Limbajul corpului – 10 semne că un om minte

.

Învață limbajul trupului și urmărește semnele care îți arată că un om minte. Te vei proteja de oamenii prefăcuți și vei înțelege mult mai ușor care sunt adevăratele lor intenții. Iată 10 semne simple de reținut care îți arată că un om minte și că încearcă să profite de încrederea ta.

Limbajul trupului este mult mai complex și profund decât am crede la prima vedere. Când un om minte, se trădează în primul rând prin mimică și prin gesturi, prin atitudinea pe care o are în fața interlocutorului și prin direcția privirilor. O mulțime de semne îți pot arăta că ești mințit, chiar dacă respectiva persoană crede că reușește să își ascundă bine adevăratele intenții.

Minciunile albe versus minciunile rele

Minciunile sunt de mai multe feluri, dar tot minciuni sunt. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de intenția persoanei care se folosește de o minciună. Nu întotdeauna intențiile ei sunt rele.

Minciunile inofensive sau minciunile ”albe” sunt menite să protejeze sensibilitatea și secretele altor persoane, ne ascund lucruri dureroase sau ne protejează de un pericol.

Minciunile răuvoite se ascund în bârfe, intenții rele și scopuri machiavelice. Și tocmai minciunile cele mai rele sunt cel mai ușor de depistat, dacă înveți să fii atent la câteva semne simple.

Oricât de mult ar crede cineva că este un maestru al minciunilor, în realitate, limbajul trupului îl trădează, privirile lui spun aproape totul și gesturile completează intenția unui om care vrea să te înșele și să profite de încrederea ta.

Creierul depistează orice minciună

Aproape fiecare dintre noi putem simți când suntem mințiți sau înșelați. Avem un sentiment straniu că persoana din fața noastră ne ascunde ceva sau ne înșală. Poate fi vorba de un presentiment care se bazează pe gesturile și privirile interlocutorului. Inconștient, creierul nostru detectează amănunte minore care îl dau de gol pe un mincinos. Dar noi trebuie să le descifrăm și să ne dăm seama dacă minciuna lui este una inofensivă sau urmărește să ne facă rău.

În 50% dintre cazuri, depistăm minciuna imediat, mai ales dacă este vorba de copii sau de tineri care nu sunt obișnuiți să mintă și nu au deprins arta de a se preface. Dar sunt și cazuri în care avem de-a face cu persoane care au experiență, care au exersat timp îndelungat minciuna și cred că pot minți pe oricine. În aceste cazuri, ne ajută diverse indicii subtile pe care ni le dezvăluie psihologia și limbajul trupului.

10 semne că un om minte

semne-ca-un-om-te-minteCredit: McPhoto/face to face

Când un om minte, devine stresat și unor nervos, chiar dacă face tot posibilul să rămână stăpân pe sine. Îl trădează tot felul de gesturi mici, te fixează cu privirea sau din contră, evită contactul vizual, vorbește prea mult, nu te lasă să intervii în discuție și repetă prea mult informațiile neadevărate sau inutile pentru a te dezorienta. Toate acestea sunt semne pe care le poți urmări ușor într-o convorbire cu cineva pe care îl suspectezi că nu este sincer. Gesturile false, tonul vocii și lipsa zâmbetului sincer sunt și ele indicii ale minciunii. Iată câteva semne importante care te ajută să îți dai seama când un om minte!

1. Clipește des sau te fixează cu privirea

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului și la ochi trebuie să ne uităm cu atenție atunci când discutăm cu cineva pe care îl bănuim că nu este sincer. Un mincinos, oricât de versat ar fi, este trădat de ochi. De obicei, cel care minte clipește mai des sau evită contactul vizual prelungit cu tine.

Când se uită în altă parte de câteva ori face un efort să ticluiască o minciună cât mai bine, cu diferite detalii veridice, pentru a te induce în eroare. Pe de altă parte, mincinoșii versați vor încerca să îți fixeze privirea și să te convingă din ochi că au dreptate în ceea ce spun.

Privirile fixe sau privirile furișate arată același lucru: un om minte și ochii îl trădează!

2. Privește în sus sau în stânga

Mai multe teorii legate de limbajul trupului arată că un om care minte are tendința să privească mai des în sus sau la stânga. Aceste mișcări ale ochilor trădează faptul că în mintea lui derulează diverse scenarii prin care să facă minciunile credibile.

Partea dreaptă a creierului, cea care controlează imaginația, corespunde cu partea stângă a corpului, așadar un mincinos va avea tendința să privească spre stânga.

Este posibil ca, în cazul stângacilor, situația să fie invers. Când aceștia spun o minciună, vor fi înclinați să se uite spre dreapta.

3. Face gesturi care trădează nesiguranța

Un mincinos, oricât de bine își ticluiește detaliile minciunilor, se va trăda prin gesturi minore care arată de fapt nesiguranță și incertitudine. El va fi mai agitat, mai nervos, mai stresat de teamă să nu fie depistată minciuna pe care o spune.

De aceea, un mincinos are diverse gesturi necontrolate, care trădează lipsa de sinceritate sau intențiile răuvoitoare. Inclusiv in cazul unui flirt, dacă bărbatul nu este sincer și încearcă să mintă, cu siguranță va avea gesturi necontrolate.

  • Își duce mai des mâinile la gură;
  • Își atinge mai des nasul;
  • Se freacă la ochi
  • Se freacă la nas
  • Duce mâna stângă în buzunar sau la spate

4. Pune o barieră între el și tine

Tendința oricărui mincinos este să se protejeze de teama de a nu fi prins. Din cauza acestui lucru, el va încerca să pună o barieră fizică între el și persoana cu care vorbește. Acest lucru este denumit blocaj și este ales inconștient. El poate pune un scaun, o carte, o cană între el și interlocutorul său, din tendința de a crea o barieră.

Este evident că un simplu obiect nu îl poate proteja, dacă este prins cu minciuna, dar în subconștientul său are nevoie de un obiect, oricât de mic, pentru a se proteja dacă este descoperit.

5. Are ticuri nervoase

Multe persoane care sunt obișnuite să minte dezvoltă diverse ticuri nervoase. În cele mai multe cazuri, nu sunt conștiente că aceste gesturi le trădează. Spre exemplu, un coleg de birou se poate juca nervos cu un pix, cu ștampila sau cu brelocul de la chei. Un adolescent care te minte poate avea alte ticuri nervoase, cum ar fi să se joace cu telefonul sau să își îndrepte tot timpul ochelarii pe nas.

Limbajul corpului este foarte complex, vorbele pot fi înșelătoare, dar gesturile nervoase și repetitive dau imediat de bănuit.

6. Vorbește prea repede sau prea ezitant

Mincinosul care și-a ticluit bine minciuna va încerca să vorbească repede, să îți dea tot felul de detalii și să te încurce, doar ca să nu sesizezi neadevărul și intențiile lui înșelătoare.

Mincinosul care nu a apucat să se gândească bine la toate detaliile va fi ezitant. El va face pauze de vorbire, încercând să caute detalii convingătoare și diverse argumente în favoarea minciunilor sale.

Când un om minte, vorbește ori prea repede, ori prea lent și este cazul să te întrebi dacă este sincer și ce intenții are de fapt.

7. Repetă informații, dar nu oferă detalii

Fii atent și la informațiile pe care ți le dă un om care minte. Când repetă de câteva ori aceleași informații lacunare, fără prea multe detalii, este foarte posibil să fie o minciună inventată pe loc. În acest caz, el nu se gândește prea mult la diverse detalii care să îi confirme spusele și atunci preferă să repete unele informații pentru a te convinge.

În acest caz, poți încerca să obții mai multe detalii, să îl întrebi diverse lucruri legate de situația respectivă și să urmărești dacă există o lipsă de concordanță între ceea ce ți-a spus la început și detaliile pe care le inventează pe loc.

8. Este lipsit de empatie și nu cooperează

Persoanele obișnuite să mintă pentru a obține anumite foloase și pentru a profita de pe urma celor din jur sunt de obicei persoane lipsite de empatie. Așa cum le lipsește respectul de sine și respectul față de ceilalți, la fel lipsește și empatia sau capacitatea de comunicare și cooperare.

Când ai nevoie de sprijin, ele se sustrag, se eschivează. Sunt mult mai pasive și reci față de cei din jur, nu pun suflet în ceea ce fac. Sunt mult mai nepăsătoare cu ceilalți și se prefac numai când au nevoie de ceva.

9. Ridică tonul mai des

O persoană care minte este inconștient mult mai stresată și nervoasă, chiar dacă nu admite acest lucru. În cazul în care îți servește o minciună și este nesigur pe el că o vei crede, este posibil să ridice tonul. Mai ales mincinoșii mai puțin experimentați încearcă să își domine interlocutorul ridicând tonul și accentuând tocmai informațiile false pe care le furnizează.

El va face tot posibilul să te convingă că spune adevărul, este posibil chiar să țipe, să te jignească, să se impună în mod brutal. De cele mai multe ori, în acest caz înseamnă de fapt că te minte, pentru că nu are niciun respect față de tine și față de adevăr.  

10. Una spune, alta se vede pe fața lui

Poate că ai observat uneori că o persoană îți spune că este bine, dacă fața ei trădează cu totul altceva: colțurile gurii lăsate și privirea plecată, lipsa unui zâmbet și lipsa contactului vizual direct trădează că nu este deloc sinceră.

Spre exemplu, cineva care primește un cadou care nu îi place, va încerca să mintă și să se prefacă. Ea va spune că îi place foarte mult cadoul, dar ochii ei vor rămâne pasivi, nu va zâmbi deloc sau va zâmbi forțat abia după ce îți spune că îi place cadoul, nu în timp ce se uită la el.  

Ultima modificare septembrie 4, 2023 5:08 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale