Legume periculoase pentru consum dacă nu sunt gătite corect

.

Multe legume pot deveni periculoase pentru consum dacă nu sunt spălate corect și preparate termic. Ele pot fi infestate cu diverse bacterii periculoase precum Salmonella sau E.coli. Dar câteva legume sunt periculoase pentru consum și din cauza unor ingrediente toxice mai puțin cunoscute.

Vinetele sau cartofii nu pot fi consumate crude. Ele fac parte din familia de plante Solanaceae, conțin o substanță toxică numită solanină, iar aceasta poate provoca dureri gastrice severe, vărsături, urticarie și dificultăți de respirație. Descoperă diverse legume care sunt foarte sănătoase și benefice pentru organism, dar care pot deveni periculoase pentru consum, dacă nu sunt gătite corect.

De ce sunt periculoase vinetele crude

Vinetele sunt legume cu numeroase beneficii nutritive, dar nu se consumă niciodată crude. Nu au un gust bun crude și sunt foarte toxice, în mod deosebit vinetele tinere care conțin un procent ridicat de solanină. Această substanță toxică este o adevărată otravă, pe care plantele o folosesc pentru a se apăra de dăunători.

Solanina se găsește în concentrații mai mari în vinetele tinere și în coaja acestor legume. Chiar dacă le cureți de coajă, tot nu este recomandat să consumi vinetele crude, nepreparate termic. Aceste legume devin de-a dreptul delicioase, dacă sunt coapte. Ele sunt folosite la diverse preparate gustoase mai ales toamna. Din vinete se fac tocănițe delicioase, zacuști, tarte, chifteluțe de legume sau celebra musaca. De fiecare dacă când le pregătești trebuie să le coci pe grătar sau să le prăjești la tigaie pentru a distruge solanina. 

Consumul de vinete crude provoacă aproape instantaneu crampe și senzație de greață. Ingerarea unei cantități mai mari poate provoca febră, transpirație, stări de vomă și dureri de cap. Solanina este o otravă care, dacă este ingerată în cantități mai mari periodic poate duce la aritmie cardiacă și stop cardiorespirator.

Alege întotdeauna vinete bine coapte, cu o coajă vineție și lucioasă, fără pete verzi. Evită vinetele prea mari și grele, pentru că au multe semințe care, la rândul lor, conțin solanină. Alege vinete de mărime potrivită și coace-le pe grătar sau la flacăra aragazului.

Foarte important! Se recomandă ca vinetele să fie coapte, în loc de a fi prăjite. După coacere, legumele se curăță de coajă și se lasă la scurs. Vei observa că zeama care se scurge este amăruie, tocmai pentru că ea conține solanină.

De ce nu se consumă cartofii cruzi

Legume periculoase pentru consum dacă nu sunt gătite corect

Cartofii, alături de vinete, fac și ei parte din familia legumelor Solanaceae care nu pot fi consumate crude. Cartofii cruzi conțin solanină, mai ales în coajă și în stratul de pulpă imediat sub coajă. Mai multă solanină conțin cartofii care au început să încolțească.

Când observi lujeri tineri și verzi pe coaja cartofilor, mai bine îi arunci, decât să îi mai consumi. Acești lujeri din care se dezvoltă plante noi conțin o concentrație mai mare de solanină, așadar evită cartofii încolțiți. De asemenea, din același motiv, trebuie să eviți și cartofii cu pete verzi pe coajă. Și aceștia conțin un procent mai mare de solanină.

Cartofii trebuie bine curățați de coajă și pregătiți termic înainte de consum. Solanina se distruge prin fierbere sau coacere, iar cartofii capătă un gust dulce. Cartofii cruzi pot avea și ei un gust dulceag datorită amidonului, dar vor provoca dureri de stomac și senzație de greață, dacă sunt consumați fără să fie preparați termic.

De ce este bine să consumi ardei iuți cu moderație

Ardeii iuți au numeroase beneficii pentru organism, sunt bogați în vitamina C și betacaroten, conțin minerale esențiale și mai ales antioxidanți puternici care protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi. Este dovedit deja că ardeii iuți te mențin mai tânăr. Dar cât de iute trebuie să fie iute?

Pe lângă numeroșii nutrienți valoroși, ardeii iuți conțin capsaicină și solanină, două substanțe care pot fi nocive, dacă sunt consumate în concentrație mai mare. Așadar, este bine să consumi ardeii iuți cu moderație și să alegi ardei iuți mai ușor de tolerat. Capsaicina concentrată declanșează dureri abdominale, greață și vărsături. Sunt persoane care nu tolerează alimentele foarte picante și cu atât mai puțin ardeii iuți. În cazul lor, organismul reacționează ca și cum ar fi ingerat o otravă și apare aproape imediat senzația de sufocare și de greață.

Cine nu tolerează ardeii iuți consumați ca atare, îi poate consuma doar preparați termic. O cantitate mică de ardei iute poate fi adăugată în diverse preparate pe bază de carne sau legume, deoarece ardeiul iute are și el rolul lui benefic în digestie. Foarte gustoși sunt ardeii iuți murați care se pun în conservele de murături. În general, se consumă o cantitate moderată fie sub formă proaspătă, fie sub formă de boia, adică pudra rezultată din ardeii iuți deshidratați și măcinați foarte fin.

De ce se fierbe bine fasolea

Legume periculoase pentru consum dacă nu sunt gătite corect

Evită să consumi fasole verde crudă sau boabe de fasole verzi fără să fie gătite, chiar dacă par dulci și delicioase. Fasolea trebuie fiartă înainte de consum, fie că este vorba de păstăile verzi și fragede, fie că este vorba de boabele uscate de fasole.

