Pictorul Neculai Iorga a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat Uniunea Artiștilor Plastici din România. De-a lungul carierei sale artistice, operele lui Neculai Iorga au fost expuse la New York, Londra, Paris, Viena și Berlin.
Pictorul Neculai Iorga s-a născut la Galați, în anul 1933, și s-a apropiat de artă la încurajarea lui Camil Ressu, una dintre personalitățile marcante ale artei românești.
„Uniunea Artiștilor Plastici din România, cu adâncă tristețe, anunță dispariția marelui pictor Neculai Iorga, un artist cu o carieră lungă, presărată cu amintiri incredibile: «Inspirat de conductele din subsolul fabricii Independența din Sibiu, am realizat patru tablouri pe care le-am expus la Sala Dalles. Doamna Peggy Guggenheim a venit în România și a fost condusă în atelierele somităților vremii. Dar nu a fost atrasă de nimic. Când a făcut vizita la expoziția noastră s-a oprit și a zis: Tablourile acestea patru sunt achiziționate de mine»”, a transmis UAP, într-o postare pe Facebook.
„Mi se pare exagerat că mulți la ora actuală se inspiră din telefonul mobil.”
Potrivit UAP, crezul artistic al artistului a fost desenul. „Crezul artistic al marelui dispărut a fost: «Pentru un pictor, desenul este baza. De-aia mi se pare exagerat că mulți la ora actuală se inspiră din telefonul mobil. Studiul trebuie să fie după model, nu inspirat din calculator». Condoleanțe familiei îndoliate și celor care l-au cunoscut și i-au admirat arta. Dumnezeu să-l odihnească!”, a mai relatat sursa citată.
Neculai G. Iorga s-a născut la Galați, în anul 1933, iar înclinațiile sale artistice au fost remarcate de Camil Ressu, una dintre personalitățile marcante ale artei românești.
Neculai a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, la clasa profesorilor P. Dumitrescu și Al. Brătășanu. De-a lungul anilor a participat cu regularitate la expoziții personale în București, Brașov, Sibiu, dar și la expoziții de grup în țară sau în străinătate.
Lucrările sale au fost expuse la New York (1967); la Galeria Guggenheim, la Londra (1969); la Muzeul de Arta din Riga (1970); la Galeria de Artă din Viena (1981), Berlin (1984) și Paris (1992).