Ce mesaje au transmis liderii lumii după moartea lui Mihail Gorbaciov

.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți, 30 august 2022, la vârsta de 91 de ani. Lideri din întreaga lume au transmis mesaje de condoleanțe.

Mihail Gorbaciov s-a stins din viață marți, într-o clinică din Moscova. Lideri din întreaga lume, precum președintele SUA Joe Biden, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron sau președintele rus Vladimir Putin l-au omagiat pe fostul președinte al Uniunii Sovietice.

Ce mesaje au transmis liderii lumii după moartea lui Mihail Gorbaciov

Joe Biden, președintele SUA, l-a numit pe Mihail un „lider rar” cu „imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane. În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice”.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, l-a descris pe fostul președinte rus ca fiind „un lider demn de încredere şi respectat”.

A jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov, a transmis aceasta.

Emmanuel Macron, președintele Franței, i-a mulțumit lui Mihail Gorbaciov pentru „angajamentul său faţă de pacea în Europa”, considerându-l un „om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi”.

Mihail Gorbaciov, considerat „un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei”

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, i-a adus un ultim omagiu unui „unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei”.

A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece, a transmis Antonio Guterres, potrivit adevărul.ro.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece. În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toţi.”

Ce mesaj a transmis Vladimir Putin după moartea lui Mihail Gorbaciov

Vladimir Putin, a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanțe la aflarea veștii că fostul președinte rus s-a stins din viață.

Vladimir Putin îşi exprimă profundele condoleanţe în urma morţii lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineaţă o telegramă de condoleanţe familiei şi rudelor” fostului lider, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Slutsky, a ținut să precizez că deși a fost un lider desăvârșit, Mihail Gorbaciov a rămas „o figură controversată” în Rusia.

Gorbaciov a fost de departe cel mai strălucit politician al timpului său. Dar pentru toți cei născuți în Uniunea Sovietică, el rămâne o figură istorică complexă și controversată.”

Citește și: Plecare neașteptată de la „Neatza cu Răzvan și Dani”: „Îmi va fi dor de tot și de toți”

Fiul Amnei, diagnosticat cu o boală cronică din cauza unui aliment adorat de toți copiii. „Nu înțelegeam ce se întâmplă!”

De ce s-a despărțit Mihaela Bilic de Constantin Stan, actualul soț al Andreei Berecleanu

Jorge Salinas, celebrul actor de telenovele, nu vrea să-și recunoască fiica, deși asemănarea dintre cei doi este izbitoare

Mesajul lui Ion Iliescu

Și fostul președinte al României, Ion Iliescu, a scris un mesaj despre Mihail Gorbaciov pe blogul său.

Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău. (…)

Gorbaciov a fost, totuși, un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme, în faza cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa și în lume. (…)

Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moștenirea. Un lucru nu i se poate reproșa: că nu a avut curajul schimbării. Fie și numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX, a scris Ion Iliescu.

Cine a fost Mihail Gorbaciov

Între 1985 și 1991, Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice. Reforma sa politică (Perestroika) a dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. Mihail Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Prima reformă importantă introdusă de Gorbaciov a fost așa-numita „reformă a alcoolului”, concepută să lupte împotriva alcoolismului răspândit la scară națională în Uniunea Sovietică. Prețurile la vodcă, vin și bere au crescut în mod semnificativ, iar vânzările au fost limitate.

Sursă foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton