Frisoane – se referă la senzația de frig excesiv, fără o cauză aparentă. Frisoanele pot avea loc și după ce mușchii unei persoane se contractă în mod repetat. Ele pot fi însoțite și de febră, de paliditate sau de tremurat.
Frisoanele pot fi constante – fiecare episod poate dura chiar mai mult de o oră, sau pot fi periodice și să dureze doar câteva minute. Unele persoane au frisoane și după ce au stat mai mult timp într-un mediu rece și chiar dacă se învelesc cu ceva continuă să tremure.
Frisoanele pot indica și semnele unei infecții bacteriene sau virală care e însoțită și de febră. De cele mai multe ori, ele sunt simptome ale unor boli precum gripa, meningita, sinuzita, penumonia, infecții ale tractului urinar sau chiar și malarie.
Frisoane. Simptome
- contracţia involuntară, ritmică a musculaturii, ducând la apariţia unor tremurători care cuprind, treptat, tot corpul, contrastând cu temperatura lui ridicată
- se asociază cu clănţănitul dinţilor, cu aşa-numita „piele de găină” şi cu senzaţia puternică de frig
- durează câteva secunde, minute sau ore cât ţine frisonul, respiraţia este scurtă, sacadată, faţa este palidă, pulsul este slab şi rapid
Citește mai departe în Dicționarul Medical.