Muhsin Hendricks (57 ani), primul imam care și-a asumat în mod public homosexualitatea, a fost ucis în weekend, după ce mai multe focuri de armă au fost trase spre mașina în care acesta se afla. Asasinatul a avut loc în sudul Africii de Sud, în apropiere de Port Elizabeth.
Cuprins
Cuprins
Muhsin Hendricks, primul imam gay din lume, a fost ucis
Muhsin Hendricks se afla în mașină alături de șoferul său în momentul în care doi suspecți necunoscuți, cu fața acoperită, au tras mai multe focuri de armă asupra vehiculului acestuia. Asasinatul a avut loc sâmbătă, în jurul orei locale 10:00, potrivit Poliției sud-africane.
„Doi suspecți cu fețele acoperite au coborât dintr-un vehicul și au început să tragă mai multe focuri. După aceea, au fugit de la locul faptei, iar șoferul a observat că Hendricks, care stătea în spatele vehiculului, a fost împușcat și ucis”, se arată în comunicatul Poliției.
O înregistrare video care redă atac armat ce a avut loc în apropiere de Port Elizabeth a apărut la scurt timp, iar o purtătoare de cuvânt a Poliției sud-africane a confirmat autenticitatea acesteia.
„Motivul crimei este necunoscut și urmează să fie stabilit de ancheta în curs”, a transmis Poliția sud-africană, citată de AFP.
Citește și: Cu cât s-au scumpit alimentele în 2025. Ce arată datele Institutului Național de Statistică
Cine a fost Muhsin Hendricks
Muhsin Hendricks s-a născut în Cape Town și și-a recunoscut public homosexualitatea în anul 1996. Acesta conducea Moscheea Al Ghurbaah, din Wynberg, un loc de cult deschis lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, „în care musulmanii homosexuali şi femeile marginalizate pot practica islamul”.
„Această moschee este un spaţiu sigur pentru cei care trăiesc la periferia societăţii musulmane, stigmatizaţi adesea şi ostracizaţi din cauza a cine sunt, a modului în care aleg să se identifice”, potrivit site-ului lăcașului de cult.
Hendricks, subiectul unui documentar din 2022 intitulat „The Radical”, făcuse anterior aluzie la amenințări împotriva lui. El a spus pentru The Guardian că a fost sfătuit să angajeze gărzi de corp, dar a precizat că nu se teme de atacuri și a insistat că „nevoia de a fi autentic” este „mai mare decât frica de a muri”.
Hendricks, care lucrase ca profesor de limbă arabă și designer de modă, avea 29 de ani când a venit la mama sa și i-a dezvăluit că este gay. Născut într-o familie musulmană, s-a căsătorit cu o femeie, a avut copii, apoi a divorțat înainte de a-și dezvălui sexualitatea familiei, la opt ani după moartea tatălui său.
Citește și: Papa Francisc se confruntă cu probleme de sănătate. Suveranul Pontif, internat în spital
Consiliul Judiciar Musulman din Africa de Sud a condamnat asasinatul
Deși era clar că nu era de acord cu Hendricks, Consiliul Judiciar Musulman (MJC) din Africa de Sud, unul dintre principalele organisme religioase ale țării, a condamnat uciderea lui Muhsin Hendricks.
„În calitate de membri ai unei societăți democratice și pluraliste, MJC rămâne ferm în susținerea coexistenței pașnice și a respectului reciproc, chiar și în mijlocul unor opinii divergente”, se arată într-un comunicat preluat de BBC.
Un alt organism musulman de frunte – Consiliul Unit Ulama din Africa de Sud – a condamnat „uciderile extrajudiciare” și a îndemnat oamenii să nu tragă concluzii cu privire la motiv.
Constituția Africii de Sud, adoptată după sfârșitul guvernării minorităților albe în 1994, a fost prima din lume care a protejat oamenii de discriminare din cauza orientării lor sexuale și, în 2006, a devenit prima țară din Africa care a legalizat căsătoria între persoane de același sex.
Dar, în ciuda unei comunități LGBTQ+ înfloritoare, homosexualii încă se confruntă cu discriminare și violență. Țara are, de asemenea, una dintre cele mai mari rate de crime din lume.
Sursă foto: Profimedia
Ultima modificare februarie 18, 2025 10:57 am