Discursul viral al unei absolvente de liceu la adresa învățământului românesc. „Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea, să mă ascund în spatele unor standarde absurde”

.

Discursul susținut la absolvirea liceului de Cociuba Iulia, șefa de promoție de la Colegiul Mihai Viteazul din Ineu, județul Arad, care a vizat sistemul de învățământ românesc și modul în care școala a dezamăgit-o, a ajuns viral în mediul online.

Tânăra a dorit să marcheze absolvirea liceului făcând o radiografie dură sistemului de învățământ din România, despre care spune care a învățat-o de-a lungul anilor „să mintă” și „să se ascundă în spatele unor standarde absurde”.

„Mă numesc Cociuba Iulia, și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind doar de trei sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă deiferită asupra anilor de liceu”– și-a început tânăra cuvântarea acidă.

„Poate că nu este discursul clasic de mulțumire, dar este unul sincer. Și reflectă în mod real experiențele mele. Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit doar cunoștințe, nu și valori. Pentru că asta înseamnă, din păcate, școala.

În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea, să mă ascund în spatele unor standarde absurde.

Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor insituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă. Am avut parte de un sistem care ne-a învățat, mai degrabă, cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral” – a continuat Cociuba Iulia.

Citeşte şi: Cele mai frecvente tulburări cu care se confruntă copiii care nu par să se integreze cu ușurință în mediul de la școală

Citeşte şi: La nici 5 ani, fiica Alinei Pușcaș a uimit la evaluarea făcută în sistemul privat de învățământ: “Au băgat-o direct la școală”/ Exclusiv

Citeşte şi: Tily Niculae are fiica la o școală privată și fiul la o grădiniță de stat. De ce a făcut această alegere: „Este un efort” / Exclusiv

Citeşte şi: De ce și-a mutat Simona Pătruleasa fiica la o școală privată. „Am avut niște dezamăgiri!”

În încheiere, Cociuba Iulia a precizat că speră ca vorbele ei să fie un prim pas spre „conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”. Și nu a uitat să mulțumeacă dascălilor cu adevărat dedicați meseriei lor.

„Astăzi, în fața dumnavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lucra pentru valorile în care cred.

Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp.

În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol!

Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi. Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun, să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc.”

Discursul susținut de Cociuba Iulia a fost distribuit în mediul online și s-a viralizat rapid.

Foto – Glasul Aradului

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton