Un nou proiect de lege publicat de Ministerul Apărării Naționale, care a intrat deja în dezbatere publică, îi vizează pe românii din străinătate.
Astfel, în caz de război sau de instituire a stării de mobilizare, românii din străinătate vor avea la dispoziție 15 zile pentru a se întoarce în România. Odată reveniți în țară, ei trebuie să ia legătura cu centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu.
Chiar dacă armata nu mai este obligatorie în România, în caz de război, de stare de mobilizare și asediu, serviciul militar redevine obligatoriu pentru bărbați. Potrivit Codului Penal din 2009, fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Ministerul Apărării Naționale vrea să reintroducă serviciul militar, dar voluntar și plătit
Prin același proiect legislativ, MApN reintroduce serviciul militar, dar voluntar și plătit, tinerii putând să se înscrie pentru un astfel de stagiu de pregătire, de cel mult 120 de zile, perioadă pentru care vor fi plătiți.
Concret, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen și vor fi plătiți lunar pentru această pregătire. Înscrierea se face în urma unei evaluări psihologice și medicale.
Ultima modificare iulie 13, 2022 12:09 pm