Gustul mâncărurilor cu pere nu are egal. Fie că le combini cu carne şi brânzeturi ori le strecori în aluaturi pufoase, rezultatul va fi delicios. Reţetele pe care ţi le oferim azi sunt rafinate, dar departe de a fi grele. Singurul lucru important de care trebuie să ţii cont e să cumperi pere coapte, moi şi zemoase. Dacă sunt tari când le iei din piaţă ori de la magazin, lasă-le câteva zile în cămară înainte de a le găti.
Pandişpan
Ingrediente: 6 ouă, 300 g zahăr, 100 g unt, 350 g făină, două linguri de cacao, 20 g praf de copt, o esenţă de vanilie, 3 pere coapte, un praf de scorţişoară, zahăr pudră.
Preparare: se mixează ouăle cu zahărul 3-5 minute, până îşi dublează volumul. Se topeşte untul şi se adaugă (călduţ) peste compoziţia de ouă, apoi se pune esenţa de vanilie. Se amestecă totul foarte bine. Praful de copt, cacaua şi făina se amestecă şi se cern apoi treptat peste ouă, amestecând, ca să nu se adune cocoloaşe. Se tapetează o formă rotundă cu hârtie de copt şi se toarnă o parte din compoziţie. Se spală perele şi se pun din loc în loc în formă, apoi se pudrează cu scorţişoară şi se completează cu restul de compoziţie (codiţele trebuie să rămână afară). Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade cam 45-60 de minute, până ce trece testul scobitorii. Se pudrează înainte de servire.