Iepurașul de Paște seamănă un pic cu Moș Crăciun, el fiind purtătorul acela binevoitor de cadouri pentru copiii cuminți și o vedetă a imaginilor din mall.
Cu toate astea, poate copilul tău începe să pună întrebări și îți dorești să îi oferi un răspuns informat sau poate te întrebi dacă există o istorie în spatele iepurașului de Paște. La urma urmei, acele daruri și coșurile de Paște sunt foarte distractive, dar nu au mare legătură cu motivul pentru care creștinii sărbătoresc Paștele.
Iepurașul de Paște, înlocuitorul lui Moș Crăciun
Iepurașul, numit inițial „Oschter Haws” sau Iepurele de Paște care aduce ouă colorate pentru copiii care se comportă bine, provine din Germania.
În tradiţia păgână anglo-saxonă exista o zeiţă pe nume Eostre, cunoscută drept zeiţa primăverii. Simbolurile ei principale erau oul şi iepurele. Există o legendă potrivit căreia zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deşi nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.
Mergem mai departe și în 1682 îl găsim pe medicul și botanistul german Georg Franck von Franckenau povestind povestea copiilor despre Oschter Haws, care a depus ouă în grădină, pe care copiii le-au vânat, la fel cum se întâmplă și astăzi.
În Germania, ca și în America și în alte părți, tradițiile din jurul iepurașului de Paște au devenit mai elaborate cu timpul, iar darurile tot mai costisitoare, așa s-a ajuns la iepurașul de ciocolată, precum și la jucării.
Scrierile din anii 1800 încep să ne arate o imagine mai completă a tradițiilor olandeze din Pennsylvania. Copiii construiesc cuiburi, uneori folosindu-și bonetele (predecesoarele coșurilor noastre de Paște) și lasă flori comestibile pentru a încuraja iepurașul de Paște să depună ouă colorate. După ce merg la biserică, în Duminica Paștelui, copiii participă la vânătoare de ouă și la alte jocuri.
„Paștele reprezintă vremea ouălor colorate, iar copiilor li s-a spus că le-a depus un iepure. Deși am fost prezent când ouăle erau colorate și nu aveam încredere în iepure, am insistat mereu să pregătesc un cuib în grădină printre tufele de coacăze, iar când m-am dus acolo dimineața următoare eram sigur că voi găsi ceea ce mă așteptam” , spunea Joseph H. Dubs în numărul din 1950 din Pennsylvania Dutchman.
Pe lângă iepuraș, copiii așteaptă în această perioadă să primească ouă de ciocolată. Poate că pentru mulți reprezintă un deliciu, dar v-ați întrebat vreodată ce legătură are cu sărbătoarea și cu învierea lui Hristos?
Potrivit English Heritage, britanicii cumpără în jur de 80 de milioane de ouă de Paște. Se spune că oamenii își dădeau ouă unii altora, la festivalurile de primăvară, de-a lungul istoriei, iar asta pentru a sărbători noul anotimp, deoarece ouăle reprezintă o nouă viață, renașterea. În perioada medievală, consumul de ouă era interzis în Postul Paștelui – cu 40 de zile înainte de Paște – așa că mulți oameni alegeau să mănânce un ou în Duminica Paștelui.
Unii creștini considerau oul un simbol al pietrei rostogolite din mormânt
English Heritage spune că primul ou din ciocolată a fost vândută de Fry’s în 1873 și apoi de Cadbury în 1875. În timp ce aceste ouă au fost făcute inițial din ciocolată neagră, când Cadbury a introdus ciocolata cu lapte cu lapte în 1905, compoziția s-a schimbat, a devenit mai dulce.
„Odată cu ascensiunea creștinismului în Europa de Vest, biserica a adaptat multe obiceiuri, iar oul, ca simbol al vieții noi, a ajuns să reprezinte învierea”, explică Cadbury în „Istoria Paștelui ” .
Unii creștini considerau oul un simbol al pietrei rostogolite din mormânt Potrivit lui Cadbury, ciocolata nu a fost întotdeauna cadoul oferit de Paște. Inițial, oamenilor li s-au oferit ouă de găină sau de rață decorate.