Începe postul Adormirii Maicii Domnului pe 1 august! Cum se ține postul și ce este interzis!

.

Creștinii respectă postul Adormirii Maicii Domnului în fiecare an, la începutul lunii august. Este bine să ne rugăm, să fim milostivi și să ajutăm cât mai mult pe cei care au nevoie de noi în postul Maicii Domnului, să ne bucurăm sufletul cu fapte bune.

Postul Adormirii Maicii Domnului ne pregătește în fiecare an pentru cele două praznice mari care au loc în luna august, și anume Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Pentru orice creștin, data de 15 august când este Sântămăria Mare sau Praznicul Maicii Domnului este o mare sărbătoare. Dar ea este precedată de postul Maicii Domnului care se ține în perioada 1 – 14 august. În popor mai este cunoscut și drept Postul Sântămăriei sau Postul Sfintei Marii.

Când este lăsata secului pentru postul Sântămăriei

Toate posturile de peste an sunt precedate de o zi în care se lasă sec. Înainte de Postul Maicii Domnului, lăsata secului se ține în ziua de 31 iulie, care anul acesta, în 2023, este o zi de luni.

În cazul în care lăsata secului înainte de postul Sântămăriei cade într-o zi de miercuri sau de vineri, atunci ea se ține pe data de 30 iulie.

Ziua de lăsata secului este ultima zi înainte de post în care mai avem voie să consumăm carne și produse lactate sau ouă. Postul Sfintei Marii este un post destul de aspru, astfel că ziua de 31 iulie era în vechime ținută ca o mică sărbătoare în familie și se punea masă bogată. Gospodinele făceau plăcinte cu brânză și câteva bucate din carne, pe care era musai să le mănânce până la apusul soarelui, înainte de a începe postul.

Așa cum spune tradiția, în ziua în care începi să postești nu trebuie să mai ai în frigider sau în cămară nimic de dulce, nici brânză, nici smântână sau ouă, doar mâncăruri simple de post. La sate, gospodinele schimbau inclusiv tacâmurile din lemn cu care găteau bucatele cu brânză, lapte sau carne, și foloseau doar tacâmuri curate pentru mâncărurile de post.

În unele regiuni ale țării, dacă lăsata secului este sâmbăta sau duminica se obișnuia ca finii să vină la nași sau copiii să vină la părinți la masă și să aducă un mic plocon pe care îl mâncau împreună.

Există o rânduială veche care mai spune că, de lăsata secului, înainte de orice post, trebuie să te împaci cu familia, dacă ați fost certați. Familia și rudele, copiii și părinții trebuie să intre în post cu sufletul curat, împăcat, fără ranchiună și regrete.

De ce se ține post în perioada 1 – 14 august

Mulți români țin cu strășnicie postul în fiecare vară, în perioada 1 – 14 august, înainte de Sfânta Maria Mare. Este postul Maicii Domnului și ne pregătește pentru două praznice mari care au dată fixă și se țin în prima jumătate a lunii august. Este vorba de Schimbarea la Față, care se ține pe data de 6 august, și de Adormirea Maicii Domnului, care se ține pe data de 15 august.

Acest post ne pregătește sufletește și trupește pentru sărbători și ne îndeamnă să fim cât mai chibzuiți și cumpătați, să ne rugăm în fiecare zi pentru sănătate și pentru copiii noștri, așa cum se ruga și Maica Domnului pentru toți credincioșii.

Perioada postului trebuie să fie o perioadă de liniște, de armonie, de regăsire interioară. Prin rugăciuni și prin viață cumpătată ne cinstim pe noi, îi cinstim pe cei dragi și cinstim moștenirea lăsată nouă de Fecioara Maria care ne îndemna la bunătate și credință.

Cum se ține corect Postul Adormirii Maicii Domnului

rugaciune-catre-Maica-Domnului

Postul Sfintei Marii este un post destul de sever, dar este scurt și ușor de respectat. Timp de două săptămâni este bine să ne abținem de la orice mâncare de dulce. Nu avem voie să consumăm carne, lapte, ouă, brânză sau orice produs cu ingrediente de origine animală. Unii credincioși țin post negru în vinerea care precede data de 15 august. De asemenea, nu este indicat să consumăm alcool și să facem excese de orice fel. Este un post restrictiv în care se respectă aceleași reguli ca în perioada Postului Paștelui.

Dar, dincolo de interdicțiile privind consumul de mâncare și de alcool, este bine să respectăm în primul rând rânduiala bunului simț, să ne rugăm către Maica Domnului pentru sănătate și pentru familie.

În orice perioadă de post nu este bine să te cerți cu nimeni, să cauți motiv de sfadă, să faci reproșuri grele și să bârfești sau să critici oamenii din jurul tău. Este bine să fim iertători și milostivi, să ne gândim la cei care au nevoie de noi și să îi ajutăm cu o vorbă bună, cu un sfat și cu orice ne țin puterile. Dar nu este bine să ne lăudăm cu faptele noastre de milostenie.

De asemenea, este bine să ne abținem să mergem la petreceri, să bem, să dansăm, să facem excese de orice fel. Trebuie să fim cumpătați, să ne curățăm trupul și sufletul totodată. Și trebuie să ne abținem să poftim la mâncăruri de dulce, pentru că se consideră un păcat mai mare să poftești, decât să guști dintr-o bucată de brânză sau prăjitură de dulce.

De asemenea, este interzis în acest post să se facă nunți și botezuri, petreceri, cumetrii și aniversări cu mese îmbelșugate și muzică.

În tot acest post, femeile însărcinate trebuie să se roage zilnic la Maica Domnului să aibă o sarcină și o naștere ușoară, iar Fecioara le va ajuta când va veni sorocul.

De asemenea, este bine să fim generoși cu cei apropiați, să ne oferim sprijinul, să oferim mâncare, haine și mai ales înțelegere celor care au nevoie de noi.

Când este dezlegare în post

Postul Sântămăriei este un post sever, dar are și o zi în care biserica ne dă dezlegare la pește. Acesta este ziua de 6 august, când este praznicul Schimbării la Față a Domnului. Acest praznic mai poartă numele în popor de Probojenia sau Preobejenia și memorează momentul miraculos în care Fiul Domnului s-a arătat cu totul în lumina divină în fața ucenicilor săi.

Iisus Hristos, aflat pe Muntele Taborului, alături de Petru, Ioan și Iacov, s-a transfigurat și le-a dezvăluit ucenicilor săi taina Învierii. Fața lui Iisus a început să strălucească de o lumină divină, iar hainele lui au căpătat o culoare alb strălucitoare. În acel moment, au apărut lângă el profeții Moise și Ilie care au vorbit despre misiunea lui Iisus, despre patimile pe care urma să le îndure, despre crucificarea Lui și apoi despre Învierea lui și ridicarea la ceruri.

Biserica ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului pe data de 6 august, în Postul Sfintei Marii și este ziua în care avem dezlegare la pește. În această zi putem pregăti bucate cu pește, salate cu legume și pește, pește la cuptor sau la grătar. De asemenea, se poate servi un pahar de vin. Dar sunt în continuare interzise bucatele de dulce precum lactatele, ouăle și carne de pasăre sau de porc.

Ce semnificație are Postul Adormirii Maicii Domnului

Acatistul Bunei Vestiri

Perioada de post înainte de marele praznic Adormirea Maicii Domnului a fost stabilită în toată Ortodoxia în secolul al XII-lea, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut în anul 1166, sub patronajul patriarhului Luca Crysoverghi. Atunci, mai marii bisericii au hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Aceste zile de post ne amintesc tuturor de virtuţile și darurile Maicii Domnului, dar şi de postul pe care însăși Fecioara Maria l-a ţinut înainte de a părăsi această viaţă și de a se ridica la ceruri, alături de Fiul ei.

Tradiția biblică ne spune că Maica Domnului și-a simțit sfârșitul, ea a știut când firul vieții ei pe pământ se va întrerupe, dar el va continua în Împărăția lui Dumnezeu, și s-a pregătit sufletește pentru marea trecere către viața de apoi.

Mai multe mărturii păstrate de la Apostolii lui Iisus menționează că, înainte de a trece la cele veşnice, Maica Domnului a petrecut câteva zile în rugăciune și post:

„S-a suit degrabă pe Muntele Măslinilor ca să se roage, căci avea obicei de se suia adesea acolo ca să se roage. Şi s-a întâmplat atunci un lucru minunat. Când s-a suit acolo Născătoarea de Dumnezeu, atunci de la sine s-au plecat pomii ce erau pe munte, şi au dat cinstea şi închinăciunea ce se cădea către Stăpână, ca şi cum ar fi fost nişte slugi însufleţite” – așa cum scrie la sinaxarul slujbei de Utrenie.

Fecioara Maria și-a pregătit sufletul pentru înălțarea la ceruri, ea a adormit, nu a murit. Trupului ei s-a întors în pământ, dar sufletul a pornit în călătoria mult așteptată și dorită către Împărăția lui Dumnezeu, unde s-a reunit cu Fiul ei, Iisus Hristos. De aceea, Adormirea Maicii Domnului nu este o sărbătoare a tristeții și durerii. Noi cu toții trebuie să fim bucuroși că Sfânta Fecioară ne veghează din ceruri și ne sprijină pas cu pas atunci când ne rugăm la icoanele ei.

Postul Maicii Domnului ne ajută și pe noi să ne curățăm sufletul, să ne regăsim pacea și liniștea interioară și să ne bucurăm pe deplin de sărbătoarea Sfintei Marii pe data de 15 august, alături de oamenii dragi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton