Credincioșii se pregătesc pentru moșii de toamnă în 2023 să onoreze amintirea celor dragi plecați dintre noi. În fiecare an, Biserica Ortodoxă stabilește data la care se fac pomenile pentru moșii de toamnă, înainte de a intra în Postul Crăciunului.
Moșii de toamnă în 2023 se vor cinsti la începutul lunii noiembrie. Conform calendarului creștin ortodox, moșii de toamnă în 2023 au fost stabiliți de Biserica Ortodoxă pe data de 4 noiembrie, și anume în prima zi de sâmbătă din luna noiembrie.
În fiecare an, moșii de toamnă se pomenesc între praznicul Sfântului Dumitru, care are data fixă pe 26 octombrie, și Soborul Sfinților Mihail și Gavril care, de asemenea, are data fixă pe 8 noiembrie.
Moșii de toamnă în 2023
Așa cum este stabilit, conform calendarului ortodox, moșii de toamnă în 2023 se vor prăznui pe data de 4 noiembrie, când este sâmbăta morților. În această zi, în calendar, este pomenit și Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare, al cărui destin este marcat de întâmplări miraculoase și de o credință neclintită în Dumnezeu și Iisus Hristos.
Moșii de toamnă, care se pomenesc în fiecare an în preajma praznicului Sf. Dumitru mai poartă și numele de moșii de Sumedru, iar gospodinele aveau drept obicei să dea de pomană și o ulcică de lapte sau o bucată de brânză, pentru că la Sfântul Dumitru se desfac stânile și se întorc turmele de oi în sate.
Sâmbăta pomenirii morților
Conform tradiției bisericești, zilele moșilor sunt ținute de fiecare dată sâmbăta, deoarece în această zi trupul lui Iisus Hristos a fost coborât în mormânt. Așa cum știe orice creștin, Iisus Hristos a fost răstignit în Vinerea Neagră, și-a dat sufletul pe cruce, iar sâmbăta a fost înmormântat înfășat într-un giulgiu de pânză albă și depus într-un mormânt săpat în piatră, în apropiere de dealul Golgotei de lângă Ierusalim.
Sâmbăta este ziua cea mai potrivită zi să faci pomană în amintirea părinților, a bunicilor, a fraților și a tuturor celor dragi pe care i-ai pierdut. De aceea, zilele de sâmbătă sunt desemnate pentru pomenirea morților sau a moșilor, așa cum se spune în mod popular.
Slujba în biserică la moșii de toamnă în 2023
Creștinii care țin sărbătorile și praznicele au datoria să meargă la biserică de sâmbăta morților. Așadar, pe data de 4 noiembrie, când sunt moșii de toamnă în 2023, se pregătesc pachete pentru pomană și mergem să ne rugăm și să ne închinăm pentru sufletele celor adormiți.
De ziua moșilor, trebuie să ne rugăm pentru aceștia așa cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur: “Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.
Pomenirea moșilor se face la Sfânta Liturghie, așadar fiecare creștin trebuie să pregătească pomană și să meargă la biserică, la slujba de pomenirea morților, în ziua de 4 noiembrie.
Conform tradiției bisericești, la Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfântul Agneț, rostind numele celor adormiți de pe pomelnicele care i-au fost aduse.
În cadrul Sfintei Liturghii, Agnețul se preface în Trupul și Sângele Domnului, iar miridele (părticelele din prescura care îi reprezintă pe cei pomeniți) participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc.
După Sfânta Liturghie, se va oficia și parastasul pentru cei trecuți la Domnul. Apoi, rudele merg în cimitire pentru a aprinde lumânări la mormintele celor pomeniți și împart bucate ritualice, care se oferă de obicei toamna drept pomană.
Este de mare ajutor să duci la morminte, de sâmbăta morților, mici icoane sfințite, lumânări aprinse la biserică și flori de toamnă, care alină drumul sufletelor spre cer.
Sâmbăta morților, prăznuită de patru ori pe an
Moșii de toamnă în 2023, din data de 4 noiembrie, reprezintă ultima sâmbătă închinată morților din acest an. Următoarea sâmbătă închinată moșilor va fi pe data de 9 martie 2024, când sunt pomeniți moșii de primăvară.
Românii au mai multe zile pe an în care își pomenesc morții și se roagă pentru sufletul lor.
Creștinii români au închinat 20 de zile din an celor adormiți, iar dintre acestea cele mai importante sunt zilele moșilor pe care îi prăznuim în funcție de sezon: „Moșii de primăvară” (de Mucenici), „Moșii de vară” (sâmbata dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sau a doua sâmbătă după Sfântul Dimitrie).
Românii se roagă pentru moșii lor pentru că ei au credința că niciun bun creștin nu moare, ci adoarme și trece în împărăția Domnului. Sufletele celor adormiți vor fi judecate după faptele lor, iar sufletele bune și credincioase vor fi răsplătite cu o viață de tihnă în Rai. Iar, prin rugăciunile celor de acasă, sufletul fiecărui om drag va fi mai aproape de Rai și mai aproape de iertarea păcatelor.
Cum trebuie să te pregătești de sâmbăta morților
Fiecare creștin trebuie să întâmpine sâmbăta morților cu rugăciuni și gânduri curate. De aceea, de sâmbăta morților, mulți creștini se pregătesc din timp și cumpără icoane și candele pe care le vor duce la parastas să fie sfințite.
Un gest cu totul deosebit și foarte apreciat este acela de a dărui o icoană sfințită unui creștin de sufletul morților, alături de pomana care se pregătește în mod obișnuit.
Foarte important este ca, miercurea sau joia, înainte de sâmbăta morților să mergi la cimitir și să faci curățenie pe mormintele rudelor care au decedat. Pământul trebuie curățat de buruieni, crucea curățată și ea, dacă este nevoie, iar candela aprinsă. Bunii creștini au obiceiul să planteze flori pe morminte, iar la moșii de toamnă se aduc tufe mari de crizanteme în cimitire.
O veche rugăciune din Cartea Sfântă spune ”Precum în cer, așa și pe pământ”. Așa cum în cer, sufletele adormite odihnesc în Împărăția Domnului, printre îngeri și flori, așa și pe pământ urmașii lor se roagă pentru ei și le pregătesc mormintele cu flori, să le fie somnul cel adânc mai ușor.
Ce se dă de pomană la moșii de toamnă în 2023
Tradiția de a dărui alimente sau chiar haine și încălțăminte de pomană la sâmbăta morților se păstrează vie de la începuturile creștinismului. Se spune că moșii se hrănesc cu aburul bucatelor calde, iar lumânările aprinse ocrotesc calea sufletelor adormite pe lumea cealaltă.
La moșii de toamnă în 2023 se pregătesc deopotrivă bucatele ritualice precum coliva și prescurile, alimente calde, dar și dulciuri, prăjituri de casă, fructe sau nuci. Pe data de 4 noiembrie 2023 nu se ține post, astfel că se pot da de pomană și alimente de dulce.
Iată câteva dintre preparatele și alimentele pe care le poți da de pomană la sâmbăta morților:
Pilaf, sarmale și friptură
Plăcintă de brânză sau de carne
Prăjituri de casă sau dulciuri cumpărate
Cozonaci
Colivă
Prescuri
Colaci împletiți
Fructe proaspete și nuci
Vin roșu
Ține cont de faptul că este bine să dai de pomană alimentele preferate ale persoanelor dragi pe care vrei să le pomenești de sâmbăta morților. Așa se crede că ele se vor bucura mai mult de mâncarea pe care o împarți la pomană.
De asemenea, este foarte important ca pomana să ajungă și la un om sărman, să ajuți un nevoiaș, care nu se mai poate ajuta singur. Aceea este cu adevărat o pomană binecuvântată.
În trecut, se dădeau de pomană colaci, lapte fiert cu grâușor sau orez cu lapte, brânză sau plăcintă cu brânză, o bucată de friptură și sarmale, dar și colivă.
Și în zilele noastre se păstrează obiceiul de a duce la biserică o farfurie cu bucate din toate alimentele pregătite pentru pomană, alături de colivă, o sticlă cu vin și lumânări care se aprind în timpul slujbei. După slujbă, coliva se împarte în păhărele la cât mai multe persoane, iar pachetele de pomană se dăruiesc celor sărmani, rudelor și prietenilor celui decedat.
Se mai spune că nu este bine să dai de pomană țigări sau alcool tare, doar un pahar de vin roșu fiind acceptat, conform tradiției.
Obiceiuri și tradiții de sâmbăta morților
Toate bucatele de pomană, curățenia și pregătirea mormintelor trebuie făcute din timp. Nu trebuie să te găsească moșii de toamnă în 2023 cu bucatele sau coliva nepregătite.
În ziua de moși este bine să îți ceri iertare celor pe care i-ai supărat, să te împaci cu rudele și să le cauți pe cele cu care nu ai mai vorbit de multă vreme.
Femeile nu trebuie să mai facă treburi în gospodărie în ziua de moși, iar bărbații nu trebuie să lucreze în ogradă sau pe câmp. Nu se mătură, nu se scutură, nu se spală hainele. Se spune că, dacă mături, arunci gunoaiele în pomana pregătită pentru cei răposați.
Nu se fac vizite în ziua de moși, decât pentru a duce de pomană. Nu se fac petreceri cu muzică și dans sau aniversări.
Nu se cer bani cu împrumut la moși, pentru că este bine să dai bani drept pomană sau ajutor cui are nevoie, în măsura în care îți permiți. Ba chiar se pun niște bani lângă colivă, atunci când dai de pomană cuiva foarte amărât.
Nu este bine să ieși din biserică înainte să se termine slujba și nu este bine să pleci din biserică cu lumânările stinse.