Fasolea crudă, adică nepreparată termic, conține două tipuri de proteine glucidice care sunt de-a dreptul toxice pentru organism. Ele sunt rezistente la acțiunea enzimelor digestive, ceea ce înseamnă că vor trece din stomac direct în sânge și vor ajunge la organele esențiale pe care le atacă, așa cum ar fi pancreasul și ficatul.

Dar fasole se consumă de mii de ani! Da, pentru că o consumăm întotdeauna după ce este fiartă bine. Proteinele respective, care sunt toxice pentru consumul uman, sunt distruse după 10 minute de fierbere în clocote. De aceea, se recomandă ca fasolea să fie bine fiartă și chiar să schimbi o dată sau de două ori apa în care a fiert pentru a îndepărta substanțele care afectează organismul. În acest fel sunt evitate problemele de natură gastrică, durerile abdominale și balonarea. Ține minte și faptul că fasolea roșie este mai concentrată în proteine toxice, decât cea albă.

Trebuie să mai știi că fasolea mai conține și o serie de inhibitori ai tripsinei, o enzimă secretată de pancreas care ajută la digerarea alimentelor. Cu cât fasolea este mai veche, cu atât concentrația de substanțe iritante și toxice este mai mare. De aceea este indicat să nu consumi fasole mai veche de un an, să o ții la înmuiat câteva ore, apoi să o fierbi foarte bine.  

De ce trebuie spălate bine verdețurile și salata

Toate verdețurile și legumele cu frunze trebuie spălate foarte bine înainte de consum. Ele stau în spații umede, sunt tot timpul stropite cu apă să se păstreze proaspete, iar în aceste condiții se pot înmulți tot felul de bacterii și microbi periculoși, inclusiv E.coli și Salmonella.

Verdețurile și salata se consumă adesea crude, de aceea trebuie spălate foarte bine înainte de consum. Dacă sunt folosite în diverse preparate, prin fierbere se distrug multe bacterii periculoase. Dar și simplul fapt că le speli foarte bine cu mai multe jeturi de apă te ajută să îți protejezi sănătatea.

Alte legume periculoase pentru consum dacă nu sunt gătite corect

Varza de Bruxelles

Puțin probabil să găsești vreo rețetă în care varza de Bruxelles este folosită crudă la salate. Consumul acestei legume în stare crudă provoacă balonare și disconfort digestiv. În schimb, dacă este gătită ușor cu puțin ulei, cu puțină supă sau apă, varza de Bruxelles devine delicioasă, își păstrează bine aroma și beneficiile nutriționale și este ușor de digerat.

Broccoli și conopida

Aceste legume pot provoca probleme digestive dacă sunt consumate crude. Gătirea la aburi sau sotarea cu puțin ulei poate face aceste legume mai ușor de digerat și elimină compușii toxici care dau crampe abdominale și greață.

Spanacul

Spălarea temeinică a frunzelor de spanac este foarte importantă pentru sănătate, deoarece pot conține bacterii care te îmbolnăvesc grav. Prin prepararea lui termică, frunzele de spanac, foarte bogate în minerale și acizi antioxidanți, devin mai ușor de digerat.

Păstârnacul

Legume periculoase pentru consum dacă nu sunt gătite corect

Mare atenție să nu consumi niciodată frunze sau tulpină de păstârnac. De la această rădăcinoasă se consumă doar tuberculul alb care crește în pământ. Frunzele sunt extrem de toxice și provoacă o irupție violentă pe piele, cu iritații puternice și pustule cu lichid. Cultivatorii de legume știu că întotdeauna trebuie să poartă mănuși când manevrează păstârnacul și îl curăță de frunze.

Rubarba

Frunzele de rubarbă sunt și ele deosebit de periculoase. Nu trebuie consumate sub nicio formă, nici proaspete, nici gătite. Ele conțin otrăvuri care declanșează convulsii și hemoragii interne la numai o oră după consum. De la această plantă se consumă doar pețiolul, atent curățat de frunze, care este suculent și dulce-acrișor.

Mare atenție la ciuperci!

Consumă ciuperci de la producători autorizați! Încearcă să eviți ciupercile culese din pădure, dacă nu cunoști bine speciile comestibile. Trebuie să știi că unele ciuperci bune din flora spontană pot deveni periculoase pentru consum, dacă se dezvoltă lângă ciuperci otrăvitoare. Cele bune pot fi contaminate cu sporii ciupercilor toxice. De aceea, este bine ca ciupercile de pădure să fie cumpărate din surse sigure.

Ciupercile trebuie spălate foarte bine și preparate termic, pentru a evita orice problemă. Ciupercile otrăvitoare produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reuşeşte să le distrugă, provocând astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale.

Există şi specii de ciuperci care, atunci când sunt crude, au un anumit grad de toxicitate, iar după o fierbere mai îndelungată devin inofensive şi bune de consum. Există o soluție simplă pentru a verifica ciupercile. După ce le-ai fiert în puțină apă sau le-ai călit în ulei, adaugă o mână de pătrunjel verde. Dacă pătrunjelul se închide imediat la culoare, ciupercile sunt otrăvitoare și trebuie să le arunci. Dacă pătrunjelul își păstrează culoarea verde, ciupercile sunt bune pentru consum. Foarte bun este și testul cu lingurița de argint. Dacă aceasta se oxidează în fiertura de ciuperci, atunci acestea sunt otrăvitoare.

foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton