Mâncărime pe piele – senzaţie de mâncărime la nivelul pielii sau al unor mucoase. Mâncărimea pielii este un simptom pe care îl experimentează orice om. Simptomele mâncărimii variază, se poate simți ca și în cazul în care ceva se târăște pe (sau în) pielea ta.
Pruritul poate fi difuz (generalizat -peste tot corpul) sau localizat la un anumit loc. Acesta poate fi mai putrnic în timpul nopții (nocturnă), în timpul zilei, sau ambele.
Mâncărimea poate fi cauzată de toxine pe piele (dermatita de contact, cum ar fi de la otrava iederei sau uleiuri de iarbă), de medicamente, de boli de ficat, de boli de rinichi, de înțepături de insecte, urticarie (urticariene), forme rare de piele cancer (micoză fungoides și limfoame cu celule T), infecții (inclusiv varicelă și infectii fungice), iritație la îmbrăcăminte, eczeme, dermatita herpetiforma, hemoroizi, si multe alte conditii, sau poate rămâne inexplicabilă. Cauzele infecțioase ale mancărimii includ boli cu transmitere sexuală (BTS), paraziți (cum ar fi scabie, purici, ploșnițe, oxiuri, și păduchi) și erupții cutanate virale.
Mâncărime pe piele. Cauze
boli cronice
traume psihice
vârstă înaintată (însoţită de un proces de degenerare a celulelor pielii, cu descuamare şi mâncărime)
boli neurologice însoţite de mâncărime (schizofrenie, paranoia, mânie)