Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. Este unic în Europa

.

România este bogată în locuri superbe, cu munți înalți, râuri cristaline, izvoare cu ape minerale și câmpii pline de verdeață care încântă ochii tuturor. Însă, nu multă știe, că în țara noastră există un lac cu totul aparte. Lacul, care este unic în Europa, își schimbă culoarea în funcție de anotimp.

Lacul Albastru se numește și se află în Baia Sprie, Maramureș. Acest lac este unic atât datorită modului în care s-a format, cât și a proprietății sale speciale de a-și schimba cualorea în fiecare anotimp.

Lacul din România care își schimbă culoarea în funcție de anotimp

Primăvara, lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara culoarea sa devine verde deschis și uneori cu reflexe de smarald, iar toamna devine verde închis și uneori maro, potrivit site-ului laculalbastru.ro.

Deși acest fenomen se petrece în fiecare an, nimeni nu a reușit să dea o explicație științifică exactă pentru aceste schimbări.

Totuși, se spune că la baza schimbării culorilor lacului stau poziția soarelui, precum și temperatura apei. Alții spun că această culoare specifică a lacului ar fi dată de cantitatea de sulfat de fier și melanterit, substanțe ce provin de la vechea mină ce se află în apropiere.

Superbul Lac Albastru este ascuns în Munții Gutâi și este un obiectiv unic în România. Acesta s-a format în jurul anului 1920, în urma prăbușirii unei mine și a devenit o arie protejată de interes național în anii 2000.

Cel mai potrivit moment pentru vizitarea Lacului Albastru este în sezonul de primăvară-vară, când lacul oferă o priveliște uimitoare.

Citește și: I-au spus că nu va vorbi sau merge vreodată, dar a ajuns model Gucci. Povestea tinerei căreia nu i s-a dat nicio șansă la viață

Citește și: Câștigătorul „Românii au talent”, pe mâna autorităților. Ce a pățit Radu Palaniță: „Nu mi-a funcționat mintea”

Conform cercetătorilor, acesta are o concentrație chimică destul de puternică, acidul sulfuric fiind prezent într-o concentrație de 7.8 g la litru.

Cum se ajunge la Lacul Albastru

Drumul spre Lacul Albastru este unul destul de ușor. Din centrul orașului Baia Sprie se urcă prin fața Bisericii catolice, pe strada care conduce în direcția nordică, până la liziera pădurii. De aici, poteca urcă în serpentină, până la superbul lac. Timpul de mers este de 35-45 minute.

Citește și: Românii care vor să își petreacă vacanța în străinătate, nevoiți să plătească o nouă taxă. Când ar putea fi introdusă

Citește și: Când este echinocțiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

Obiective turistice în apropiere

În apropierea Lacului Albastru, lac unic în Europa, se află mai multe obiective de interes turistic precum lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate și zona protejate, precum:

  • Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construcție 1793, monument istoric
  • Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (1775) din satul Satu Nou de Sus
  • Biserica romano-catolică în stil gotic (secolele al XIV-lea – al XV-lea) din satul Tăuții de Sus
  • Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Tăuții de Sus, construcție 1779
  • Biserica romano-catolică (1846-1858)
  • Casa iezuiților (secolul al XVI-lea – secolul al XVII-lea)
  • Calea Crucii și capela „Calvaria” (secolul al XVII-lea)
  • Casa parohială romano-catolică (1773)
  • Casa parohială ortodoxă (1836)
  • Casa din lemn „Csaszi” (1754)
  • Clădirea fostului sediu al Oficiului minelor (1733), azi Primăria orașului
  • Rezervația fosiliferă Chiuzbaia
  • Munții Gutâi

Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini de la Lacul Albastru

Sursă foto: laculalbastru.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton