Vrei să știi cum mai evoluează prețurile caselor? O analiză pe prima jumătate a anului relevă că, cel puțin din punctul de vedere al sumelor solicitate de vânzătorii de apartamente, tendința este una de creștere – chiar dacă majorările nu se resimt poate în aceeași măsură și când vine vorba de valorile de tranzacționare.
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat la nivel național pentru apartamentele disponibile spre vânzare (indiferent de anul construcției) a consemnat un avans de 6,7% în prima jumătate din 2017, de la 1.050 de euro pe metru pătrat util (la finele lui decembrie 2016), până la 1.120 de euro pe metru pătrat util (la sfârșitul lui iunie 2017). Luna trecută, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,5%, de la 1.114 euro pe metru pătrat (la finele lunii mai).
Dintre cele șase mari orașe analizate, cea mai mare creștere a prețurilor, respectiv 10%, a avut loc în Cluj-Napoca – orașul de pe Someș revenind astfel în fruntea clasamentului scumpirilor pe piața apartamentelor. La mică distanță în top se află Iașiul, cu un avans de 9,6% la șase luni, urmat de Timișoara, cu un plus de 8,2%. Bucureștiul, pe de altă parte, a înregistrat în perioada analizată cea mai mică rată de majorare a prețurilor, respectiv 5,4%. Cu o singură excepție, în centrele regionale monitorizate lunar de Imobiliare.ro, apartamentele noi s-au scumpit sensibil mai mult decât cele vechi.