Ziua de Ignat, sărbătorită pe 20 decembrie, dă startul sărbătorilor de iarnă. Aceasta reprezintă una din cele mai importante tradiții din cultura populară românească, fiind dedicată sacrificării porcului și a pregătirii pentru ziua de Crăciun. La fel ca în orice altă zi de sărbătoare, Ignatul este înconjurat de tradiții, superstiții și obiceiuri.
Cuprins
Cuprins
Ignat 2024. Tradiții și obiceiuri
Cuvântul „Ignat” provine din latinescul „Ignis”, care înseamnă foc. În trecut, această zi era considerată una dintre cele mai importante sărbători solare. Tradiția sacrificării porcului își are rădăcinile în Roma antică, fiind asociată cu Saturnaliile, sărbătorite între 17 și 30 decembrie în cinstea zeului Saturn.
Tot pe 20 decembrie este sărbătorit și Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, însă nu există nicio legătură între cele două.
Se spune că respectarea obiceiurilor legate de Ignat este considerată esențială pentru a atrage norocul și a alunga ghinionul.
Prin sacrificarea porcului, echivalent al anului ce se termină, o nouă viață se naște, aceea a noului an. Conform vechilor daci, animalul era sacrificat ca simbol al divinității întunericului. Tocmai din acest motiv, pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii tăiau porci. Apoi, Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii și a vieții.
Ritualuri de Ignat
Sacrificarea porcului se face după anumite reguli stricte. Înainte de sacrificare, locul unde este tăiat porcul trebuie purificat. Acest spațiu este stropit cu apă sfințită și tămâiat pentru a alunga duhurile rele.
De asemenea, tăiatul porcului se face pe lumină, pentru că se spune că doar lumina poate ține la distanță spiritele malefice care pot interveni în sacrificiu. Se crede că dacă porcul nu este sacrificat de Ignat, acesta nu va mai mânca și va slăbi.
Potrivit obiceiului, pentru noroc, capul porcului trebuie introdus în casă cu râtul înainte, iar mai apoi gosponidele pregătesc tradiționala pomană a porcului, chiar dacă ziua de Igant se află în perioada postului Crăciunului.
Citește și: Trucuri pentru a ține pisicile departe de bradul de Crăciun. Ce recomandă specialiștii USV Iași
Tradiții de Ignat 2024
În ajunul Ignatului, capul familiei fierbe grâu, îl tămâiază și îl binecuvântează. Acest grâu este împărțit membrilor familiei, iar restul este dat păsărilor dimineața, pentru a atrage prosperitatea.
Dacă porcul sacrificat este negru, o bucată din untura lui este dusă la biserică de Bobotează, unde este sfințită. Aceasta se folosește apoi pentru tratarea durerilor de picioare și a junghiurilor.
Ficatul porcului este considerat benefic pentru cei care suferă de anemie sau de lipsa poftei de mâncare. Se spune că splina porcului poate prezice durata și severitatea iernii. O splină groasă indică o iarnă grea, în timp ce una subțire sugerează o iarnă blândă și un an secetos.
Între Ignat și Crăciun, femeile pregătesc un tip special de turte, numite „scutecele Domnului Hristos”, preparate cu miere și nucă măcinată. Acestea sunt consumate în Ajunul Crăciunului, având o semnificație simbolică profundă.
Superstiții și obiceiuri de 20 decembrie
Cu o seară înainte de Ignat, cuțitele sunt ascuțite. Se crede că în noaptea dinaintea sacrificiului, porcii visează dacă vor fi sau nu tăiați. Pentru a da o aromă bună șoriciului, se aruncă ramuri de iasomie în focul pregătit pentru pârlit.
După ce porcul este pârlit, există obiceiul de a așeza o pătură pe el, pe care sunt apoi puși copiii mici, pentru a le aduce noroc. Primul preparat realizat după sacrificare este „pomana porcului”, servit celor care au participat la proces.
Unele credințe populare sugerează că sângele porcului negru, amestecat cu făină, poate fi folosit ca leac pentru bolile copilăriei. Copiii sunt „afumați” cu acest amestec pentru a fi protejați de răceli și alte afecțiuni.
Se spune că, în ziua de Ignat, trebuie să vezi sânge pentru a fi protejat de boli. Dacă nu ai porc de sacrificat, se recomandă să tai măcar o găină.
Este interzis ca femeile să coasă, să taie cu foarfeca sau să lipească ceva în această zi, pentru ca porcii să nu distrugă gospodăria sau să râme în bătătură anul următor.
Sursă foto: Imagine creată cu ajutorul AI
Ultima modificare decembrie 20, 2024 8:16 am