Meniul a la carte și meniul zilei sunt expresii pe care le întâlnim adesea la restaurante și terase. Află care este diferența dintre meniul a la carte și meniul zilei și ce trebuie să cuprindă un meniu la restaurant conform noilor reglementări.
Cuprins
- 1 Ce este un meniu la restaurant și ce trebuie să conțină
- 2 Ce înseamnă meniul a la carte
- 3 Meniul table dhote sau meniul zilei
- 4 Principalele diferențe dintre meniul a la carte și meniul zilei
- 5 Meniul zilei sau meniul table dhote în diferite regiuni
Simple sau complexe și diversificate, meniul a la carte și meniul zilei sunt concepute astfel încât să atragă un număr cât mai mare de clienți în funcție de specificul restaurantului.
Meniul zilei, denumit în franceză table dhote, este foarte atractiv pentru clienții care nu au prea mult timp de petrecut la masă și are un specific anume, diferit de meniul a la carte. Descoperă în acest material ce reprezintă un meniu de restaurant, ce trebuie să conțină conform legii, și ce tipuri de meniu poți găsi într-un local sau la o terasă.
Cuprins
Ce este un meniu la restaurant și ce trebuie să conțină
Un meniu de restaurant îți oferă toate preparatele și băuturile pe care le poți servi în incinta localului. În meniu vei găsi aperitivele, preparatele calde și reci, preparatele de bază, specialitatea bucătarului, diverse salate, dulciuri și prăjituri, cafea, băuturi tari și vinuri.
Un meniu bine întocmit îți prezintă diverse preparate în funcție de ingredientele de bază, așa cum ar fi preparatele din carne de pasăre sau preparate din carne de porc, dar și preparatele în funcție de modul de pregătire: la grătar, la cuptor, preparate reci.
Un restaurant care se respectă are și o listă lungă de vinuri, cocktail-uri, băuturi tari sau băuturi aperitiv. Nu trebuie să lipsească deserturile, brânzeturile, înghețata și cafelele.
Suntem deja obișnuiți să analizăm și să comparăm diversele preparate din meniul unui restaurant mai bun cu cele ale unui local fără pretenții, unde poți lua un prânz pe fugă. Important este ca tot ceea ce este menționat în meniu să se regăsească în bucătărie și toate preparatele să fie proaspete și de bună calitate.
Meniul de restaurant se prezintă azi sub formă fizică, imprimat pe cartoane cu o grafică deosebită, dar și sub formă digitală, la scanarea unui cod QR.
Conform noilor reglementări ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, din anul 2023, orice local, braserie sau restaurant trebuie să aibă un meniu de tip rezumat și un meniu extins.
Meniul rezumat
Meniul rezumat este obligatoriu în orice local și este pus la dispoziția clienților în format fizic, printat pe hârtie, sau în format digital. În acest meniu trebuie să apară:
- Denumirea preparatului, gramajul net și prețul
- Lista ingredientelor cu gramajele acestora (gramajul poate fi omis pentru ingredientele care nu depășesc 20 de grame)
- Aditivii din produse și cei adăugați direct, grupați pe categorii după lista de ingrediente
- Alergenii evidențiați – conform ordinului 163/2021
- Informațiile nutriționale pentru 100g
- Produsele congelate trebuie evidențiate
Meniul extins
Meniul extins este și el obligatoriu în toate localurile și restaurantele, dar nu este în mod obligatoriu lăsat pe masă la dispoziția clienților. Acest meniu extins se oferă clienților la cerere.
În meniul extins sunt menționate toate informațiile din meniul rezumat, dar în plus trebuie să se regăsească informații de pe eticheta produselor folosite pentru fiecare preparat în parte:
- Originea lor
- Țara de proveniență
- Producătorul
- Certificatele deținute de producător
- Data ambalării sau data expirării
- Mențiunea că sunt produse congelate
Ce înseamnă meniul a la carte
Atât meniul a la carte și meniul zilei sau table dhote sunt expresii care provin din limba franceză, dar au devenit expresii internaționale, pe care le vei descoperi oriunde în lume, mai ales în restaurantele cu un standard ridicat.
”A la carte” este o expresie care provine de la termenul ”carte” din franceză care înseamnă ”carte”. Iar meniul a la carte reprezintă pur și simplu meniul care este tipărit pe cărticica, hârtiile sau cartonul oferit clienților.
Când ți se spune că poți comanda a la carte, înseamnă că poți comanda absolut orice dorești din meniul pus la dispoziție de șeful de salon. Acest lucru înseamnă că îți vei alege singură aperitivele, supa, felul principal și apoi salata, desertul sau băuturile dorite.
În meniul a la carte sunt trecute diverse preparate care pot include o garnitură de legume, orez sau mămăligă. Dar, în general, când comanzi a la carte înseamnă că îți alegi singură garnitura și salata dorită, sosurile sau topingurile preferate pentru pizza sau burgeri.
Fiecare preparat are preț separat, de aceea de cele mai multe ori o comandă a la carte costă sensibil mai mult decât meniul zilei.
Avantajele meniului a la carte
- Ai o gamă diversificată de preparate, dulciuri sau băuturi
- Porțiile sunt generoase
- Poți încerca diverse specialități pregătite de bucătarul șef
- Poți încerca preparate sofisticate sau exotice
Dezavantajele meniului a la carte
- Aștepți mai mult pentru pregătirea meniului comandat
- Garniturile, sosurile, topingurile sau băuturile se plătesc separat
- Costă mai mult decât un meniu table dhote.
Meniul table dhote sau meniul zilei
Acest tip de meniu cunoscut și drept meniul zilei sau meniul fix a început să fie tot mai popular în restaurantele mai mici sau în restaurantele amplasate foarte aproape de zonele cu birouri sau cu mulți angajați care caută o masă rapidă la prânz.
Una dintre cele mai importante diferențe dintre meniul a la carte și meniul zilei este tocmai rapiditatea cu care poți servi o masă caldă și completă.
De unde vine expresia table dhote
Expresia table dhote vine tot din franceză și înseamnă literalmente ”masa gazdei” și se pare că originile sale sunt pensiunile din Paris și din împrejurimi, unde gazda sau proprietara oferea și masă chiriașilor ei. Mesele erau la ore fixe și meniul era și el tot fix. Mâncai doar ceea ce putea oferi gazda, în funcție de costurile chiriei sau de pretențiile chiriașilor. Meniul fix, care avea și un preț fix pentru întreaga masă, a ajuns în hanuri și în diverse localuri mai puțin pretențioase din Franța, Anglia, apoi în Statele Unite ale Americii sau Canada.
Cea mai veche mențiune a expresiei table dhote datează din câteva documente care au aparținut unei pensiuni din Anglia, din anul 1617. Dar practica de a oferi un meniu table dhote în diverse localuri a început să se răspândească în Europa la începutul secolului al XIX.
Ce presupune meniul table dhote
Cunoscut drept meniu fix, meniu la preț fix sau meniul zilei, acesta poate cuprinde:
- Un fel principal + o salată + o băutură
- O supă + un fel principal + o băutură
- O salată + un sandvici + un desert
- O supă + un fel principal + un desert
Combinațiile sunt destul de generoase și meniul zilei îți oferă de obicei o masă caldă completă, la un preț foarte accesibil. Poate fi oferit la micul dejun sau la cină, dar și la masa de prânz.
Unele restaurante au, drept meniu fix, doar un număr limitat de preparate spre exemplu:
- Trei feluri de supă/ciorbă
- 2 feluri principale
- 2 tipuri de garnituri/salate
- 3 tipuri de desert
- Cafea/apă/suc
Fiecare dintre preparatele de mai sus are stabilit un preț fix și fiecare client alege ceea ce își dorește în funcție de oferta respectivă.
Multe restaurante au și meniu a la carte și meniul zilei, adresându-se astfel unei game foarte variate de clienți și tuturor buzunarelor.
Avantajele unui meniu fix/table dhote
- Mâncarea este deja preparată și nu trebuie să aștepți, ești servit imediat
- Prețul este fix și știi de la bun început cât trebuie să plătești
- Este o alegere potrivită, dacă nu ai mult timp la dispoziție
- Poate fi comandat și acasă
Dezavantajele unui meniu fix
- Porțiile ar putea fi mai mici decât cele ale unui meniu a la carte
- Calitatea preparatelor poate fi mai slabă decât te aștepți, în funcție și de restaurant;
- Oferta este limitată și nu ai prea multe variante la alegere.
Principalele diferențe dintre meniul a la carte și meniul zilei
Cele două tipuri de meniu reprezintă modalitatea prin care poți comanda o masă la restaurant, dar fiecare are avantajele sau dezavantajele sale. De asemenea, trebuie să știi că meniul a la carte și meniul zilei sunt diferite în funcție de țară și de regiune.
Principalele diferențe dintre cele două sunt:
- Rapiditatea cu care sunt servite preparatele comandate;
- Mărimea porțiilor, care este întotdeauna mai generoasă în cazul meniului a la carte;
- Prețul meniului, care este întotdeauna mai mic la meniul table dhote sau meniul zilei;
- Bacșișul: este recomandat să lași bacșiș la restaurant, indiferent de meniu, dar pentru meniul zilei uneori nu se lasă deloc bacșiș sau se lasă o sumă modică.
Meniul zilei sau meniul table dhote în diferite regiuni
Pensiunile și restaurantele mici, cu un personal restrâns la bucătărie, preferă să ofere clienților un meniu fix, cu variante limitate de alegere și la prețuri accesibile. Dar acest gen de meniu este înțeles diferit de la o țară la alta.
În Marea Britanie, meniul fix este de obicei micul dejun sau cina.
În Franța, meniul table dhote este des întâlnit în pensiuni, în restaurantele din provincie sau în braserii.
În Spania, menu del dia cuprinde întotdeauna o supă sau un aperitiv, un fel principal și o băutură la alegere.
În Italia, meniul zilei este des întâlnit în localurile de tip osteria, restaurante mici care se laudă cu preparatele lor specifice, cu rețete speciale de pizza sau de paste.
În Statele Unite ale Americii, meniul fix este des întâlnit în localurile mici sau la marile sărbători precum Ziua Recunoștinței, când multe familii preferă să ia masa în oraș, decât să gătească acasă.
foto: 123rf.com
Ultima modificare noiembrie 6, 2023 11:43 am