”, iar cei care recomandă acest lucru sunt specialiștii de la Inspectoratul Național de Sănătate Publică, de la Centrul de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.
Citeşte şi: Epidemia de COVID-19 din România: Bilanțul oficial al persoanelor decedate a ajuns la 1369
„Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi, avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active. Toate relaxările progresive, graduale, le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Toate măsurile de sprijin, detașarea de la un spital la altul se poate face doar într-o stare de alertă, suportul pentru persoanele defavorizate îl putem face doar în stare de alertă. Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară”, a spus Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.
Ministrul a spus că dacă numărul cazurilor de COVID-19 va crește, în România va fi din nou instaurată starea de urgență doar dacă președintele Klaus Iohannis decide acest lucru.
Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI.
„Nu avem acele contra măsuri în eventuala creștere a numărului de cazuri. Ne va face să căutăm tot felul de alternative, ordine de ministru, stări de risc epidemic crescut. Sper ca Parlamentul să înțeleagă că este necesară o stare de alertă, că avem doar strictul necesar care ne trebuie pentru a gestiona acest final de pantă descendentă”, a adăugat Nelu Tătaru.
sursa foto – 123rf.com