Județul din România în care culegătorii de cireșe câștigă mai bine decât în străinătate: „100 de euro pe zi”

.

Pe Valea Prutului, în județul Vaslui, oamenii reușesc să câștige 100 de euro pe zi din cules de cireșe. Aici, românii sunt plătiți mai bine ca în străinătate și se află printre concetățeni și nu printre străini. Persoanele angajate la livada de cireși sunt mulțumite, mai ales că spun că nu este o muncă atât de grea, iar răsplata este una foarte bună.

Județul din România unde culegătorii de cireșe sunt plătiți cu 100 euro pe zi

În județul Vaslui, pe Valea Prutului, există o livadă de cireși unde lucrează între 90 și 100 de persoane pe zi. Culegătorii sunt plătiți cu 10 lei pe găleată și ajung să câștige câte 100 de euro pe zi. Aceștia sunt atât de mulțumiți de locul lor de muncă încât nici nu se mai gândesc să plece să muncească în străinătate, așa cum cei mai mulți făceau până acum.

Câțiva muncitori au mărturisit pentru Vremeanouă.ro că ajung să plece acasă cu câte 1000 de lei pe zi. Aceștia lucrează la livadă câte 3-4 luni pe an, iar banii le ajung tot restul anului.

„Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, a afirmat Nicu.

Bărbatul câștigă doar în luna iunie 2.500 euro net. După ce se termină cireșele, angajații încep să culeagă prune sau mere, astfel că au tot timpul ceva de făcut pentru a-și câștiga existența.

Și pe lângă plata propriu-zisă, angajații au la dispoziție un autobuz pus la dispoziție de patronul livezii pentru a ajunge mai ușor de acasă la livadă și invers.

Oamenii nu mai vor să plece în străinătate

Un alt angajat al livezii spune că este mulțumit cu banii pe care îi câștigă la livada din Vaslui și nu mai vrea să plece în străinătate. Deși culege în jur de 40 de găleți pe zi, iar soția lui 20-30, banii le sunt suficienți pentru a trăi decent.

„Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă”, a afirmat bărbatul pentrru sursa menționată anterior.

Citește și: Discursul viral al unei absolvente de liceu la adresa învățământului românesc. „Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea, să mă ascund în spatele unor standarde absurde”

Citește și: Portretul regelui Charles, printre tablourile vandalizate de activişti! Ce alte picturi, în valoare de milioane de dolari, au fost compromise

Citește și: O femeie care nu știa că e însărcinată a născut într-un restaurant. Ce nume inedit a ales pentru bebeluș

Citește și: Ce a pățit o femeie de 83 de ani care s-a căsătorit cu un tânăr pe care l-a cunoscut pe Facebook

Cu cât se vând cireșele la livadă

O găleată de cirețe are în jur 7-8 kilograme, iar proprietarul livezii le vinde cu 8 lei / kg. Iar în piețe, cireșele sale ajung să coste între 15 și 20 de lei.

„De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri”, a precizat el.

Cât despre angajații săi, bărbatul zice că este mulțumit de cum lucrează.

„De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, a mai spus proprietarul livezii.

Sursă foto: Unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton