La zecile de companii străine care ne-au părăsit ţara se adaugă mai nou producătorul de lactate israelian Tnuva, care a cerut la începutul lui 2012 declanşarea procedurii de insolvenţă.
Cererea de faliment a fost introdusă la Tribunalul Ilfov pe 6 ianuarie, iar Tnuva a anunţat deja furnizorii cu privire la închiderea definitivă a porţilor fabricii din România. Motivul? Compania a fost afectată mai mult decât se aştepta de criza mondiala, reuşind cu greu să concureze cu alţi producători de lactate, aşa cum este şi Danone care deţine 35% din piaţa de produse lactate.
Mai mult, potrivit publicaţiei israeliene Globes, producţia Tnuva România era cu 50% mai scumpă decât a altor lactate comercializate în România. Compania a încercat să echilibreze costurile prin închiderea fermei de vaci de la Adunaţii Copăceni însă după cum putem vedea, eforturile nu au avut efectul scontat.
Pe de altă parte, Tnuva nu face altceva decât să continue un aşa zis fenomen al închiderii fabricilor cu capital străin din România. Dacă 2011 a fost anul închiderilor pentru fabrica de lactate israeliană dar şi pentru fabrica Nokia din comuna Jucu, în 2010 s-au închis trei fabrici de bere: la Cluj (fabrica Ursus), la Blaj (Bergenbier) şi la Haţeg (Heineken). Partea optimistă este că niciunul dintre aceşti furnizori de bere nu a părăsit definitiv piaţa din România.
Tradiţia merge chiar mai departe. În 2009 Coca Cola Company, şi-a mutat fabrica de la Iaşi la Chişinău, le-a închis şi pe cele din Oradea şi Bucureşti şi a rămas cu fabricile din Ploieşti, Timişoara şi Vatra Dornei. Elveţienii de la Nestle şi-au mutat fabrica de îngheţată din Bucureşti în Bulgaria, aceeaşi destinaţie fiind aleasă şi de cei de la Kraft Food. Nu în ultimul rând, Colgate Palmolive a închis fabrica din Braşov pentru a se muta în Polonia.
„O multinaţională nu are sentimente, ci se uită foarte strict la costuri, unde e mai ieftin să produci. Dacă există o locaţie mai ieftină n-au nicio problemă să se ducă acolo. Şi statul ar trebui să se gândească că România a devenit o locaţie destul de scumpă în acest moment, pentru această zonă,” a declarat Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar.