Doi medici rezidenți din Iași au murit în circumstanțe bizare la două săptămâni distanță. „Este un mediu în care se muncește groaznic de mult!” Ce au dezvăluit cadrele medicale despre tragedie

.

Două tragedii au zguduit Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon Iași, unde doi medici tineri au decedat în circumstanțe încă neelucidate.

În mediul online, cadrele medicale au început să își exprime nemulțumirea față de condițiile de muncă, suprasolicitarea și stresul intens din spitale, subliniind impactul negativ pe care acestea îl au asupra sănătății și vieții profesionale.

George Tilă și Emanuel Mirel Luca au murit în condiții misterioase

George Tilă, în vârstă de 31 de ani, era medic rezident în al cincilea an la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași. Luna martie i-a adus programarea pentru gărzi la Spitalul Elena Beldiman din Bârlad, orașul său natal. În mod tragic, după ce a efectuat prima gardă, pe data de 28 martie, George a murit în locuința sa. Vestea decesului său a șocat profund pe toți cei care l-au cunoscut și apreciat.

„Un băiat atât de sensibil și atât de inteligent”, au transmis apropiații pe pagina de Facebook.

Emanuel Mirel Luca, un tânăr de 28 de ani din Darabani, județul Botoșani, era medic rezident în al patrulea an la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași. Tragedia s-a petrecut pe 13 aprilie, când Emanuel a fost găsit fără viață în locuința sa din Iași.

Circumstanțele exacte ale decesului rămân necunoscute, însă conducerea institutului a menționat că tânărul medic descoperise, în urma unor analize medicale, câteva probleme de sănătate minore.

Mediul de lucru din cadrul instituției este extrem de solicitant

Prof. dr. Anca Trifan, șefa Institutului de Gastroenterologie, a admis că mediul de lucru din cadrul instituției este extrem de solicitant, afirmând că „volumul de muncă este copleșitor.”

„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat?”, a declarat dr. Anca Trifan, citată de Adevărul.

Conform declarațiilor, rezidentul decedat în weekend avea un stil de viață liniștit și nu era consumator de alcool sau droguri. Deși volumul de muncă la Institutul de Gastroenterologie este cunoscut pentru intensitatea sa, medicul nu fusese de gardă în ultimele două săptămâni. Următoarea sa gardă era planificată pentru joi, iar sâmbătă, ziua dinaintea tragediei, fusese liber. Rezidentul avusese mici probleme de sănătate, motiv pentru care a recurs la investigații imagistice și analize amănunțite; acestea însă nu au relevat nicio afecțiune gravă.

Citeşte şi: Bogdan Teodorescu a murit la 62 de ani. Analistul politic a condus campania electorală a preşedintelui Emil Constantinescu

Citeşte şi: Lucy Markovic, faimoasă pentru colaborările cu Armani și Versace și fostă finalistă „Next Top Model”, a murit la 27 de ani. Ce se știe despre cauza decesului

Citeşte şi: Fiica influenceritei Hannah Campbell a murit. Elliana Rose avea 10 luni și suferea de o boală genetică rară

„Este un mediu în care se muncește groaznic de mult. El nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize, în urmă cu o lună, avea niște mici probleme medicale, nu a spus nimănui, poate doar șefului lui direct, eu am aflat ieri (n.red. – duminică, 13 aprilie). Era un băiat tânăr, părea sănătos, se pregătea de nuntă, probabil nu se simțea bine, avea ceva. Avea un coleg de apartament cu care s-a văzut vineri, care a plecat la Roman. Acum, ce s-a întâmplat până duminică…” – a adăugat dr. Trifan.

Emanuel Mirel Luca, împreună cu colegii săi de pe secție, s-au confruntat în ultimele luni cu episoade de gripă și infecții cu COVID-19. În ciuda stării de sănătate precare, mulți dintre aceștia au continuat să se prezinte la muncă, în ciuda dificultăților fizice și emoționale generate de boală.

Cadrele medicale, șocate de aceste tragedii

Cele două decese tragice au zguduit profund comunitatea medicală și orașul Iași, generând un val de reacții pe rețelele de socializare. Numeroase mesaje au exprimat durerea și solidaritatea față de aceste tragedii, iar cadrele medicale, inclusiv rezidenți și medici, au semnalat dificultățile legate de volumul mare de muncă și stresul intens cauzat de gărzi multiple la Spitalul „Sf. Spiridon”.

„Când doi rezidenți din ani terminali mor în două săptămâni, la aceeași specializare, îți ridici niște semne de întrebare. Discutăm între noi, ne plângem pe grupuri de problemele cu care se confruntă rezidenții din spitale, de epuizare, de stres. Lucrurile acestea se cunosc, poate este și o lipsă de curaj, însă teama că nimic nu se va schimba și tot noi, rezidenții, vom avea de suferit dacă semnalăm, ne determină nu ieșim din acest cerc. Acum, după moartea celui de-al doilea coleg, suntem pur și simplu șocați”, a declarat, pentru HotNews.ro, un medic rezident ieșean.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton