Cutremurele din Gorj, produse la începutul săptămânii, au stârnit un rând de temeri în rândul românilor, care se întreabă acum dacă nu cumva urmează să fie activată și zona seismică din Vrancea.
Seismul de 5.7 grade ce a avut loc marți, 14 februarie, în Gorj, a fost urmat, până acum, de 94 de replici, cu magnitudini mici, potrivit datelor furnizate de Institutul pentru Fizica Pământului.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) și cercetător științific principal gradul I, actual membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, a declarat că în Oltenia avem o zonă seismică cunoscută, iar seismele petrecute zilele trecute nu ar trebui să ne îngrijoreze. Cu toate acestea, profesorul spune că sunt șanse ca noi cutremure să se producă și în următoarea perioadă.
„Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze”
„Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească.
Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panică. Dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare” – a spus Mărmureanu, potrivit Adevărul.
Seismologii spun că nu ar exista o legătură între cutremurele recente de la noi și cele din Turcia și Siria.
„Zona este cunoscută că produce din când în când cutremure de 4 şi 5. Iată a apărut şi unul de peste 5. Nu există nicio legătură cu cutremurele produse în Turcia. Eventual cutremurele din partea sud-vestică pot să aibă legătură cu sistemele tectonice care există în Italia şi în zonele înconjurătoare”, a declarat Mihai Diaconescu, seismolog INFP, citat de hotnews.ro.
După cutremurele de marți, autoritățile s-au mobilizat pentru a oferi sprijin. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a discutat telefonic cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, pentru organizarea rapidă a activităților necesare gestionării situației, dar și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin.
De asemenea, la nivelul MAI, în urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost activată și o grupare operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență.