De ce sunt atrase musculițele de culoarea galbenă?

.

Musculițele sunt enervante și multă lume crede că ciupesc, deși sunt inofensive. Ele apar în sezonul cald și le vedem adesea zburând pe lângă fructe și dulciuri. Dar mai știm că musculițele sunt atrase irezistibil de culoarea galbenă. Dacă porți galben, este imposibil să nu observi cum se lipesc câteva musculițe de hainele tale!

Musculițele de oțet sau musculițele bețive sunt adesea confundate cu muștele și sunt considerate o adevărată pacoste, mai ales în zilele calde, când acestea se înmulțesc rapid. Le vedem cu zecile pe fructe, pe salatele noastre de vară, pe dulciuri sau chiar în paharul cu limonadă. În mod frecvent, vedem cum sunt atrase musculițele de culoarea galbenă și de hainele deschise la culoare pe care le purtăm vara, ceea ce le face foarte enervante.

Dar musculițele nu sunt singurele insecte atrase de galben! Poate că ai observat deja că toate insectele, fluturii și moliile sunt atrase de culoarea galbenă și în general de culorile deschise.  

Ce sunt musculițele bețive

În popor li se spune musculițe bețive pentru că în mod cert aceste mici insecte sunt atrase în mod deosebit de alcool, de oțet și de lichidele fermentate. Numele științific al musculiței este drosophila melanogaster, cunoscută drept musculița de oțet, musculița bețivă sau musculița fructelor.

Drosophila melanogaster are doar trei sau patru milimetri lungime, un corp gălbui maroniu, două perechi de aripi și ochii roșii. Trupul este acoperit cu perișori foarte subțiri, iar pe cap este dotată cu două antene care o ajută în zbor, dar și pentru depistarea hranei.

Musculița de oțet are un ciclu de viață foarte scurt. O generație poate trăi în medie 12 zile, iar o femelă poate depune aproximativ 500 de ouă, din care se dezvoltă noi larve și noi adulți în aproximativ 8 zile.

Drosophila sau musculița bețivă este mare iubitoare de căldură și umezeală, dar și de lumină. O vei observa adesea pe lângă chiuveta din bucătărie, pe lângă ferestre, pe la ghivecele cu flori în care pământul este menținut umed. Dar cel mai mult este atrasă de culoarea galbenă, de culorile deschise și de toate alimentele cu un miros înțepător sau dulce.

Musculița de oțet iubește oțetul, vinul, alcoolul dulce, fructele zemoase, sucurile, prăjiturile, limonadele, tot ce este dulce și zemos. În casă, se va așeza pe fructele și alimentele lăsate descoperite sau pe găleata de gunoi.

Pe cât pare de enervantă și insignifiantă, trebuie să menționăm că drosophila este folosită adesea în cercetările științifice legate de genetică, fiziologie, patologie microbiană și apariția vieții. Este o specie care se înmulțește rapid, chiar și în condiții de laborator, ceea ce reprezintă un avantaj pentru diverse studii biologice.

De ce sunt atrase musculițele de culoarea galbenă

Culoarea galbenă este una dintre puține culori pe care le poate percepe orice specie de pe pământ. Iar insectele în mod deosebit sunt atrase de culoarea galbenă care funcționează ca un semafor care semnalizează căldură și hrană.

Florile au dezvoltat polen de culoarea galbenă tocmai pentru a atrage insectele polenizatoare. Multe fructe au culoarea galbenă semnalizând că sunt o bună sursă de hrană pentru insecte, păsări și mamifere.

Așadar, musculițele sunt atrase de culoarea galbenă deoarece aceasta le indică o posibilă sursă de hrană, de lumină și căldură. Ele depun ouă pe fructe sau pe florile bogate în nectar, iar larvele au nevoie de căldură pentru a ecloza. Ulterior, larvele se hrănesc din sucul dulce al fructelor și se dezvoltă o nouă generație de musculițe bețive.

Aceste insecte se înmulțesc rapid vara, de aceea le putem observa adesea pe hainele de culoare galbenă în timp ce ne plimbăm printr-un parc sau printr-o zonă cu umiditate ridicată. 

Ce alte culori sunt atractive pentru musculițe

Culoarea galbenă nu este singura care funcționează ca un magnet pentru musculițe și diverse alte insecte. La fel de bine percepută în lumea insectelor este și culoarea portocalie, care imită polenul, culoarea roșie, culoarea roz și în general culorile deschise și pastelate.

Aceste culori imită florile și fructele, care reprezintă principala sursă de hrană pentru muște, musculițe, fluturi, albine, molii, viespi și multe alte viețuitoare din lumea insectelor.

Cât de periculoasă este drosophila

Musculița bețivă este detestată și mulți oameni se tem de ea să nu ciupească. Drosophila nu este deloc atrasă de pielea umană, chiar dacă este atrasă de tricoul sau de rochia ta galbenă. Ea nu ciupește și nici nu te bâzâie insistent. Cu toate acestea, se fac eforturi să fie stârpită în casele în care apare adesea pe timpul verii… și pe bună dreptate.

Chiar dacă are o viață efemeră și trăiește numai câteva zile, musculița depune sute de ouă pe fructe și diverse alimente ținute în bucătărie. Ea mai poate depune ouă în gunoi și chiar în ghivecele de flori, unde solul este umed. Ea ajunge în diverse spații insalubre și transportă microbi și bacterii pe alimentele pe care le atinge.

De aceea, este bine să păstrezi alimentele la rece, la frigider, sau bine ambalate pe masa din bucătărie ori în cămară, pentru a preveni infestarea. Cu cât ajung mai multe insecte dăunătoare la fructele sau legumele tale, cu atât riscul de infecție crește.

Cum ții departe musculițele bețive de alimente

De ce sunt atrase musculițele de culoarea galbenă?

Curăță bine toate suprafețele din bucătărie, igienizează masa și blatul de lucru, dar și chiuveta. Musculițelor le place mediul umed. Dacă apar în bucătărie, este posibil să le vezi adesea în jurul chiuvetei unde rămân stropi de apă.

De aceea, este bine să menții curată masa și blatul de lucru, să le igienizezi și să le ștergi cu lavete uscate. Curățenia temeinică din bucătărie și din casă te ajută să ții departe musculițele și alte insecte dăunătoare. 

Aruncă imediat la gunoi fructele sau legumele foarte coapte, care au început să mucegăiască. Acestea reprezintă mediul ideal pentru hrana și înmulțirea musculițelor.

Acoperă alimentele pe care le ții pe masa din bucătărie sau pe rafturile din cămară. Dacă sunt acoperite cu capace sau folie alimentară sau dacă sunt bine ambalate în folie, în pungi sau hârtie, insectele nu pot ajunge la ele.

Fructele și legumele trebuie păstrate la frigider, în cutia din partea inferioară, special concepută pentr aceste alimente. Foarte puține fructe sau legume nu se țin la frigider, așa cum sunt merele, bananele sau roșiile. În rest, majoritatea fuctelor trebuie păstrate la rece pentru a le prelungi gustul bun și pentru a preveni apariția mucegaiului. Cu atât mai mult trebuie să stea la rece, dacă sunt foarte bine coapte, crăpate sau ușor deshidratate, deoarece vor începe să se strice și vor atrage musculițele de oțet.

Cum scapi de musculițe, dacă ți-au invadat bucătăria

Curățenia generală și ambalarea alimentelor, precum și depozitarea lor în frigider te ajută să ții departe musculițele de hrana ta. Dar, dacă acestea au reușit deja să se înmulțească și ți-au invadat bucătăria, poți folosi câteva capcane pentru a le elimina definitiv.

Poți folosi o serie de capcane făcute din alimentele lor preferate:

  1. Capcană cu oțet

Oțetul este preferatul lor și depistează aroma de oțet de la o distanță de câțiva metri. Așadar, folosește oțet pentru o capcană ingenioasă. Pe fundul unui castronel, toarnă o cantitate mică de oțet, acoperă cu o folie alimentară transparentă. Lipește folia în jurul vasului şi găurește-o pe alocuri cu o scobitoare pentru a forma găurele suficient de mari prin care pot intra musculițele. Micile insecte vor fi atrase irezistibil de mirosul persistent de oțet, vor intra în recipient prin găurelele făcute, dar nu vor mai putea ieși.

2. Capcană cu vin roșu

Folosește aceeași capcană, iar în locul oțetului pune vin roșu. Mirosul de vin roșu este deosebit de atrăgător și apetisant pentru aceste insecte, că doar nu degeaba se numesc musculițe bețive. Ele vor pătrunde în capcană, dar nu mai au nicio șansă de scăpare. În câteva ore, cu astfel de capcane cu oțet sau cu vin roșu poți scăpa de toate musculițele din bucătărie.

3. Capcană cu banane

Pune într-un castron de mici dimensiuni câteva bucățele de banane bine coapte. Le poți stropi apoi cu oțet sau le poți presăra cu zahăr. Apoi acoperă castronelul cu o foaie de hârtie rulată sub formă de con. Musculițele vor fi atrase de aroma de fructe bine coapte, care sunt adevărate delicatese pentru ele. Vor pătrunde prin conul de hârtie, dar nu vor reuși să mai iasă.

4. Capcană cu lapte, zahăr și piper

Se amestecă 100 ml de lapte cu 3 linguri de zahăr și câteva boabe de piper într-o cratiță care se pune pe foc. După ce s-a topit zahărul, se reduce flacăra și se mai lasă să fiarbă încă 10 minute.

Se pune apoi această soluție pe farfurioare în bucătărie, pe masă, pe blat sau pe lângă chiuvetă. Musculițele de fructe vor veni să deguste din lichidul dulce, dar acesta este foarte lipicios și nu vor reuși să mai zboare.

5. Capcană cu oțet de mere și detergent de vase

Într-o farfurioară sau într-un capac pune trei linguri de oțet de mere, apoi adaugă câteva picături de detergent de vase. Amestecă bine soluția. Aroma oțetului va atrage musculițele, iar detergentul de vase le va omorî.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton