Ilie Bolojan a promulgat luni, 14 aprilie, o nouă lege care afectează membrii Guvernului, dar și înalții demnitari. Președintele interimar îi obligă pe aceștia să se înscrie în Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI), să declare întâlnirile oficiale și să respecte interdicțiile privind cadourile sau conflictele de interese.
Ilie Bolojan a promulgat o nouă lege care afectează demnitarii
Ilie Bolojan a promulgat o nouă lege care impune reguli stricte de etică șu conduită pentru toți membrii Guvernului și alți înalți demnitari oficiali. Președintele interimar își dorește consolidarea integrității și a încrederii publice în administrația centrală.
Astfel, potrivit noii legi, toți membrii Guvernului, inclusiv consilierii de stat, secretarii și subsecretarii de stat, șeful Cancelariei prim-ministrului și personalul din cabinetele acestora, sunt obligați să se înscrie în Registrul Unic al Transparenței Intereselor și să respecte noi reguli de conduită publică.
Inițiativa legislativă vine în completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019, adăugând un capitol dedicat eticii și conduitei în administrația publică centrală.
Legea promulgată de președintele interimar introduce un cadru detaliat menit să prevină conflictele de interese, influențele nelegitime și practicile de tip clientelar în exercitarea atribuțiilor publice.
Cadourile, interzise cu desăvârșire în relațiile oficiale
Legea vizează interdicția absolută pentru demnitari de a solicita sau accepta cadouri din partea persoanelor fizice sau juridice cu care se află în raporturi instituționale, contractuale sau de interes administrativ, notează Capital.ro.
Legea definește cadoul într-o manieră extensivă, incluzând nu doar obiecte materiale, ci și beneficii, servicii, călătorii, invitații la evenimente, vouchere sau titluri financiare. Astfel, orice avantaj patrimonial sau nepatrimonial oferit „în considerarea funcției deținute” este, în principiu, interzis.
Există, însă, câteva excepții, bine reglemantate:
Cadouri simbolice, cu valoare de maximum 100 de euro, fără a depăși 300 de euro pe an de la aceeași persoană;
Reduceri sau beneficii disponibile publicului larg;
Împrumuturi acordate în condițiile generale de creditare de către instituții financiare;
Acoperirea cheltuielilor pentru participarea la evenimente oficiale;
Bunuri primite în cadrul unor activități oficiale.
Orice cadou care încalcă aceste prevederi va trebui returnat în cel mult 30 de zile de la primire.
Demnitarii au voie să refuze să fie implicați în decizii cu risc de conflict de interese
Legea promulgată de Ilie Bolojan introduce și o procedură formală de abținere de la procesul decizional pentru demintarii care, din motive personale, consideră că există un potențial conflict de interese într-un proiect de act normativ sau politică publică.
Singurul care nu poate recurge la această măsură este premierul României. În schimb, ceilalți oficiale trebuie să notifice abținerea superiorului ierarhic care va desemna un înlocuitor.
Notificările vor fi publice și vor fi publicate pe site-urile instituțiilor, în secțiunea „Integritate instituțională”.
Legea oferă posibilitatea extinderii mecanismului RUTI și la nivelul administrației locale. Astfel, prefecții, subprefecții și reprezentanții autorităților administrative autonome pot solicita înregistrarea în registru și pot publica voluntar întâlnirile oficiale, contribuind la un climat general de transparență.